29

Н овоизбраният кмет на София Васил Терзиев положи клетва пред Столичния общински съвет на първото заседание на Съвета в мандат 2023-2027 година.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Терзиев поема властта след четири поредни мандата на бившия вече кмет на София Йорданка Фандъкова.

Източник: БГНЕС

Заседанието беше открито от областния управител на София Вяра Тодева, която приветства избраните общински съветници и кметове с пожелание за успешен мандат и превръщането на София в модерна европейска столица.

"Убедена съм, че за успеха на вашата работа основополагащи ще бъдат принципите на прозрачност, откритост и диалогичност", заяви тя.

Източник: БГНЕС

По думите на Тодева местният парламент на най-голямата община в България може и трябва да бъде пример за приемането на решения с консенсус, за възхода на София и на нейните жители.

"Вярвам, че местната изпълнителна власт, в лицето на столичния кмет Васил Терзиев и неговия екип, може да бъде и ще бъде образец за честност, почтеност и грижа за хората, на които служи, отбеляза тя. В 21 век, в който идеите за умния град, за изкуствения интелект и за споделения свят се превръщат в реалност, повече от актуален е девизът "Расте, но не старее", каза областният управител.

Тодева призова кмета и общинските съветници никога да не забравят, че основната им грижа е всеки човек и неговия просперитет.

Източник: БГНЕС

Полина Витанова, председател на Общинската избирателна комисия, поздрави новоизбраните общински съветници и кметове, като им пожела да са здрави, да оправдаят доверието на гражданите. Тя изрази надежда да работят в полза на всички граждани, да вземат правилните решени и да загърбят политическите интереси и пристрастия.

"Бъдете мъдри и приемайте с търпение предизвикателствата в ежедневната си работа", каза Витанова и им пожела успешен мандат.

Източник: БГНЕС

Витанова обяви за избрани кметът на Столичната община, кметовете на райони и тези на кметства. Тя припомни формациите, които имат представители в СОС. Това са ВМРО-БНД с един общински съветник, "Има такъв народ" – трима, "Възраждане" – осем, ГЕРБ-СДС – 14, ПП-ДБ – 23, "БСП за България"– 9, КОД – 3.

Районните кметове и общински съветници положиха клетва, че ще спазват Конституцията и законите на страната, и получиха своите удостоверения за избор.

Васил Терзиев положи клетва пред Столичния общински съвет

"Трудна задача е, но в крайна сметка всички ние сме избрани и призовани да защитаваме интересите на София, така че трябва да намерим път, за да се вземат решения, които движат града напред", каза пред журналисти Васил Терзиев, попитан как ще се работи и как ще обедини общинските съветници.

"Работата не може да спира, така че ще търсим дългосрочния подход, кое ни обединява, кои са решенията, които са важни за града, ще търсим подкрепа от всички и се надяваме това, за което се заклехме току що, да бъде спазвано", добави Терзиев.

Попитан кое ще бъде първият голям тест дали има обединение, 

той посочи избора на председател на общинския съвет, впоследствие бюджета, типичните разделителни линии между управляващи и опозиция.

Терзиев изрази надежда да променят този модел и в крайна сметка да почнат да намират нещата, които ги обединяват.

"Първата задача, извън тези, които са заложени в програмата, тези, които са за тази седмица, е да се запозная с администрацията, да прекарам време с тях, да разбера какви са им проблемите, кои неща са най-неотложните, които е нужно да придвижим до края на годината,– да започнем работа и подготовка по бюджета, да освободим паркинга пред Св. Неделя и да обявим началото на битката с вандализма, графитите, за да може нашият град да бъде доста по-чист, приветлив", каза Терзиев.

На въпрос дали ще се вдигат данъците, кметът посочи, че

са заявили в кампанията, че първата и най-важна стъпка за тях е да спечелят доверието на софиянци с наличния ресурс и да покажат добро управление.

"Ще управляваме така, че да преодолеем разделенията между гражданите на София. Обещавам, че нищо добре направено няма да остане недооценено или ненадградено. Но и лошите ще бъдат показвани, ще бъдат спирани, ще бъдат преразглеждани и подобрявани", заяви от своя страна Борис Бонев, общински съветник от "Продължаваме промяната-Демокатична България" ("Спаси София") в изказване пред Столичния общински съвет.

"Нека не забравяме, че тук представляваме не само хората, които са гласували за нас, но и всички онези, които не гласуваха изобщо. А те, за съжаление, са мнозинство", каза Бонев.

Според него те не са гласували, защото не вярват, че общинските съветници могат да ги представляват достойно и ефективно - да оправдаят очакванията им и да намерят решения за проблемите им.

"Трудно ми е да повярвам, че сред нас има колеги, които биха искали да затвърдят скептицизма и оттеглянето на гражданите от демокрацията и местното самоуправление", коментира Бонев. 

"ДБ-ПП (Спаси София) в СОС сме решени да се водим от чувството ни за дълг към гражданите, от отговорността ни към София и от уважението към чуждата гледна точка", заяви Борис Бонев.

Той призова СОС към повече дух на разбирателство.

"Изборният резултат както за кмет, така и за общински съветници и районни кметове, ясно показва, че София очаква нов модел на управление. Софиянци няма да приемат още от същото - те ни изпратиха тук с реформаторски мандат", каза Бонев.

"По тяхната воля в общинския съвет са изпратени седем политически формации, което предвещава едно нелесно управление. Ние обаче искаме да вярваме, че това многообразие ще донесе нови идеи и ще бъде принос към управлението на София, а не пречка", отбеляза Борис Бонев.

Според него смисълът на това многообразие е "да имаме различен поглед върху проблемите, а не излишно да политиканстваме".

"Ние ще кажем истината на нашите съграждани. Очаква ни труден мандат и много препятствия по пътя ни - в следващите няколко месеца ще положим огромни усилия да стабилизираме града, неговите институции, системи и финанси", отбеляза Бонев.

Той изрази опасение, че редица от най-важните проекти са пред риск да останат недовършени до края на годината и да загубим десетки милиони европейско финансиране.

"За други пък, между които е прословутата канализация, няма предвидени средства и ще трябва да намерим още над 50 млн. лв. Въпреки това, ще подкрепим всички работещи решения и проекти и ще надградим постигнатите добри резултати. Ние няма да бъдем тези, които ще ударят ръчната спирачка на София, както бяхме упреквани", каза Борис Бонев.

Борис Бонев: Не се притесняваме от обжалването на вота

Васил Терзиев: София я чакат по-добри времена

Съдът отхвърли жалбата на Ваня Григорова за изборните резултати в София

След проверка: ЦИК установи разминавания в данните от местния вот

Коментари 29
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

29 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 14 минути

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 37 минути

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 2 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 2 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 3 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 5 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 5 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 6 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 6 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 7 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 14 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта