13

Т ри споразумения за развитието и задълбочаването на сътрудничеството между България и Египет бяха подписани днес в Новата административна столица на Египет - Споразумение за взаимно освобождаване от изискванията за притежаване на визи за краткосрочно пребиваване за притежателите на дипломатически и служебни паспорти, Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната и Споразумение за сътрудничество в областта на природния газ. 

Това се случи по време на официалното посещение на вицепремиера и външен министър Мария Габриел и водената от нея делегация. Част от нея са министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

Източник: БТА/Елена Николова

На 7 февруари Министерският съвет одобри споразумението между България и Египет за взаимно освобождаване от изискванията за притежаване на визи за краткосрочно пребиваване на притежателите на дипломатически и служебни паспорти. С премахването на визовите изисквания за притежателите на дипломатически и служебни паспорти ще бъде даден тласък за активизиране на политическия диалог и бизнес контактите между двете държави, съобщиха тогава от правителствената информационна служба. 

Източник: БТА/Елена Николова

Задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната обсъдиха министрите на отбраната на България и Египет, съобщиха от Министерството на отбраната (МО). 

Днес министър Тодор Тагарев се срещна с генерал Мохамед Заки - главнокомандващ Въоръжените сили и министър на отбраната и военната промишленост на Арабска република Египет, съобщиха от министерството.

Двамата министри на отбраната са дали висока оценка на установените традиционно добри взаимоотношения между България и Египет и са подчертали, че настоящата среща е своеобразен израз на желанието на страните ни да развиват взаимноизгодно и ползотворно сътрудничество. Обсъдени са били актуални въпроси на сигурността в региона и света, както и възможностите за задълбочаване на взаимодействието във военната сфера. Тагарев и домакинът му са отбелязали военно-техническото сътрудничество и военното образование и подготовка, като области с най-голям потенциал за развитие.

На официална церемония беше подписан Меморандум за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Арабската република Египет за сътрудничество в областта на отбраната, се казва в информацията. Министър Тодор Тагарев и неговият египетски колега подчертаха, че Меморандумът предоставя необходимата правно-нормативна рамка за по-нататъшното развитие на връзките и контактите между двете страни, като изразиха очакванията си той да даде нов тласък на сътрудничеството в сфери от взаимен интерес, се казва още в прессъобщението. 

Министър Тагарев положи венци на Паметника на незнайния войн в Кайро, информират от МО.

Източник: БТА

България и Египет имат общи интереси за стабилността. Това каза външният министър на Египет Самех Шукри на брифинг за медиите в Новата административна столица на страната.

Шукри заяви, че по време на срещата си с Мария Габриел са обсъдили съществуващото сътрудничество между двете държави, както и възможностите за неговото развитие. Министър Шукри посочи, че са обсъдени и възможности за сътрудничество в областта на икономиката, както и къде Египет би могъл да бъде полезен. Съгласихме се за сътрудничество в областта на енергетиката и транспорта на енергийни ресурси, заяви министър Шукри.

Той посочи, че е обсъден и визовият режим за дипломатическите служители, както и за тези със служебни паспорти, както и сътрудничество в областта на отбраната. Като тема на разговора отбеляза и ситуацията в Близкия изток и случващото се с Израел и Палестина. Обсъждахме още въпроси за морското сътрудничеството, както и сигурността в  Червено море. По отношение на войната в Украйна министър Шукри заяви подкрепата си за разрешаването на конфликта по дипломатически и политически път.

Източник: БТА

Когато говорим за меморандума за сътрудничество в областта на енергетиката и в частност природния газ е очевидно, че за нас е от съществено значение. Това каза вицепремиерът и външен министър Мария Габриел след срещата си на "четири очи" своя египетски колега Самех Шукри в Новата административна столица на Египет.

Вече видяхме особено през последните две години след войната на Русия в Украйна какво се случва в тази област. За България енергийната сигурност е от особена важност. Ние не спираме тук, казвайки, че това е важно. Ние искаме да обединим усилия, не само да видим как заедно да осигурим доставките, но също и да разширим пазара, коментира Габриел.

Тя припомни, че през 2018 г., в рамките на визитата на министъра на външните работи на АР Египет Самех Шукри в България, двете страни подписаха споразумение за създаване на Съвместна комисия за сътрудничество, с цел задаване на подходяща двустранна рамка за съгласуване на политически насоки на българо-египетските отношения и контрол на изпълнението на споразуменията и програмите за сътрудничество, сключени между двете страни. Днес изпращаме много силен сигнал - че имаме отлични отношения, както и че за нас е важно да поддържаме политическия диалог на най-високо ниво, посочи Габриел. 

Моите основни послания са засилване на сътрудничеството, свързаността и стратегическо развитие, каза тя. Габриел посочи, че по време на дискусията е потвърден ангажиментът за засилване на политическия диалог и да издигнем нашето стратегическо партньорство на друго ниво. Обсъдихме големия потенциал за сътрудничество в областта на икономиката, търговията и инвестициите, каза още Габриел.

