152

В аксината срещу COVID-19 ще е безплатна за всички български граждани. Ваксината ще е доброволна за всички български граждани. Ваксината няма да влиза в имунизационния календар на България. Ваксината ще се поставя само след информирано съгласие на всеки един пациент, който желае да си я постави. Ваксината ще се поставя от лекар, който ще преценява здравословното състояние на всеки един човек.

В това увери народните представители министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов днес в Народното събрание.

От парламентарната трибуна министърът увери за пореден път, че планът за ваксиниране вече е готов, а утре ще бъде представен на МС за одобрение.

"Разработва се от 10 дни, а в него са разписани всички целеви групи, с които ще започне ваксинацията срещу COVID-19", обясни проф. Ангелов.

Той подчерта, че всички български граждани трябва да бъдат спокойни, защото ваксината ще дойде в България едва след като получи разрешение за прилагането ѝ от Европейската агенция по лекарствата.

Информационната кампания ще започне в момента, в който ваксината пристигне в България, стана ясно още от думите на министъра.

Той отговори и на някои от критиките на депутати от опозицията, които го обвиниха, че не участват в блиц контрол в ресорната комисия, където да дава актуална информация по темата.

"Присъствал съм на блиц-контрол в здравната комисия, отговарял съм на всички въпроси“, каза проф. Ангелов и допълни:

"Кабинетът на министъра е отворен за всеки един народен представител". 

Първо ще се ваксинират лекари, сестри, санитари и полицаи. България обсъжда осма ваксина

Преди това на работно съвещание при премиера Бойко Борисов министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев представиха Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, който предстои да бъде одобрен на заседание на Министерския съвет в четвъртък.

На него ще бъде утвърден и съставът на Националния ваксинационен щаб.

Здравният министър информира още, че продължава работата по логистиката с осигуряването на хладилници, в които да се складират първите доставки ваксини, налагащи съхранение при ниски температури.

Ангелов добави, че планът за имунизация срещу коронавируса е създаден на базата на опита на държави като Германия и доказани международни институции като СЗО.

"Планът реално е готов към момента, имаме готовност да посрещнем и още утре, ако дойдат ваксините", каза пред премиера проф. Красимир Гигов, председателят на Националния ваксинационен щаб.

Той добави, че в щаба ще са включени водещи специалисти и представители на отговорните министерства.

"Определени са и групите, с които ще започне ваксинацията първи са лекарите, сестрите, санитарите, служители на МВР, които също са на първа линия, следват ги хората над 70-годишна възраст", допълни проф. Гигов и подчерта, че в плана детайлно ще бъдат описани всички параметри на дейността по имунизирането.

Премиерът Борисов отбеляза, че в момента, в който дойде първата ваксина, държавата ще е готова на всеки българин, който поиска, да му бъде поставена доброволно и напълно безплатно.

Това гарантира и синхронът в общата работа между Националния оперативен щаб и ваксинационния щаб.

"Всички държави членки заедно инвестирахме в създаването на седем ваксини. Те ще дойдат по различно време, а всяка от тях има своята уникалност. Това е добре, защото когато бъдат доставени у нас, българските граждани ще са достатъчно информирани коя ваксина биха предпочели да си сложат", категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов.

В момента се обсъжда на експертно ниво България да участва и в поръчка за доставка на осма ваксина, която ще е на пазара в края на 2021.

С цел застъпване на строга организация при ваксинацията, страната ще бъде разделена на 7 региона.

"В тях ще бъдат разположени отговорни Регионални здравни инспекции, които отговарят за съответния регион с ясно разписани логистични връзки между съответните РЗИ-та в този регион", отбеляза здравният министър Костадин Ангелов.

Той добави, че се организират и мобилни екипи, които ще достигат до местата, където е необходимо, да се имунизира голяма група българи като например в домовете за възрастни хора и училища.

