76

К орнелия Нинова предложи на Пленума на БСП съставът на Изпълнителното бюро на партията да се разшири от 15 на 21 души.

Лидерът на партията поиска още от ръководния орган да бъде отстранен Валери Жаблянов. Сред мотивите са нарушен екипен принцип, липса на активност в идейните дискусии, както и неучастието му  в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

На вниманието на Бюрото бяха предложени кандидатурите на общинския съветник от Столичния общински съвет Милка Христова, депутатите Стоян Мирчев, Георги Свиленски, Весела Лечева и Манол Генов, председателят на Младежкото обединение в БСП Николай Бериевски и Асен Гагаузов.

Идеята на Нинова е по този начин да се разшири кръгът на лицата, които взимат решения за партията. Тя иска повече депутати в Изпълнителното бюро, за да се подобри връзката на органа с парламентарната група.

Отстраняването на Жаблянов бе прието с 61 на 23 гласа, а с 52 гласа срещу 7 гласа в Изпълнителното бюро влязоха Весела Лечева, Асен Гагаузов, Николай Бериевски, Милка Христова, Георги Свиленски, който подаде оставка като шеф на предизборния щаб, Манол Генов и Стоян Мирчев. Така съставът на Бюрото се увеличава на 21 души. 

Освен това делегатите гласуваха зам.-председателят на БСП Кирил Добрев да оглави Националния предизборен щаб на партията за местните избори.

„Политиката, която се води от председателката деформира всички вътрешни механизми за контрол в партията и постепенно се установява едноличен режим на управление”, заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и депутат от левицата Валери Жаблянов.

На влизане на днешното заседание на Националния съвет на партията, което се провежда на „Позитано”, Жаблянов коментира появилата се в публичното пространство информация, че вероятно ще бъде отстранен като член на Изпълнителното бюро.

„Не знам какво ще се обсъжда, тъй като не съм информиран. Най-вероятно това ще се случи, защото в БСП настъпиха дълбоки и трайни промени през последните месеци и години. Критичното мнение се отстранява с всички средства”, смята Жаблянов.

„Аз дневния ред го научих от вас. Нямам го официално получен. Трябва да има промени в Изпълнителното бюро. Ще става въпрос и за местни избори. Понеже предизборният щаб, който организираше европейските избори подаде оставка, би трябвало да се избере негов председател и състав“, коментира Манол Генов от БСП.

Той обърна внимание и на финансовото състояние на партията, след като тя трябва да върне надвзетата партийна субсидия и подчерта, че това може да доведе и до съкращения в структурите ѝ.

Евентуалното отстраняване на Жаблянов коментира и депутатът Антон Кутев.

„В БСП винаги председателят определя кой ще е член на бюрото и това е негово право. Аз също бях отстранен на времето от едно бюро. Няма драма”, смята той. Според него обаче в възможно Корнелия Нинова да предприеме и още по-големи промени в бюрото.

На обратното мнение се оказа Красимир Янков. „Искрено се надявам, че няма да се направи опит за чистка в ръководството на БСП. Предполагам, че ръководството и Корнелия Нинова са наясно, че преди избори никой не освобождава подготвени, административно и политически, служители в една партия. Ако се правят съкращение сега, се залага да няма координация в предстоящите избори и те да се правят трудно”, смята той.

Във връзка с финансовите проблеми Янков смята, че БСП може да се справи с тях със събирания членски внос.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@