80

О чаквам подкрепата на всички свободомислещи българи в тази страна, заяви пред журналисти Лозан Панов, когото "Правосъдие за всеки" издига за кандидат за президент, предаде БТА.

Мария Касимова ще е кандидатът за вицепрезидент, обяви той.

"Име, което е добре познато, ваш колега", посочи Панов пред журналистите. Той отбеляза, че Касимова ще се занимава с въпроси, свързани със социална дейност и с въпроса за свободата на словото в България.

Тази вечер членове на Инициативния комитет,

който издига Лозан Панов за президент, се събраха пред сградата на президентството.

"Моята кауза е била независимостта на съдебната система, отвоюването на институциите. Ще се обърна към всички свободни граждани с молба да ме подкрепят, защото бих искал да бъда следващият президент, който ще подпише или няма да подпише указа за назначаване на председател на Върховния касационен съд", заяви Лозан Панов, който в момента оглавява ВКС.

Попитан дали ще си подаде оставката,

за да се кандидатира за президент, той припомни казуса със съдия Нели Куцкова, която преди години беше кандидат за вицепрезидент, и посъветва журналистите да се запознаят с него. От "Правосъдие за всеки" по-рано обясниха за БТА, че Лозан Панов би следвало да излезе в отпуск за времето на кампанията и по този начин няма никакъв конфликт на интереси.

"Несъвместимост може да възникне,

когато някой бъде избран на друг пост, несъвместим с поста, който заема", обясни Велислав Величков. Инициативният комитет все още се допълва, в момента е достигнат изискуемият брой от 21 души, само граждански лица, съобщи Велислав Величков от "Правосъдие за всеки". Тази вечер е учредителното събрание на комитета.

Сред дошлите пред сградата на президентството в подкрепа

на Лозан Панов бяха Александър Кашъмов, Бойко Атанасов, Мартин Димитров, Методи Лалов, Георги Георгиев от "БОЕЦ", Николай Хаджигенов.

От "Демократична България" коментираха, че колективните орани в коалицията ще вземат решение дали да подкрепят Лозан Панов за президент. Винаги решенията трябва да минат през колективните органи, но обсъждаме варианта да дадем подкрепата си за кандидатурата на Лозан Панов, коментира пред журналисти Цецка Бачкова /ДБ/.

Пред журналисти Николай Хаджигенов каза, че е тук като обикновен гражданин, защото Лозан Панов е една от малцината "бели лястовици" в правосъдието и трябва да бъде подкрепен. Хаджигенов обаче каза, че няма да се включи в Инициативния комитет, който го издига. Той посочи, че това е една изключително смислена кандидатура и гражданското движение "Ние идваме" ще вземат решение дали да я подкрепят. "Изправи се.БГ!" - другият партньор в коалицията "Изправи се БГ!Ние идваме!", вече излъчи свои представители в Инициативния комитет, който издигна действащия държавен глава Румен Радев за втори мандат.

По-рано днес Панов излезе с изявление относно кандидатурата си за президент.

Ето и пълния текст на изявлението, което публикуваме без редакторска намеса: 

"Случи се така, че в тази година отбелязах половин век, откакто вървя по земния път. А в началото на следващата, приключва най-смислената досега част от него. И така поставен на два предела, стигнах до равносметка и дори още по-далеч. Разложих самата думичка на две части, а с полученото "равна и сметка" се опитах да направя баланс между получил и дал.

Всъщност след всичко, което бях причинил на семейството ми през последните седем години и най-вече цената, която съпругата ми трябваше да заплати, осъзнах, че съм получил един извор на себеотрицание, какъвто може да бъде само истинската любов на един човек към друг. Върнах се и към времето преди да оглавя Върховния касационен съд и си спомних за "кандидата на Статуквото, дошъл да овладее този съд". Стана ми някак драго да се обърна и видя назад, че с хвърлените камъни, успях да съградя основи - основите на независимостта. Последното не е моя мисъл и не помня къде съм я срещал, но някак само тя напираше, докато гледах назад. И последваха един след друг спомени и едва сега осъзнах, колко тежка е било да стоиш дълго на входа - на последната непревзета "крепост" на независимостта. По време на този път бях изгубил един свой истински приятел, чиято загуба, ако бе само моя, щях по-лесно да понеса. Болката обаче бе толкова непоносима, защото загубата бе на правдата и независимостта. До мен стоеше кутийка, а вътре свещник с малка свещичка, която преди това бе държал Кристиян, а майка му сякаш нарочно сега бе избрала момента, да ми даде този дар. Тогава си спомних думите на мъдреца, дошъл сред нас за кратко да подържи свещ, ежедневното борене на злото изглежда уморително само тогава, когато си свикнал, че така е било открай време и така ще пребъде и във вечността. Осъзнах, че след седемгодишни неравни битки да възтържествува истината и справедливостта, физически се бях изтощил толкова много, че тялото бе на път да победи духа. Тогава пак Кристиян заговори: "Не чакай велики промени! Достатъчно е да тръгнеш с малки, но неотклонни стъпки, които често се оказват достатъчни". Мислех си, но аз не съм партиец, а съдия и моята мисия е да служа на истината и добродетелността. Да, но лидерът на съдиите не бива да стои безучастен, докато едни непораснали люде се вихрят в храма на Темида и гасят една след друга, свещичките на справедливостта. Той трябва да продължи да се бори, ако не иска да пребъде храмът без светлина. И трябваше да намери начин да спре похищенията на Темида, без да убива у себе си правдата и добродетелността.