В рамките на съвещанието на премиера Борисов бе докладвано още за строгата организация по снабдяването на здравната система с лични предпазни средства, с дезинфектанти и осигуряване на всички необходими медикаменти за лечението на коронавируса. Министър-председателят Бойко Борисов изиска да продължи доставката на необходимите количества спасителни медикаменти срещу новия вирус, включително с ремдесивир.

Премиерът изтъкна, че лекарственият препарат е абсолютно безплатен за всеки български гражданин. Правителството осигури над 17 000 допълнителни опаковки на стойност близо 15 милиона лева.

"Така всеки доктор, който предпише ремдесивир, до пациента му ще достигат колкото флакони са нужни", категоричен бе Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Той отбеляза колко важна за битката с COVID-19 e направената вчера доставка от над 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който гарантира успешната терапия на заболелите.

Парламентът одобри предложеното от Министерския съвет за участие на България в сключените от Европейската комисия и производителите на лекарствени продукти AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand

предварителни споразумения за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19, както и предприемане на действия за сключване на договор за покупка на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV.

"За" бяха" 107 народни представители, без нито един "против", 19 се въздържаха/18 от БСП и един депутат от ВОЛЯ/.

Отхвърлено бе предложението на Корнелия Нинова към решението да се запише, че Министерският съвет се задължава да изготви национален план за ваксиниране на принципите на доброволно и безплатно ваксиниране.

Уверенията на здравния министър, че такъв план има и той ще бъде оповестен утре, не струват нищо, защото такива думи сме чували много пъти от тази трибуна, обясни лидерът на социалистите. Текстът на Нинова бе подкрепен от 63-ма депутати, "против" - 64, 24-ма се въздържаха.

По-рано днес настъпи напрежение в парламента заради разходите за ваксините срещу COVID-19.

БСП поиска изслушване на премиера Борисов за параметрите на сделките, чрез които Евросъюзът ще закупи ваксини за страните-членки.

От ГЕРБ обаче блокираха това предложение и гласуваха да бъде извикан здравният министър.

"Има нужда от повече медицинска информация, има нужда от много по-съгласувани и логистични действия. Трябва да се въвлече медицинската общност и експертите във формирането на достатъчно добра разяснителна кампания, за да направят хората информиран избор".

Това заяви заместник-председателят на парламента и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер по време на парламентарните дебати днес.

"При липса на специфично лечение, което така и не беше открито до този момент, добрите стари ваксини отново ще върнат тази надежда. Ясно е обаче, че трябва да се направи добър анализ за това доколко те са ефикасни и доколко са безопасни", категорична е тя.

Д-р Джафер припомни, че до този момент общо 7 компании работят по създаването на ваксина срещу COVID-19 и вече имат постигнати успехи. ЕК е сключила три договора, вероятно предстои подписването на четвърти. За доставката им обаче са нужни хладилници за съхранение.

"Имаме обаче много въпроси, за които експертите казват, че няма отговори. Те настояват, първо – час по-скоро да се запознаят с научните досиета на представените ваксини", коментира депутатът от ДПС.

"Въпреки тези забележки, ние сме убедени привърженици на ваксино-профилактиката като средство, спасило много човешки животи през годините", допълни още д-р Джафер.

Тя попита обаче защо управляващите са внесли проект на решение, с което парламентът да одобри решението на Министерски съвет за участие в покупката на ваксини.

"Причините може да са няколко – прехвърляне на отговорност, презастраховане, неяснота. В настоящия случай става въпрос и за трите фактора", смята Нигяр Джафер

Според проектa на решение за одобряване участието на България в закупуването на ваксини срещу COVID-19

парламентът одобрява предложеното от Министерския съвет участие на България в сключените от Европейската комисия и производителите на лекарствени продукти AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand предварителни споразумения за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19, както и предприемане на действия за сключване на договор за покупка на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV.

