5

О фертите на пет консорциума бяха отворени в конкурса за концесия на Летище "София". Журито се състои от експерти на транспортно министерство, летището, РВД, които публично изчетоха предложенията за развитие на софийския аеропорт по време на заседание на комисията в Министерство на транспорта.

Преди началото на отварянето на офертите министърът на транспорта Росен Желязков обяви, че това е процедура за публично-частно партньорство, която е сравнително нова. Той подчерта, че цялата документация по процедурата се съхранява в защитени сейфове под 24 часово наблюдение и изтъкна, че това е първата изцяло електронна процедура. Единствено обвързващите предложения на участниците се подават на хартия. Те бяха прочетени от членове на комисията в момента на тяхното отваряне.    

От публичното четене на офертите става ясно, че съществено внимание се обръща на нарастващия пътникопоток през следващите десетина години. В тази връзка едно от предложенията предвижда изграждане на изцяло нов трети терминал с модернизиране на съществуващите.

Друг кандидат пък залага на варианта да се разруши първият терминал и на негово място да се построи изцяло нов.

Има и предложение на мястото на стария терминал да се построи карго.

В офертите се залага изграждане на нови паркоместа и модернизиране на съществуващото пространство около Терминал 2.

Петимата кандидати, допуснати за участие, са: Консорциум "Витоша" с водещ член "Манчестър Еърпорт Груп Оувърсийз Инвестмънтс Лимитид"; Консорциум "Соф Кънект" с водещ член "Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС". Консорциум "ССБ София Еърпорт ДжейВи" с водещ член "ССБ Зауервайн & Шефер Бау" АГ; Четвъртият участник е "Фрапорт България" ЕАД. Петият участник в процедурата е Консорциум "Еърпортс Де Пари" ЕС. ЕЙ и "ТАВ Хавалиманларъ Холдинг" А. Ш. с водещ член "Еърпортс Де Пари" ЕС. ЕЙ.

Очаква се най-рано след месец комисията да излезе с решение кой е печелившият кандидат. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@