Имаме добри позиции да задълбочим партньорствата си и да се превърнем в регионален енергиен транспортен иновационен и инвестиционен център. Тя посочи, че е постигнато съгласие за подобряване на всички дейности, свързани с развитието на частния сектор и подкрепа на малките и средните предприятия чрез окуражим стартъпи най-вече в областта на иновациите, дигиталната и зелената икономика.

Сред важните теми, които са били акцент на разговорите Габриел посочи отбрана, земеделие, туризъм, социални контакти.

За мен е важно да спомена стратегическото партньорство с Европейския съюз (ЕС), защото България ще продължи да подкрепя Египет за финализирането на стратегически партньорства с ЕС, каза още Габриел.

Източник: БТА

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и министърът на телекомуникациите и информационните технологии на Египет д-р Амр Талаат обсъдиха стъпки за активизиране на сътрудничеството в областта на иновациите, технологиите и ИТ сектора, дигитализацията, изкуствения интелект, както и възможностите за инвестиции между двете държави, съобщават от Министерството на иновациите и растежа. 

„България и Египет могат да работят заедно за развитие на иновационните екосистеми и икономиките на двете държави, както и позиционирането им на световния пазар чрез високите технологии. Това ще постави нова ера в сътрудничеството ни”, заяви министър Стойчева по време на двустранната работна среща с министъра на телекомуникациите и информационните технологии, цитирана от министерството. 

Тя представи петте тематични области за интелигентна специализация – информационни и комуникационни технологии, мехатроника и микроелектроника, биоикономика и биотехнологии, креативни и рекреативни индустрии и кръгова и нисковъглеродна икономика, като секторите с висока добавена стойност, върху чието развитие е поставен фокус. Двамата министри са обсъдили още инвестициите в човешкия капитал, центровете за научно-развойна дейност, развитието на ИТ и аутомотив секторите в двете държави и стъпките за превръщането им в иновационни хъбове в регионален аспект. 

Министър Стойчева е запознала министъра на телекомуникациите и с дейността на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – ИНСАИТ. 

Българският и египетският министър са се договорили за сътрудничество в областта на новите технологии чрез конкретни проекти.

По време на срещата са обсъдени и предимствата на България като добра дестинация за инвестиции, се казва в прессъобщението. Договорено е двете министерства да започнат работа за подписване на меморандум за иновации, както и за съвместни бизнес посещения на делегации от България и Египет.

Източник: БТА

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и министърът на гражданската авиация на Египет Мохамед Аббас Хелми обсъдиха подписването на ново Споразумение за въздушен транспорт, съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията (МТС).

„Подписването на ново Споразумение би осигурило необходимите условия за редовни въздушни линии съгласно законодателството на Европейския съюз (ЕС) и развитие на търговските взаимоотношения и достъп до различни пазари на въздушните превозвачи“, подчерта министър Гвоздейков по време на разговорите.

Действащият към момента двустранен документ е подписан през 1959 г. Той не дава възможност за назначаване на превозвачи от Европейския съюз, освен български, по установените въздушни маршрути между България и Египет. През 2016 г. в София бе подписан Меморандум за разбирателство между въздухоплавателните власти на България и Египет, като са утвърдени четири въздушни линии от София до Кайро, Хургада, Луксор и Шарм Ел Шейх. Към момента не се осъществяват редовни директни полети между двете страни, припомнят от МТС. 

„Транспортът безспорно е приоритетна област в икономическите отношения между нашите две страни. Засилването на сътрудничеството във въздушния транспорт ще намали ограниченията по маршрутите, ще увеличи честотата на полетите и ще създаде възможност за по-голяма гъвкавост при ценообразуването“, заяви министър Георги Гвоздейков. Той бе категоричен, че новото Споразумение ще бъде от полза не само за превозвачите, но и ще има положителен ефект за развитие на туристическите и бизнес пътуванията между двете държави.

По време на визитата си в Египет министър Гвоздейков се срещна и с министъра на транспорта на Египет Камел Ал-Уазир. Двамата обсъдиха стъпки за задълбочаване на сътрудничеството в областта на жп и морския транспорт, както и възможността за откриване на Ро-Ро линия между пристанището в Бургас и египетските пристанища Александрия/Дамета. Египетската страна заяви интерес към концесионирането на българските пристанища и сподели своя опит при изграждането на инфраструктура за скоростни влакове.

Източник: БТА

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел награди служителите от българското посолство в Египет за усилията им при евакуацията на българските граждани от ивицата Газа.

По информация на посолството в Египет живеят около 150-200 български граждани.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 41 минути

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch&nbsp;отправи предупреждение към България за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 1 час

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 2 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 2 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 4 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 5 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 5 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 5 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 5 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 6 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 13 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 13 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 15 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 15 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди