7

"Правителството повтори същата грешка, която направи Министерството на околната среда във връзка с новия План за управление на "Пирин, който се подготвяше. Вчера за втори път Върховният административен съд отсъжда, че българските власти не пускат законовите процедури за екологична оценка и оценка на съвместимост. Следователно ще си понесат отговорността”. 

Така Петко Ковачев от Института за зелена политика коментира в "Здравей, България" решението на Върховния административен съд да отмени промените в плана.

Вчера тричленен състав на ВАС със свое решение отмени промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин“, приети от Министерски съвет през декември 2017 г.

Делото беше образувано по жалби на Тома Белев, Асен Карагозов, на "ВВФ Световен фонд за дивата природа, Дунавско – Карпатска програма България” и на Асоциация на парковете в България.

Съдът отмени плана за "Пирин"

С атакуваното решение на МС се отвори възможност за сторителство на втори лифт на Банско. В края на 2017 г. правителството възложи на министъра на околната среда и водите, при наличие на инвестиционен интерес за изграждането на нова кабинкова линия в ски зона Банско, да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде направена във възможно най-кратък срок.

"Аз съм много доволен от това решение. Ясно се видя кой кого жали. Жалят се две дружества - Световен фонд за дивата природа и Асоциация на парковете в България. Не други”, коментира от своя страна икономистът Владимир Каролев в студиото на телевизията.

Той бе категоричен, че екооценка на плана за проект за ски зоната в Банско към момента не е нужна. 

Решено - втори лифт в Банско ще има, Борисов: Ще пазим Пирин

Община Банско ще прави устройствен план за ски зоната, предстои екооценка

Решението на тричленния състав на ВАС подлежи на обжалване в 14-дневен срок. 

Цялата дискусия вижте във видеото.

Екокоалиция обвини правителството във фалшиви новини за Пирин

Симеонов лобира и постигна обрат за Пирин в ЮНЕСКО

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@