160

Над 3000 са сигналите на работници, които са се оплакали от работодателите си в Инспекцията по труда. Това са данните за първите 6 месеца от годината.

Причината за жалбите са нарушени права. Сред тях са липса на договори, неспазване на работното време,  обещани, но неизплатени заплати и най-често - пари на ръка, информира NOVA.

Въвеждат нови образци за майчинство и болнични

Затова и данъчните ни показват с онлайн калкулатор колко губим, ако не се осигуряваме на реалните доходи, които получаваме.

"Ако човек се осигурява на 500 лв, а получава останалите 500 лв в плик, за около 22 години той ще загуби 60 хил. лв" , посочи Росен Бъчваров от НАП.

В случаите, в които през последните 20 години работникът се труди по 8 часа на ден, но го осигуряват на 4 часа, той никога няма да се пенсионира.

Неудобната истина за доходите в България

Инситуциите предурпеждават: Ако не се откажете от заплата в плик ще работите по-дълго до пенсия, ще имате по-ниски доходи, ако се разболеете, останете без работа или излезете в майчинство, ще получавате по ниска пенсия, защото сте се осигурявали на по-ниски доходи.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram