490

С ъветът за сигурността при Министерски съвет проведе във вторник извънредно заседание и излезе с позиция, че България подкрепя председателя на Националното събрание на Венецуела Хуан Гуайдо като временно изпълняващ функциите на венецуелски президент.

Президентът е против. 

Това доведе до разногласие между БСП и ГЕРБ. 

В заседанието, председателствано от премиера Бойко Борисов, участваха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, представители на службите за сигурност и на президента.

„Република България изразява своята солидарност към всички граждани на Венецуела, както и към гражданите на държавите членки на Европейския съюз, които живеят там. Това са над 1 милион души, предимно от Испания и Португалия – страни, които са надеждни партньори на България, за което има редица примери, като последният за това е подкрепата им за българската позиция в защита на българските превозвачи и транспортни работници”, се посочва в позицията на Съвета за сигурността.

В нея се изразява подкрепа за партньорите ни в Европейския съюз и международната общност, които признават Гуайдо, като временно изпълняващ функциите на държавен глава на Венецуела, с оглед скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата, предотвратяване на хуманитарна катастрофа, възпиране на по-нататъшна ескалация на напрежението и възможно масово насилие в страната.

Документът беше подкрепен от всички членове на Съвета с изключение на представителите на президента.

Още вчера, в официална позиция на българското Министерство на външните работи, Хуан Гуайдо e посочен като „временен президент на Венецуела”. Така България фактически подкрепя председателя на венецуелския парламент срещу Николас Мадуро. Българският държавен глава обаче се противопостави на МВнР.

„Николас Мадуро, който през 2018 г. бе избран на вот, обявен за нелегитимен от ЕС, САЩ, Аржентина, Бразилия, Канада, Колумбия и други латиноамерикански държави, вече съобщи, че няма да се съобрази с призива за организиране на нови и прозрачни президентски избори”, посочват от българското външно министерство.

„Вярваме, че г-н Хуан Гуайдо, председател на Националното събрание, като изпълняващ функциите временен президент на Венецуела, ще насрочи провеждането на свободни, честни и демократични президентски избори в съответствие с конституцията. МВнР е инициирало съгласувателна процедура за проект на решение, с което да се подкрепи преходът към демократично управление във Венецуела, основан на върховенството на правото и зачитането на човешките права”, гласи позицията на българското външно министерство.

Оттам допълват, че на 26 януари 2019 г. ЕС, включително България, призова за спешно провеждане на свободни, прозрачни и честни президентски избори във Венецуела. Държавите-членки посочиха, че ако не бъде обявено организирането на нови избори, в рамките на следващите дни, ще предприемат действия, включително по въпроса за признаване на ръководството на страната в съответствие с член 233 от Конституцията на Венецуела.

Резолюция, приета с 439 гласа „за“, срещу 104 гласа „против“ и 88 „въздържал се“, Европейският парламент заяви пълната си подкрепа за Националното събрание като единствения легитимен демократичен орган на Венецуела и призна Хуан Гуайдо като легитимен временен президент в съответствие с венецуелската конституция.

Според българския президент Румен Радев обаче, София не трябва да подкрепя позицията на ЕС за Венецуела.

„Считам, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция“, заяви държавният глава.

„Събитията във Венецуела будят тревога и безпокойство, съществува реален риск от ескалация и насилие”, смята Радев. Според него „в тези условия критично важно е да се съхрани диалогът между управляващите и опозицията в името на политически процес, който да доведе до мирно решение за бъдещето на страната. Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение”.

„Направеното предложение за обща европейска позиция обаче не води до подобно решение. Критиките ми не са подкрепа за една или друга страна в конфликта. Става дума за върховенство на международното право и за твърдото убеждение, че неговото нарушаване няма как да доведе до позитивни резултати”, категоричен е президентът на България.

Ключов момент и в двете позиции е - легитимно избран ли е Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела?

Според венецуелската конституция Националното събрание има право да назначава временен президент съгласно член 233 и член 333. Това решение обаче е законосъобразно само ако последните избори за президент от 20 май миналата година са нелегитимни. Такава е позицията на повечето държави в Латинска Америка, ЕС и САЩ. Изборите са признати от Русия, Китай, Куба и Турция.

„Не е работа на БСП да определя кой е президентът на трета държава. И да сме наясно, че Европа не е взимало единно решение, защото държави, не само като Русия, а Италия, Гърция, Румъния, Кипър, Ирландия не са взели такова решение”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Считаме, че българският президент допусна политически гаф. Дали от некомпетентност или заради ангажименти, които е поемал, с една позиция, която подронва авторитета на България”, заяви Тома Биков, депутат от ГЕРБ.

Парламентарната група на ГЕРБ подкрепя позицията на българското правителство за Венецуела и застава зад нея, заяви народният представител от управляващите Тома Биков.

България изрази подкрепа за партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават председателя на Националната асамблея на Боливарска република Венецуела Хуан Гуайдо като временно изпълняващ функциите на държавен глава с оглед скорошно провеждане на демократични избори за мирно разрешаване на кризата.

„Българският президент допусна политически гаф, дали от некомпетентност, дали от някакви ангажименти, които е поемал“, коментира още Тома Биков по отношение на призива на държавния глава Румен Радев страната ни да се въздържи от подкрепа на европейската позиция за Венецуела. „Държим г-н Радев да обясни какъв е българският национален интерес в неговата позиция“, настоя още депутатът.

Според него България трябва да се солидаризира със своите партньори, които също се солидаризират с нашата позиция по важни за страната ни теми. „За нас е важен българският интерес, а той е защитен в позицията на правителството“, допълни още Тома Биков.

Нинова коментира случващото се във Венецуела, като призова позицията на страната ни да бъде за ненамеса във вътрешните работи на трета държава. "Прилагане на международното право и на върховенството на закона. Поддържане на диалог между управлението и опозицията във Венецуела за намиране на мирно и спокойно излизане от тази ситуация“, допълни още Нинова. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 490
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

490 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 1 минута

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

Работник загина, докато разтоварваше микробус

Работник загина, докато разтоварваше микробус

България Преди 12 минути

При повдигане товарът от 1 тон се наклонил

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 1 час

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 3 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 3 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 3 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател