0

С лед като беше съобщено, че милиони евро са били прехвърлени по сметки на български гражданин, стана ясно и името му – Цветан Цанев. Освен българско той има и още няколко гражданства, съобщи NOVA.

„Лицето, което е установено като титуляр на сметката, живее в различни държави, така че към момента не е на територията на България“,

каза председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Темата коментираха и експертът по международна сигурност Димитър Гърдев и журналистът Валерий Тодоров в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините“ по NOVA. „Случаят с парите от Венецуела много прилича на една класическа схема, която се използва в офшорните зони и това, което ми прави впечатление е, че България е имала такива пробойни , които дават възможност да бъдат откривани такива сметки“, заяви Гърдев.

„Ако трябва да се върнем към „Панама пейпърс”, там всички бяха адвокати – адвокатски кантори в офшорните зони се използват точно за такива анонимни преводи и за разстилане на парите в последствие по различни сметки.

Тук има класическо пране на пари,

защото една държавна нефтена компания не може в последствие да разпределя към спортни федерации, към различни търговски фирми”, каза още той.

Валерий Тодоров  заяви, че е очевидно, че става дума за мрежа. „До този момент не знаем какъв период обхваща цитираното разследване – какви са фактите, кои са лицата, защо през България, защо точно този човек. Очевидно, че той не е случайна фигура. Такива хора има достатъчно на брой, много често те са юристи, адвокати, т.е. хора с опит в международни сделки.

Лично аз не съм изненадан от факта, че има такъв човек. По-скоро е любопитно защо Венецуела,

защо това се разкрива сега на фона на останалите скандали

– стана доста горещо. Мисля, че с навлизането в предизборната надпревара – това са само ордьоврите, а по-горещите теми тепърва предстоят“, подчерта той.  

Тодоров обясни, че случаят не е забелязан сега. „Въпросът е защо изниква сега. В момента започва един вътрешен баланс на плюсовете и минусите от избира на една или друга власт. В момента и световната общност и голяма част от европейските държави са изправени пред този избор – какво да изберат между международното право и морала“, каза още журналистът.

Според него общата нишка между случая с парите от Венецуела и случая „Гебрев“ са изборите. „Според мен има някакъв частен интерес в този случай. Този частен интерес е в самото раздухване на случая“, каза Валерий Тодоров.

Димитър Гърдев предупреди, че е изключително важно да се стигне до разплитането на случая „Гебрев“, защото в противен случай може да има сериозни последствия за страната ни.

„Не случайно в България имаше много активна седмица.

Не случайно са извикани и са потърсени срещи с тези посланици и ние трябва да обърнем внимание на изявлението на руския посланик. Само за няколко дни имахме сериозна дипломатическа активност, защото случаят с Гебрев и тази насока, която придоби той, че евентуално става въпрос за операция  на Руското военно разузнаване на територията на България – не трябва да се „хвърлят” такива версии, защото има големи последствия. Ако това е така, това е основание за нови санкции. В тези санкции може да попадне и „Турски поток“. Може да го направи „Гръцки поток“. Така че стигането до истината на разследването е изключително важно“, каза той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@