382

А ко победим ГЕРБ на тези избори, имаме възможност не само да изпратим в Европейския парламент хора, които ще защитават българските интереси, но можем да отстраним ГЕРБ от властта и да започнем промяната в България, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в политическия си доклад пред делегатите на конгреса на социалистите, който бе открит тази сутрин.

Ако изберете кандидатите на БСП за Европарламент, това ще бъдат хора, които ще защитават категорично следното - равнопоставеност на държавите членки без двойни стандарти, приемане на България в Шенген, нови собствени ядрени мощности и газопреносна мрежа, отмяна на санкциите срещу Русия, ускорено създаване на европейска прокуратура, интеграция на Западните Балкани, каза Нинова. Нашите хора ще се противопоставят категорично на Истанбулска конвенция и третия пол, на джендър идеологията в училище, пакета "Макрон", двойните стандарти при храните, добави тя.

Лидерът на БСП коментира, че корабът на управлението потъва и първи го напускат патриотите. Премиерът Борисов не може да овладее ситуацията, да даде стабилност на управлението и сигурност на държавата, посочи Нинова. Разбира се, той винаги получава ключова подкрепа от ДПС в ключови моменти, отбеляза тя.

По искане на лидера си, конгресът на СП прие декларация в защита на Елена Йончева. „Няма да търпим опитите на бивши рекетьорски групировки и олигархични кръгове да решават бъдещето на страната, със задкулисни договорки да съсипват бъдещето на достойните и честни български граждани“, пише в декларацията. БСП е категорична, че няма да я сплашат. „Всички ние днес сме Елена Йончева. Истината идва. Насилието няма да мине“, се посочва в декларацията.

Повдигнаха обвинение на Елена Йончева

Рашидов към Йончева: С крадени пари не може да правиш слава

По-рано Нинова съобщи пред конгреса "нещо, което до вчера знаехме само трима-четирима души" Последният месец Елена прави разследване, което ще представи следващата седмица на екрана на БСТВ, каза Нинова. "Тя ще докаже с документи, със свидетели корупция по най-високите етажи на властта и там отговорност няма да носи някой директор на агенция или чиновник, защото там става въпрос за сговор в Министерския съвет на министри за корупция и за заличаване на нейните следи", заяви лидерът на БСП.

Нинова отбеляза, че процесът срещу Елена Йончева е политически. "Това не е декларация в защита на частния случай Елена Йончева, това е битка за държавността, за правовата държавата и срещу корупцията", посочи тя.

Елена Йончева също говори пред конгреса. Тя започна с разказ за мафиотски бос. „Бос, който управлява тази мафия в продължение на 10 години, който е известен с това, че най-добре, гъвкаво усвоява обществени поръчки”, каза Йончева. Оказа, се че Йончева говори за боса на сициалианската мафия Бернардо Провенцано. „Какво направи босът на България, който в продължение на 10 години управлява нашата родина? Ние днес трябваше да имаме европейски пътища. Европейска здравна система, европейско качество на образование”, запита Йончева. По думите й в България има пълзящ авторитаризъм и управление на престъпна шайка, която единствено левицата можела да свали от власт.

Конгресът прие платформата на БСП за евроизборите, а реденето на листата се очаква през март. За водач се спрягат, както Йончева, така и Сергей Станишев.  До 20 февруари местните структури могат да правят предложения.

Над 623 са делегатите на конгреса на БСП. Дневният ред предвижда обсъждане и приемане на проекта "Визия за България", отчет за дейността на евродепутатите на левицата за мандата 2014-2019 г. и приемане на предизборната платформа на БСП за участие в изборите за Европейски парламент през май.

Преди началото на заседанието председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев коментира пред журналисти, че платформата на БСП за евроизборите изразява основните приоритети на европейските социалисти. Той отново посочи, че въпросът за Истанбулската конвенция в България е решен от Конституционния съд. Станишев съобщи, че президиумът на ПЕС в четвъртък е утвърдил проекта на манифест за евроизборите и БСП е участвала в този процес. "Който се опитва да копае окопи между БСП и европейското политическо семейство стреля в крака си", коментира Станишев.

Източник: БГНЕС

Голяма част от битките, които сме водили и спечели в този Европарламент - срещу орязването на парите за кохезия, срещу двойните стандарти на храните, за приемане в Шенген с всички граници, срещу дискриминация на България, нямаше да бъдат възможни без подкрепата на социалистическото ни семейство, обясни той. "БСП се стреми да управлява страната, но когато управляваме, кой ще бъде съюзникът ни в Европа? Нашите комисари, нашите премиери, нашата група", добави той

"Резултатът от европейските избори е определящ за това ще има или не предсрочни избори", коментира заместник-председателят на БСП Кирил Добрев пред делегатите. Според Добрев европейските избори са общественият вот на недоверие срещу това правителство и генералната репетиция на БСП за местните избори.

В БСП винаги сме били царе на писането на документи - и "Визия за България", и платформата за евровота са прекрасни и стойности документи, но ще останат на думи, ако ги няма политиците, които ще бъдат гарант пред обществото за превръщането им в дела, предупреди Добрев. От утре стартираме кампанията за номинации в БСП - нека не правим компромиси, нека издигаме онези личности, в които обществото има доверие, призова той.

Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Антон Кутев коментира, че това, което БСП не бива да прави в момента, е да слага разделителни линии - в и извън партията. Истанбулската конвенция е решен проблем, защо влизаме в тази тема, която в една или друга степен разделя обществото, разделя и нас, попита той. По думите му същото е и с Пакта за бежанците на ООН. Това са разделителни линии, от които БСП няма нужда, заяви той.

Кутев отбеляза, че БСП е успяла да извоюва европейска легитимност, защото по време на нейното управление България е влязла в ЕС, неин представител е станал президент на ПЕС, и именно това й е дало сила. Партията на европейските социалисти е силна тема за БСП, коментира той. Ако загубим по някакъв начин кореспонденцията си с ПЕС, единственото, което ще стане публична тема, ще бъде този конфликт, предупреди той. Можем да спечелим европейските избори, ние сме на път да го направим, само не трябва да правим грешки, добави Кутев.

Делегатите на 49-тия конгрес приеха окончателно документа „Визия за България“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 382
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

382 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 42 минути

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 1 час

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 2 часа

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

България Преди 2 часа

Нейните изследователски интереси я нареждат в състава на научноизследователската експедиция на БАН

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 2 часа

Трите модела идват в България през май

България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури

България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури

Свят Преди 2 часа

ЕК представи данни за общо четири наказателни процедури срещу нашата страна

Петте езика на любовта и как да ги разпознаваме

Петте езика на любовта и как да ги разпознаваме

Любопитно Преди 2 часа

Според д-р Гари Чапмън, всеки от нас говори на определен език на любовта

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 2 часа

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 2 часа

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 2 часа

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 2 часа

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 3 часа

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 3 часа

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 3 часа

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 3 часа

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове