1

Н яма категорично решение за проблемите в Столичния общински съвет (СОС), коментираха политически групи в СОС след срещата, която беше организирана от общинските съветници от "Синя София" и общинския съветник Карлос Контрера от ВМРО.

Идеята на срещата беше да се направят преговори за намиране на решение за излизане от кризата с избора на председател на Общинския съвет. Това съобщиха миналата седмица в петък от КОД. 

На срещата присъстваха представителите на политическите групи на ГЕРБ, ПП-ДБ ("Спаси София"), КОД, ИТН, "Синя София" и Карлос Контрера от ВМРО. Вчера от "БСП за България" обявиха, че няма да присъстват на срещата, на която също нямаше представители и от "Възраждане". 

Георгиев предложи на Терзиев алтернативи за справяне с проблемите на СОС

"Доволни сме, че за първи път се събираме всички, макар и без "Възраждане” и БСП, и започнахме да говорим за големия проблем-кризата в общинския съвет. Чухме позициите на отделните политически партии, останаха много отворени въпроси и очакваме след Нова година отново да се срещнем”. Това заяви проф. Вили Лилков след срещата с политическите групи в СОС.

"Оптимист съм, макар че тонът между ПП-ДБ-СС и ГЕРБ-СДС беше доста остър, но го приемам като добро начало. Смятам, че до 11 януари, когато ще е следващото заседание на СОС, ще имаме решение”, поясни още Лилков след което уточни каква е била позицията на ГЕРБ-СДС.

"ГЕРБ-СДС предлагат да има коалиционно споразумение, докато ние, инициаторите на срещата, и повечето от участниците виждат решението във временен председател до приемането на бюджета”, обясни Лилков.

ПП-ДБ-СС: Поведението на опозицията в СОС е безотговорно

Другият домакин на срещата Карлос Контрера обясни, че се е поставил вариантът за временен председател на СОС от ПП-ДБ-СС и ГЕРБ-СДС и при какви условия биха подкрепили това нещо, ако този председател не е от техните групи.

ГЕРБ-СДС смята, че заради ПП-ДБ-СС СОС не може да работи, както и че само от "Спаси София" не са готови на разговори с тях. От ПП-ДБ-СС пък обвиняват ГЕРБ-СДС, че не предлагат никакви алтернативи за управлението на София. Това са изводите от проведената днес среща за консенсус в СОС.

"60 дни след изборите не стигнаха на ПП-ДБ ("Спаси София") да осъзнаят, че нямат мнозинство в общинския съвет. Това научихме от срещата днес, организирана от "Синя София" и ВМРО, на която присъстваха и представители на ПП и "Спаси София", заяви Георги Георгиев.

Той посочи, че от ПП-ДБ ("Спаси София") нямат никакво конкретно предложение за разблокиране на общинския съвет: "Искат временен председател, но не знаят кой, искат коалиционно споразумение, но не знаят с кого. Така София не може да се управлява!".

Георгиев заяви, че са очаквали да чуят предложения за решение, а са чули още от същото досега.

"А ако правиш едно и също, не можеш да очакваш различен резултат. 23 е по-малко от 31, уважаеми колеги. Всеки първокласник ще ви го каже. Първокласниците в политиката обаче са опасно нещо, защото доведоха до пълен блокаж на управлението на София. Създадоха политическа криза, каквато градът ни не помни и продължават да прехвърлят отговорността. Очакването ГЕРБ да разреши кризата показва само безпомощност и страх", заяви Георгиев.

Той подчерта, че е нужно политическо лидерство.

"Ако не можете да го покажете, признайте го пред софиянци и спрете с оправданията!", призова Георги Георгиев.

"Приехме поканата на Карлос Контрера и Вили Лилков, за да разберем какво ново предлагат от ПП-ДБ-СС. Това, което разбрахме, е, че те не са подготвени с никакъв вариант освен предложението за временен председател. Това изглежда наистина несериозно, защото означава плаващи мнозинства", заяви общинският съветник Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС. Той поясни, че не е ставало въпрос за ротационен председател, след което уточни какво според него е работещото решение.