Споразумението, с което ЕК се упълномощава да предлага на участващите държави-членки да сключва от тяхно име предварителни споразумения за покупка на ваксини, е ратифицирано със закон, приет от 44-то Народно събрание на 31 юли 2020 г.

Еврокомисията предлага сключване на два вида предварителни споразумения, подчертава в доклада си комисията по здравеопазване към НС.

Към момента има едно предложено споразумение, даващо право за придобиване на ваксини, а всички останали споразумения обвързват държавите-членки със задължение да придобият заложените количества ваксини, определени на база процент от населението.

Европейската комисия вече провежда преговори с общо седем компании, от които има три сключени споразумения с AstraZeneca, Sanofi и Janssen Pharmaceutica NV и предстои сключване на четвърто с Pfizer Inc. и BioNTech.

Ваксините са разпределени в три основни категории - аденовирусни, антигенни и РНК ваксини. Аденовирусни ваксини се разработват от компаниите AstraZeneca и Janssen Pharmaceutica NV, антигенните - от компаниите Novavax и Sanofi Pasteur, а РНК ваксини се разработват от компаниите CureVac, BioNTech и Moderna.

Две от ваксините изискват съхранение при температури над минус 75 градуса по Целзий и са с много специален режим на съхранение и приложение, което ще налага изграждане на специална логистика вкл. осигуряване на минусови хладилни съоръжения с температурен мониторинг, както и провеждането на процедури и обучени, за да се осигури безопасното и законосъобразно прилагане на ваксината.

В нашата страна няма налични такива хладилни съоръжения на национално ниво, нито в регионалните здравните инспекции, нито при общопрактикуващите лекари, които са основни изпълнители на имунизации. Предвид условията за съхранение и приложение на инжекционния разтвор ще се наложи организирането на бързо оползотворяване на всеки отворен флакон ваксина, вкл. чрез определяне на отделни часове само за прилагането й, предварително записване на часове на желаещите лица, се посочва в доклада на здравната комисия.

Министерството на здравеопазването е предложило България да заяви участие във всички категории ваксини - аденовирусни, антигенни и РНК, като са посочени съответните мотиви за това съобразно наличната към онзи момент медицинска информация.

Разработваните от фармацевтичните компаниите ваксини са в различна фаза от провеждане на клинични изпитвания и се очаква да получат разрешение за употреба по различно време, се казва още в документа на комисията.

Доставката на всички ваксини ще бъде възможна след получаване на разрешение за употреба, като Европейската комисия разполага с прогнозна информация за планираните възможности за одобрение и етапите за доставка на ваксините.

Към настоящия момент България е заявила участие в договорите с производители на две от разработваните категории ваксини- AstraZeneca /аденовирусна ваксина/ и Sanofi /антигенна ваксина/.

С писмо до Европейската комисия България е заявила изричен отказ от включване в Споразумението за закупуване на ваксина от производителя на лекарствени продукти Janssen Pharmaceutica NV.

Предварителните споразумения предвиждат възможност при определени условия участващите държави да дарят, както и да препродават количества ваксини на други страни или публични институции със съгласието на изпълнителя. Препродажбата следва да е на цената, която е платена за ваксината.

НС преодоля ветото на президента върху Закона за ДДС

Учени посочиха най-честия източник за заразяване с COVID-19

Какво научихме за COVID-19 през последните месеци

COVID-19: Спад на новите случаи, но отново над 150 жертви

Проф. Стоилова: Ваксините са най-сигурното средство срещу пандемията

Измама в интернет: Лепенки срещу коронавирус

ЕС с предупреждение след британското одобрение на ваксина

Великобритания първа в света одобри ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech

Възможна ли е ваксинация срещу COVID-19 още през декември

Вирусолог обясни как действа ваксината срещу Covid-19, опасна ли е

Коментари 152
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

152 коментара
 
Бракът е като лимона! Който го гледа му текат лигите. Който го яде му скърцат зъбите!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

