6

М айката на 15-годишната Даная - Ани Стоянова, изпрати позиция до медиите, в която директно оспорва написаното в отвореното писмо на екипи в „Пирогов” по случая с момичето. Те обясниха, че като лекари, борили се за живота на Даная по време на престоя ѝ в болницата, са положени всички възможни усилия и са използвани всички възможни средства, с които разполага съвременната медицина, за да се избегне фаталният изход.  На 8 януари стана ясно, че Изпълнителна агенция „Медицински надзор” назначава допълнителна проверка за смъртта на детето, предава NOVA.

„Омерзително и болезнено е да чета за пореден път неверни твърдения и нелепи обяснения от лекари за смъртта на детето ми. В отвореното писмо от екипи на клиники в УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ има оправдания и обвинения, няма лекарска почтеност и обикновена човешка чувствителност. От писмото до медиите, изпратено днес, на 10.01.2024 г., още веднъж става ясно, че или подписалите не са били компетентни да вземат животоспасяващи решения за Даная, тъй като не са се запознали с хематологичния статус на дъщеря ми, или се опитват чрез агресивна самозащита да намалят обществения натиск за изясняване на случая”, пише майката на 15-годишната Даная.

"Пирогов" оспори внушенията за пропуски в лечението на 15-годишната Даная

По думите ѝ е невярно твърдението, че основното хематологично заболяване на Даная е било Дефицит на фактор VII. „Това никога не е било основно заболяване на Даная. Основното ѝ хематологично заболяване беше имунна тромбоцитопенична пурпура. То беше активно лекувано и овладяно до постъпването ѝ в „Пирогов“. Дефицитът на фактор VII е бил вторичен – в следствие на кръвозагуба, а рисковете от неговото наличие се компенсират със заместващата терапия NovoSeven, която в „Пирогов” твърдят, че е била приложена на дъщеря ми. Тази заместваща терапия се дава на хора с проблеми в кръвосъсирването именно, за да се избегнат рисковете от кръвозагуба по време или след хирургически интервенции. Взех лично от ИСУЛ медикамента NovoSeven поради липсата му в „Пирогов”. Странно е от „Пирогов” да продължават да отричат този факт, тъй като е лесно доказуем”, посочва Стоянова.

„След поставянето на медикамента и предвид животозастрашаващия риск от хематома в главата на детето ми, всички клинични международни стандарти биха препоръчали незабавна оперативна намеса. Важно е да се напомни, че кръвните показатели на Даная бяха поне два пъти над критичното ниво, под което оперативната намеса е противопоказна. Това беше потвърдено от лекуващия Даная детски хематолог в ИСУЛ, чието становище беше, че няма хематологични противопоказания за спешна операция. Нека припомня, че три дни по-късно екипът на „Пирогов“ все пак пристъпи към оперативна намеса, въпреки липсата на подобрение в кръвните показатели на Даная. Те твърдят, че са чакали. Какво са чакали? Дали са чакали подобрение, или са чакали връщането на неврохирург от ваканция? Или престанаха да чакат, защото пуснах пост в социалните мрежи и им се обади министърът на здравеопазването?”, пита майката на Даная.

И допълва: „Друг важен въпрос: ако в „Пирогов” не са могли да преценят кой риск е по-голям – от действие или бездействие, защо този риск не е можело да бъде преценен след консултация с детския хематолог на Даная, който познава историята на лечението на нейното основно заболяване? Лекарят беше в пълна готовност да окаже незабавно съдействие и е един от най-добрите детски хематолози в България. В същото време единственият хематолог, с когото разполага „Пирогов”, е началникът на Лаборатория по трансфузионна хематология Евгения Шурлиева. При отсъствието на детски хематолог в „Пирогов”, какво е попречило на болницата да повика на място по служебен ред лекуващия хематолог на Даная от ИСУЛ?”.

Ани Стоянова отхвърля категорично твърденията, че „Пирогов” е осигурил всички необходими специалисти за дъщеря ѝ. ”Повечето от изброените „консултиращи“ специалисти лекари в така наречения от одита „мултидисциплинарен екип“, не са присъствали на място и не са преглеждали физически Даная. Според медицинските протоколи консултациите по телефона могат ли да заместят физически преглед при оценка на риска и взимане на решения при животозастрашаващо състояние? Защото, както знаем, дори при елементарни сополи такава консултация не е достатъчна и се изисква физически преглед”, посочва тя.

„Друг важен въпрос е дали още при първото посещение в спешния център на „Пирогов” не е трябвало да бъде направен скенер на Даная и/или да бъде оставена под наблюдение, след като още тогава съм съобщила за основното нейно заболяване, на което сега лекарите приписват нейната смърт. Ако е било толкова рисково това заболяване и те са били известени за него, не е ли тяхно задължение да вземат мерки да го овладеят и да я поставят под наблюдение? Или специализантът, който е гледал Даная, не е бил достатъчно компетентен, за да направи такава преценка? Тогава кой  носи отговорност за професионално неподготвения лекар и за евентуалните му грешки?”, пита още майката на Даная.

15-годишната Даная даде шанс за живот на двама души

„Хвърлянето в публичното пространство на високопарни думи и внушения, подписани с професионални титли и с логото на най-голямата спешна болница в България, не може да има друга цел освен защита на репутацията. Но не помага да се намерят честните отговори на всички важни въпроси, които поставям. Не помага и да бъде направен обективен анализ на видимите пропуски и нередности в организацията на болницата. За да бъдат по-малко починалите деца при случаи като нашия - на предотвратима смърт. Обвинението към мен, майката на Даная, че търся „постигане на лични цели“, намирам за дълбок цинизъм. Личната цел на всеки родител е детето му да бъде живо и здраво и да има бъдеще! Няма по-висока цел. Даная загуби живота си и бъдещето си. Вече няма цели пред нея. А пред мен целта е нито едно дете да не губи живота си заради лекарска безотговорност. В тази трагедия има нужда от смирение и покаяние. От поука от грешките. Не от „нападение като форма на отбрана“. Не от политическа декларативност в писмата от лекари, които някога са положили Хипократова клетва. Да, каузата е детското здравеопазване. Но с лекарите, в чиито ръце умря Даная, явно я разбираме различно”, завършва писмото си до медиите Ани Стоянова.

15-годишната Даная почина през пролетта на 2023 г. Близките ѝ решиха да дарят органите ѝ. С бъбреците на момичето двама души получиха шанс за нов живот, а 17-годишно момче вече вижда благодарение на нейните очи. 

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 минути

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 1 час

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 4 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 5 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 6 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 6 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 6 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 7 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 7 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 7 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 7 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 7 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 8 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 8 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 8 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 8 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами