3

Д епутатите приеха доклада за сделката с ЧЕЗ, въпреки споровете и критиките между управляващи и опозиция за това доколко ефективна е била временната комисия по случая. 

Според документа "Инерком" не отговаря на изискванията за купувач на дружеството. И въпреки констатацията в доклада  - това няма да дове до автоматично разваляне на сделката, информира NOVA.

КЕВР вече ще се произнася за сделки като тази за ЧЕЗ

Петкова за ЧЕЗ: Държавата може да контролира ЕРП-тата

Народното събрание поиска службите за сигурност да предоставят подробен анализ на действията си по планираната продажба на дружеството ЧЕЗ, а Българската народна банка (БНБ) да предостави информация на НС за поетите финансови ангажименти от български банки по сделката с "Инерком" за придобиването на активите на ЧЕЗ в страната.

БСП останаха сами в подкрепа на констатациите в доклада на комисията. Една от тях е, че фирмата-купувач не отговаря на критериите, които страната ни е заложила като изискване за инвеститорите.

Председателят на временната комисия Жельо Бойчев заяви, че "от работата на комисията е видно, че кандидат купувачът "Инерком България" не би могъл да отговори на изискванията за опитен стратегически инвеститор".

От ГЕРБ пък смятат, че многото митове около сделката са рухнали. Делян Добрев твърди, че "временната комисията за ЧЕЗ е "излязла ялова". От самото начало се знаело, че резултат няма да има, а всички пари от сделката просто потънали някъде.

"Инерком”: Нямаме опасения за финансирането на сделката с ЧЕЗ

Борисов: Да се извади всичко за ЧЕЗ, обвиняваха ме, че ги обичам

Добрев е на мнение, че комисията просто е обобщила общоизвестни факти и ги е подредила в доклад, предаде "Фокус".

Миналият месец парламентът прие промени в Закона за енергетиката, с които даде допълнителни правомощия на КЕВР да се произнася при сключването на сделки, като тази за продажбата на активите на ЧЕЗ в България. 

Тогава депутатът от ГЕРБ заяви, че законът не може да се приложи за сделката, тъй като няма обратна сила.

"Трябва да говорим и с юристите дали този текст може да действа ретроактивно. Договорът с "Инерком“ счита ли се за приключен или той е сключен януари, но трябва да мине плащането“, отговори Добрев на въпрос дали с решение на КЕВР може да бъде развалена сделката между електродружеството и "Инерком“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@