5

Л идерът на „Воля” и председател на парламентарната група на партията Веселин Марешки е подал заявление за отказ от имунитета си като народен представител. Същото е направила и зам.-председателят на парламентарната група, Кръстина Таскова. Това съобщиха днес двамата на брифинг в Народното събрание.

Депутатите от „Воля” няма да напуснат пленарната зала, но продължават да искат оставките на вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, посочи още Марешки.

Той заяви, че напускането на парламента и неявяването на работа е абдикация от отговорност и няма „да напълни джоба на българите”.

„Воля” не е била и никога няма да бъде политически рекетьор”, каза Марешки. „Ще работим в залата, защото сме наясно, че в най-отговорния момент, когато трябва да се приеме бюджетът на държавата, в който има някои добри страни - увеличаване на доходи, повече пари за здравеопазване, ние не можем да абдикираме от нашата отговорност и всички наши симпатизанти настоятелно ни съветват да правим това - да работим в полза на българския народ”, посочи той.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на общо трима депутати от „Воля”, като народният представител Пламен Христов също е подал завление за отказ от своя.

Спрямо тях, по досъдебно производство, започнало във Варна, са повдигнати и предявени обвинения за изнудване. По предявено предно искане на главния прокурор, всеки от тримата народни представители е изразил писменото си съгласие за снемане на имунитет.

Понастоящем делото е прието по компетентност от Специализираната прокуратура, като наблюдаващият прокурор, с оглед събраните доказателства, е приел, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на Веселин Марешки, Кръстина Тодорова и Пламен Христов.

Обвиненията касаят дейност на Марешки като съдружник и управител на „Фармнет” ООД – Варна, а на Кръстина Таскова и Пламен Христов като регионални мениджъри. Според прокуратурата тримата са участвали в схема за заплахи спрямо собственици на аптеки, с цел те да бъдат принудени да поемат имуществени задължения – да закупуват лекарства и лекарствени средства при неизгодни за тях условия.

Пламен Христов от "Воля" ще се откаже от имунитета си

Кърчев сам дава имунитета си, Марешки: Не сме решили още

Цацаров поиска имунитета на Йончева и още 5 депутати

Марешки пак на разпит, Цацаров: Невъзпитано и недостойно за мъж

Цацаров поиска имунитета на Марешки за рекет и заплахи

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@