2

О бмисля се преструктуриране на медицинската дейност в Северозападна България. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с директорите на областните болници на Видин, Враца и Монтана, както и на столичната болница "Света Анна". 

По време на срещата министърът е представил методиката за формиране на заплатите на медицинския персонал. 

Състоянието в тези четири болници е различно, като в "Св.Анна" то е най-добро, в болницата в Монтана ситуацията също е добра и с увеличението на ресурса им от 1 юли в монтанската болница ще се доближат плътно до размерите, заложени в Колективния трудов договор.

По-тежко е състоянието в болниците във Видин и Враца, но затова има обективни причини.

МЗ и НЗОК са осигурили необходимия финансов ресурс, но той трябва да бъде заработен, подчерта министър Ананиев. Причините за това той да не може да бъде заработен са демографският срив в тези две области, липсата на персонал в лечебните заведения, както и големите им задължения. Това създава проблеми в някои отделения и клиники във видинската и врачанската болница.

Министерството на здравеопазването води разговори с кредиторите и банките, за да се намери изход от ситуацията те да не плащат високи лихви.

Следващата седмици с ръководствата на трите болници ще се обсъжда кои клиники работят най-добре, за да се оптимизира медицинското обслужване на населението не в рамките на дадена област, а в рамките на Северозападния регион. 

В отговор на въпрос дали ще се закриват клиники и отделения министър Ананиев каза,

че предстоят промени в структурите, за да се постигне комплексно обслужване на населението. Ако не вземем кардинално решение, ще стане така, че без да управляваме процеса, болниците ще затънат в много тежко финансово и икономическо състояние, допълни още министър Ананиев. Добрите клиники ще имат определена натовареност, независимо от това, че населението в региона е намаляло, увери той. Капацитетът, апаратурата и ресурсът ще бъдат съсредоточени там, където наистина е достигнато високо ниво на обслужване на населението, обясни министър Ананиев. Този процес ще се извърши паралелно с модернизацията на спешната помощ. 

Методиката за заплатите ще бъде представена във всички областни болници, като досега министър Ананиев е посетил 18 от тях. Ако се наложи промяна в нея, ние ще имаме възможност веднага да реагираме, подчерта той. 

Кирил Ананиев обясни, че предвиденото в методиката съотношение за основни заплати на санитар - професионалист по здравни грижи - лекар - 1 към 1.7 към 2.2, в реален вид е 560 лв. - 950 лв. - 1230 лв. Това съотношение отговаря на заложеното в Колективния трудов договор, допълни той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@