47

В ъвеждат нови изисквания за хранителните стоки за минимално съдържание на месо в колбасите и на мляко в сиренето и кашкавала.

„В стандарт „Стара планина”, който въведохме около 2014 г., са описани изискванията какво трябва да бъде количеството на месото в колбасите. Така че във всички колбаси има месо според техническата спецификация и документация на дадената фирма. Няма продукти с 1% месо”.

Това заяви пред NOVA Атанас Урджанов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България

По думите му за производството на колбасите се използват лед и вода, а соята също е разрешена. 

„Идеята е да се направи така, че определени месни продукти, които често се консумират, потребителите да знаят, че в тях се съдържат определен процент месо. Сега тези стандарти са доброволни. Идеята тук е тези стандарти да станат задължителни за всеки производител, който произвежда такива продукти”, коментира д-р Димитър Димитров от министерството на земеделието. 

Рисковете от яденето на колбаси

Кой ни пробутва некачествена, но скъпа храна

По думите му обаче засега не може да се каже с точност процентът на месо, който ще бъде задължителен за всеки месен продукт.

И даде пример с Великобритания, където наденицата съдържа минимум 32% свинско месо, а ако на етикета е написано съдържание на телешко месо, то трябва да бъде не по-малко от 30% телешко месо. 

И България в борбата срещу храна второ качество

Нередностите в производството на колбаси ще се установявават чрез документацията на производителите, тъй като за всеки продукт трябва да има разработена техническа документация, в която трябва да е упоменато количеството на всички съставки, които се съдържат в продукта.

"В тези документи трябва да е предложен и метод за анализ, по който тези съставки се установяват”, добави д-р Димитър Димитров от министерството на земеделието. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@