57

М омичето, което бе арестувано заради изтеклите отговори на матурата по Български език и литература, е била разпитана и освободена от полицията в Пловдив.

Към момента все още няма повдигнати обвинения, след като вчера от прокуратурата съобщиха, че са били задържани две лица. 

По информация на Нова ТВ става дума за момче и момиче - момичето стои зад профила във "Фейсбук" Вени Савова, от който журналистически екип си купи 32 верни отговора на националното външно оценяване по "Български език и литература", провело се в сряда. С нея екипът се свързва именно през "Фейсбук". 

Самата Вени Савова е 20-годишна пловдивчанка, победител в конкурса за красота Miss Teen Bulgaria Royal Galaxy 2012, стигнала и до мястото на първа подгласничка в световен конкурс за красота за тийнейджъри в САЩ.

Намерените пари у нея девойката обяснила с върнат заем. Иззет е личният й компютър. 

Майка й разказва, че й се обадили да занесе топла дреха и обувки без връзки на дъщеря й в ареста (във видеото горе). 

За купени матури се провеждат две разследвания - едното е за горното, а другото е по сигнал на БНТ в Стара Загора. Там са задържани три лица. 

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова посочи, че по случая в Пловдив са разпитани 15 души, но до момента

не е установена връзка на служител на Министерството на образованието и науката. 

Не се знае и дали зрелостник е снимал матурата и я е пратил на негов познат, който да я реши. 

Ако въпросите са изнесени от ученик, то тогава няма да има престъпление от общ характер, посочи Арнаудова пред "Здравей, България" по Нова ТВ

В същото време вчера образователният министър Меглена Кунева бе категорична, че матурата не е изтекла и че никой не е познал темата, която се падна - "Гераците". 

Преди нея заместникът й Диян Стаматов заяви, че или учител, или ученик, е изнесъл въпросите, но след началото на изпита. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@