Малко след това се явиха моите другари от Правосъдие за всеки, с които ние заедно отдавна вървим. Тогава трябваше да уверя всеки, че нашата мисия е пътуване, а не дестинация, и наш дълг е да продължим.

Тогава мъдростта на Кристиян, която бе посял у нас, пак заговори: "България се събужда ужасно бавно, търка очи, обръща се отново на другата страна, вика: "Хайде да си подоспя малко", но вече е ясно, че слънцето е изгряло и е високо. И че ще се става."

Нека покажем, днес, в 17 часа, пред дома на Държавния глава, че вече сме бодри и сме готови да продължим!", се казва в изявлението.

А ето и биографията на Лозан Панов, представена от БТА:

Лозан Панов е роден на 28 март 1971 г. в София. Завършва "Право" в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1995 г. Специализира европейско административно право и управление на съдебната система в Австрия и в Германия.

През 1995 и 1996 г. е стажант-съдия в Софийския окръжен съд. В периода 1996-1998 г. е главен юрисконсулт в "Застрахователен надзор" на Министерството на финансите. От 1998 до 1999 г. е младши съдия в Софийския градски съд, а от 1999 г. до 2003 г. е съдия в Наказателната колегия на Софийския районен съд.

В периода 2003-2004 г. е съдебен практикант в Областния съд по наказателни дела във Виена, в Районния съд на Виена-център и в Областния съд по граждански дела-Виена. От 2004 до 2006 г. е съдия в Софийския градски съд, а в периода 2007-2012 г. е председател на Административния съд - София-град. От 2012 до 2015 г. е съдия във Върховния административен съд.

От 10.02.2015 г. е председател на Върховния касационен съд, избран на 29.01.2015 г. от Висшия съдебен съвет и назначен с Указ No 10/2015 г. на президента на Република България (обн. ДВ, бр. 10/6 февруари 2015 г.).
Владее немски език.

Лозан Панов се кандидатира за президент

Коментари 80
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

80 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Hell"s Kitchen

Още един звезден участник напусна Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Златните изгубиха и двата си кулинарни двубоя срещу Черните куртки

Снимката е илюстративна

Стартира кампанията "Следи от изчезване"

Любопитно Преди 8 часа

Замисляли ли сте се, че само в рамките на век някои животински видове буквално изчезват?

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Дрейк и Кендрик Ламар си разменят обиди в новите си парчета

Свят Преди 10 часа

Подобни сблъсъци между известни изпълнители са част от хип-хоп културата

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Как се стигна до това? Рита Ора и Doja Cat полуголи на най-шикозното модно събитие

Любопитно Преди 10 часа

Met Gala 2024 се състоя в понеделник, 6 май, в музея "Метрополитън" в Ню Йорк

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 10 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 10 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 10 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 11 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 11 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 11 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 12 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 12 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Свят Преди 12 часа

Сградата още е била в строеж и е рухнала в момент, в който на строителната площадка е имало десетки работници

<p>Родителите на Мади пропуснаха бдението ѝ, за да избягат на тайна почивка</p>

Родителите на Мади пропуснаха бдението за годишнината от изчезването ѝ

Свят Преди 12 часа

Кейт и Джери предпочетоха да не присъстват на бдението в петък вечер, а вместо това избягаха на тайна "крайно необходима почивка"

Обиск в офиса на германския евродепутат, чийто сътрудник бе арестуван

Обиск в офиса на германския евродепутат, чийто сътрудник бе арестуван

Свят Преди 12 часа

Кра потвърди в социалната мрежа „Екс“, че се обискира офис на бившия му сътрудник

<p>Информацията&nbsp;за употреба на химическо оръжие в Украйна е недостатъчна</p>

ОЗХО: Информацията за употреба на химическо оръжие в Украйна е недостатъчна

Свят Преди 12 часа

Въпреки това организацията определи ситуацията като "нестабилна"