"ГЕРБ спечелиха последните два национални избора, но като стара и мъдра партия прецениха, че ще направят крачка назад и ще оставят този процес в ръцете на някой, около когото може да се събере мнозинство. ПП-ДБ-СС все още са се запънали и не искат да дадат властта, смятат че ние сме длъжни да им гласуваме техния председател на СОС", каза Хекимян.

Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС пък заяви, че не са получили алтернативи от ГЕРБ-СДС.

"Ние сме готови за разговори с абсолютно всички, за съжаление, нямаме конструктивност от тяхна страна", каза Петров. На въпрос какво конкретно те самите са предложили на срещата, общинският съветник от ПП-ДБ-СС уточни, че са предложили варианта за временен председател до приемането на бюджета.

"Ние предлагаме, ако искат те да предложат. Никой не предложи, съответно дадохме варианта за най-възрастния общински съветник като критерий, но те не предложиха и никакъв такъв критерий", поясни Цветомир Петров, след което отбеляза, че до 11 януари, когато е следващото заседание на СОС, има време и се надява да се проведат още няколко срещи до тогава.

Андрей Зографски от ПП-ДБ-СС заяви, че вариантът за нови избори е много лош за софиянци, но те са готови да се явят на нови такива.

"Смятаме, че ще подобрим резултата си, но вариантът е лош за софиянци. ГЕРБ-СДС трябва да са опозиция в съвета, има и други партии, с които се надяваме да говорим", коментира Зографски. Относно бъдещо коалиционно споразумение общинският съветник уточни, че такова трябва да бъде базирано на конкретни програми от политическите сили, било то и всички.

"От ден първи каним ГЕРБ-СДС на разговори, това, че никой не ги иска, не е така. Ние сме готови на разговори", допълни Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС.

"Колегите от ПП-ДБ-СС казаха, че са готови на коалиционно споразумение. Това е все пак стъпка в правилната посока. Временният председател не е най-доброто решение, но все пак е някакво. Коалиционното споразумение обаче е напълно задължително", това заяви общинският съветник Пламен Данаилов от ИТН след проведената среща за бъдещ консенсус в СОС.

"Това коалиционно споразумение трябва да се предложи от първата политическа група и то е правилното за търсене на мнозинства. Ако има такова, ще го разгледаме и ще преценим дали да се включим в него", смята Данаилов. Той уточни, че има 14 комисии в СОС, които трябва да бъдат част от това споразумение, както и конкретни програми за управлението.

Димитър Данаилов от ИТН пък даде конкретика какъв трябва да е човекът, който да застане начело на СОС.

"Профилът трябва да бъде млад и енергичен, човек, който може да работи с кмета на СО. От тази гледна, точка Борис Бонев не отговаря на този профил, защото СО не се управлява чрез Facebook профил. Трябва работа и капацитет, Бонев не отговаря на този профил", смята общинският съветник от ИТН. 

Днешната среща в Столична община е отчаян вик за власт, а не решение. Това се посочва в позиция на групата на "Възраждане" в Столичния общински съвет, изпратена до медиите.

Очарователен е опитът на един-двама общински съветници да изиграят ролята на спойката между разединените ПП-ДБ ("Спаси София") и ГЕРБ, се отбелязва в позицията. В крайна сметка, всички те са изправени пред една дилема - как и по какъв начин да пренесат сглобката от национално ниво на местно, за да може всички заедно да управляват и да продължат превръщането на София в още по-мръсно, прашно и неуютно място, допълват от "Възраждане". 

Според "Възраждане" в намеренията им няма нищо от светлите им предизборни обещания, а по-скоро страх от нови избори и страх, че отново трябва да се борят за заветната им власт над столицата. Подобни срещи като днешната са отчаян вик за власт, а не решение как да представляват по-добре избирателите си. Случващата се днес среща за пореден път потвърждава това, че подобни малки формации като КОД и ВМРО- БНД съществуват само за да оправдават подобни безпринципни политически ходове и да служат като патерици на ГЕРБ и ДПС, допълват от групата. 

"Възраждане" няма да участва  в безпринципни договорки, ще говорим само за политика, по важни за столицата въпроси, а не за това как да се пренесе вредната сглобка и на местно ниво, се посочва още в позицията на групата общински съветници. 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 26 минути

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 40 минути

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 3 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 3 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 3 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 4 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 11 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 11 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 12 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 13 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 14 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 15 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 15 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 17 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 17 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 17 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда