10

13 хил. фирми попаднаха на мушката на данъчните. От НАП имат съмнения за укриване на данъци чрез счетоводен финт. Данъчните квалифицират тези 13 хиляди фирми като рискови, информира NOVA.

Причината – по документи в складовете им има стока за прекалено много пари, сравнено с оборотите, които са декларирани.

Така държавата търси запаси за 8 млрд. лв. Според бизнеса парите са в стоки, а стоките са в складове.

Под прицела на данъчните попада верига магазини за дрехи. По информация на телевизията, стоката която трябва да е в складовете на фирмата е на стойност 2 млн. лв. Оказва се обаче, че магазините изобщо нямат складови помещения, а само търговски обекти.

„В тези три магазина няма стока за 6-цифрена сума. И по-големият въпрос е, че няма никаква счетоводна следа за никаква стока. И възниква логичният въпрос, ако тази стока съществува само и единствено по документи не е ли тя била продадена отдавна и да не е внесен дължимия данък по ДДС“, каза говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров.

Ако действително всички фирми на прицел имат фиктивна складова наличност за 8 милиарда и са направени продажби без да се отдели дължимото за хазната, то

държавата губи 20% или милиард и 600 млн.

Затова сега данъчните с на ход. Сравняват дали това което е по книга, действително го има в складовете.

„Никой няма право да продава нещо без да издаде касова бележка или фактура. То рано или късно се хваща това нещо, няма как да не се хване”, обясни икономистът Владимир Каролев.

И за да не се стигне до „хващане”

от НАП дават гратисен период.

„2019 г. е в началото си и тези фирми биха могли доброволно да извършат корекции, това е своего рода амнистия, ако щете го разчитайте”, уточни Росен Бъчваров.

Ако фирмите не се възползват от помилването, проверките може да прераснат в ревизии.

Още по темата вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@