кораб украйна зърно

Три кораба напуснаха украинските пристанища по "хуманитарния коридор"

Свят Преди 1 час

Те трябваше да натоварят 127 000 метрични тона селскостопански продукти и желязна руда за Китай, Египет и Испания

нагорни карабах

За първи път от 30 години: Мисия на ООН пристигна в Нагорни Карабах

Свят Преди 2 часа

Масовото изселване на етнически арменци от региона започна да се приближава към своя край

Жозеп Борел

Борел: Украйна се нуждае от повече ресурси и то бързо

Свят Преди 4 часа

"Подготвяме се за дългосрочни ангажименти в подкрепа на Украйна в областта на сигурността", допълни Борел

Ваня Григорова

Ваня Григорова: Хекимян и Терзиев представляват един и същи модел

Избори 2023 Преди 5 часа

По думите ѝ гражданите са ударени по много начини и много пъти

Кои са любимите фрази на манипулатора

Кои са любимите фрази на манипулатора

Любопитно Преди 5 часа

„Болен съм, не мога да се справя сам, няма кой да ми помогне“, е сред най-често използваните фрази

Лунните пещери: Идеалното убежище за астронавтите

Лунните пещери: Идеалното убежище за астронавтите

Технологии Преди 5 часа

Лунните лавови пещери може да се окажат ценен ресурс

Заловени българи шпионаж Великобритания

Кой е раздавал поръчките на българите, обвинени в шпионаж във Великобритания?

Свят Преди 7 часа

"Ян Марсалек е познавал българите от години", каза разследващият журналист Фиделиус Шмид от "Шпигел"

.

Ердоган: Терористите никога няма да постигнат целите си

Свят Преди 9 часа

„Злодеите, които застрашават мира и сигурността на гражданите, не са постигнали целите си и никога няма да ги постигнат“, каза Ердоган

Приключи ремонтът на жълтите павета, движението е възстановено

Приключи ремонтът на жълтите павета, движението е възстановено

България Преди 9 часа

Пренареждането на участъка пред сградата на Народното събрание започна в ранните часове на 16 юли

Протестиращи и полиция се разбраха за трафика през "Хаинбоаз"

Протестиращи и полиция се разбраха за трафика през "Хаинбоаз"

България Преди 10 часа

Два пъти дневно ще бъдат пропускани автомобили и камиони до 12 тона

Денков: Партиите да не злоупотребяват със страховете на енергетиците и миньорите

Денков: Партиите да не злоупотребяват със страховете на енергетиците и миньорите

България Преди 10 часа

Той се обяви против разпространяваната дезинформация, даването на неизпълними обещания и умишленото ескалиране на напрежението

Десетки се събраха на бдение пред затворената Руската църква в София

Десетки се събраха на бдение пред затворената Руската църква в София

България Преди 10 часа

Те заявиха, че ще правят това всяка неделя, докато храмът не бъде отворен, а богослуженията възобновени

Българка е на крачка от титлата на Световното по шахмат за девойки

Българка е на крачка от титлата на Световното по шахмат за девойки

Любопитно Преди 10 часа

Белослава Кръстева продължава без загуба на шампионата

САЩ: Иран може да създаде ядрена бомба за две седмици

САЩ: Иран може да създаде ядрена бомба за две седмици

Свят Преди 10 часа

Докладът, озаглавен "Стратегия за противодействие на оръжията за масово унищожение 2023 г.", определя Ислямската република като "постоянна заплаха"

Задържаха 18-годишния младеж, заподозрян за убийството в Пазарджик

Задържаха 18-годишния младеж, заподозрян за убийството в Пазарджик

България Преди 10 часа

Сигнал за тежкото престъпление беше подаден в полицията на 29 септември

<p>Почина известен сирийски писател</p>

Почина известният сирийски писател Халед Халифа

Свят Преди 11 часа

Той е автор и на редица телевизионни сериали, които се радват на голям успех в началото на 90-те години на миналия век