19

М ария Неделчева - Габриел е българската номинация за еврокомисар, научи NOVA от източници в Европейската комисия.

Номинацията на Габриел е получила еднозначната подкрепа на председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на председателя на  Европейския съвет Доналд Туск.

Кристалина Георгиева: Решението ми да напусна ЕК е добре за мен и за България

Борисов отговори: Плевнелиев няма да е новият еврокомисар

На утрешното си заседание на правителството официално ще издигне нейната кандидатурата. В момента тя е евродепутат от Европейската народна партия.

Преди дни външният министър Екатерина Захариева заяви, че в Европейската комисия Габриел вероятно ще получи ресор „дигитализация”.

„Следващият български еврокомисар трябва да бъде жена”, заяви по-рано днес вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР.

Според него такива са очакванията в Европейската комисия и в Европейския парламент.

„Добре е да е евродепутат - това означава опит в европейските институции”, добави Дончев.

„Пари няма да загубим. В средата на програмния период е много рано да говорим за загуба на средства”, коментира вицепремиерът относно опасенията за спиране на европрограми.

„Това вероятно е някакъв остатъчен травматичен рефлекс от 2009 година, където, мине се, не мине, все някой плаши какво ще ни спрат и какви ужасии ще последват от това, какво сме усвоили и какво не сме усвоили. На фона на всички самоунизителни коментари, които бяха правени през годините, приключихме стария програмен период с почти 98% плащания, което е нелош резултат дори за стара държава-членка. Системата натрупа доста опит и България вече знае какво прави”, категоричен е Дончев.

По думите му сега става дума за т.нар. „предварителни условия”, те са част от промяната в кохезионната политика, която обвързва използването на европейски пари с реформи в редица сфери.

„45 е общият им брой. България до момента е успяла да затвори и отчете пред комисията 39. Остават 6, които трябва да бъдат затворени през следващите два месеца. Срокът на отчитане в Комисията е средата на тази година. По всяко от тези предварителни условия в годините назад е свършена доста работа. Мисля, че двумесечният срок би трябвало да бъде достатъчен”, каза Дончев.

Той също така защити новия закон за концесиите, като подчерта, че не разбира опасенията на президента Румен Радев.

„Голяма част от коментаторите не познават логиката на концесиите като вид процедура, при която държавата не губи собственост, голяма част от коментаторите не са чели и стария закон, има много политически спекулации например за така наречените „вечни концесии”, посочи Дончев.

Той добави, че няма съгласие между ГЕРБ и Патриотите за референдума на Слави Трифонов и мажоритарното гласуване, което неговата партия подкрепя.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@