36

М инистър-председателят Бойко Борисов посрещна председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в София. Официалната церемония се състоя пред паметника на Незнайния войн, където двамата премиери поднесоха венци. След това Бойко Борисов и Ли Къцян разгледаха църквата „Света София“.

Българският премиер и председателят на Държавния съвет на Китай проведоха

двустранна среща в сградата на Министерския съвет, последвана от пленарни разговори.

Междувременно Българската и Китайската банки за развитие подписаха споразумение за 1,5 милиарда евро. То предвижда договаряне на финансиране от Китай за следващите 5 години по инициативата „Един пояс, един път“. Това е най-големият проект от финансовата инициатива на Китайската банка за развитие в рамките на Междубанковата асоциация Китай-ЦИЕ.

Прекратиха издирването на Боян Петров

В началото на тези разговори Ли Къцян благодари за гостприемството на премиера Борисов и говори за куража на българския алпинист Боян Петров, който изчезна в Хималаите. „За първи път посещавам България след формиране на правителството и това е първата спирка на европейския ми маршрут. Благодаря за тържествената вечеря на г-н Борисов вчера вечерта.

Имах възможност да видя златни предмети от преди 7 хил. години.

Вчера ми дадоха и подарък – знаме от съпругата на Боян Петров,

който изчезна по време на изкачване в Хималаите. На знамето пише, че нейното сърце винаги ще остане там. Ние се гордеем с неговия кураж“, каза Къцян, цитиран от Агенция „Фокус“.

Боян Петров изчезна на 3 май при изкачване на връх Шиша Пангма в Хималайте. Безпрецедентната по мащабите си акция по издирането му показва огромното уважение към българският учен с най-много изкачени върхове над 8000 метра. Заради него Китай и непал загърбиха политическите си разногласия. Китай даде специални визи на двама непалски пилоти, за да могат машините с турбинни двигатели да се включат в издирането на Петров.

Ли Къцян е в София за провеждането на седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се домакинства от България. Основната цел на форума „16+1“ е да задълбочи търговските връзки и икономическото сътрудничество между държавите участнички и да насърчи двустранни и многостранни партньорства.

„Приветстваме обединена Европа и силно евро”,

каза китайският премиер на съвместна пресконференция с българския премиер Бойко Борисов. „Най-важно е да следваме пазарните правила, правилата и законите на ЕС. Нашите проекти трябва да бъдат отворени и прозрачни”, посочи Ли Къцян.

„Китай подкрепя европейската интеграция и един обединен Евросъюз. Ние разбираме, че ЕС е важна сила за глобалния просперитет”, подчерта той и добави, че

инициативата „16+1” не е насочена срещу ЕС.

„Можем да помогнем и да допринесем за европейската интеграция”, категоричен е китайският премиер.

Премиерът Борисов заяви: „Обсъдихме възможностите за сътрудничество в сферата на туризма, икономиката и културното наследство и образованието, в София имаме „Конфуций Център“. България и българският народ обичат китайския народ. Имаме редкия шанс, с прагматичност и спазвайки европейските правила, да развием промишлени, икономически и бизнес отношения“, каза премиерът Борисов.

„Важното послание на премиера Ли Къцян е, че форматът „16+1“ не разделя Европа. Той не е насочен срещу останалите държави. Напротив, там където кохезионните политики не могат да смогнат, те могат да помогнат“, каза още той.

„По проекта за АЕЦ „Белене“ можем да направим един добър проект с китайската страна“,

подчерта българският министър-председател.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@