0

К ъм 6.00 ч на 14 януари обстановката на територията на страната във връзка с падналите значителни количества валежи през изминалите дни се нормализира, съобщи при изслушването си от парламента вътрешният министър Христо Терзийски, цитиран от БТА.

Депутатите изслушват днес министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, на енергетиката Теменужка Петкова, икономическия министър Лъчезар Борисов и министъра на околната среда и водите Емил Димитров за обстановката в страната.

Остава частичното бедствено положение в някои селища като село Равадиново - община Созопол, град Белово - област Пазарджик, общините Драгоман, Своге, Костинброд, общините - Симитли, Струмяни, Якоруда, в общините Нови Искър, Надежда, Овча купел - област София, в общините Доспат и Мадан, в общините Перник, Радомир, в квартал във Враца.

Няма язовири, които преливат неконтролируемо, заяви още министърът.

Терзийски информира, че на 13 януари е получена информация от 23 области, изводите от докладите на областните управители са, че изпълнителната, местната власт и съответните компетентни органи са въвели плановете за действие при снеговалеж и бедствено положение, няма загинали хора, работи се в пълна координация между институциите за оказване на помощ на бедстващи хора.

Анализира се метеорологичната обстановка и на база на това местната власт извършва предупредителни действия, увери той. При усложняване на обстановката Националният щаб ще предприеме необходимите действия. Полицейски патрули охраняват местата на свлачища, създава се организация за обходни маршрути, информира вътрешният министър.

Христо Терзийски отбеляза също, че вследствие на обилните валежи са се повишили значително нивата на реките, има временно и пълно затваряне на пътища и проходи, засегнати са много инфраструктурни обекти, земеделски земи.

За периода 10-12 януари за обезпечаване на обществения ред са предприети действия за овладяване на кризисната ситуация. От СДВР и ОД на МВР са участвали повече от 450 служители, 120 моторни превозни средства и техника, над 2700 пожарникари и 840 единици техника на

Пожарна безопасност, стана ясно от данните на министъра.
На служителите е разпоредено да подават своевременна информация във връзка с обстановката. Съвместно с ГДПБЗН е създадена организация за отводняване на пътищата.

Засегнати са части от защитното съоръжение по границата с Турция, като цяло то не е компрометирано, 

съобщи още министърът на вътрешните работи Христо Терзийски в отговор на въпрос на Валери Симеонов от "Обединени патриоти".

Той отбеляза, че се очаква повишаване на нивото на водите в района на Свиленград, там има и наводнени участъци - в района на граничното полицейско управление, което е засегнало и части от преградното съоръжение с Турция. Съоръжението не е компрометирано като цяло, категоричен беше министърът.

Терзийски информира също, че в Малко Търново няма падане на съоръжението, има завирявания и затлачвания в долната му част, но са отворени изпускателните шахти.

Министърът съобщи, че "Гранична полиция" своевременно подава сигнали за предприемане на действия, така че съоръжението да не се компрометира

МВР има готовност да събере Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС

веднага след получаването на съответните искания от страна на местните власти. Това увери Христо Терзийски. Министърът отговори на въпрос на заместник-председателя на ПГ ГЕРБ Красимир Ципов за готовността да бъде свикано заседание на въпросната комисия с оглед бързата оценката на щетите след последните валежи.

Министър Терзийски заяви, че очаква до края на февруари да постъпят съответните искания от кметовете на населени места и областните управители, за да може веднага след това да бъде свикано заседанието на Междуведомствената комисия. "Ние ще предприемем действия за бързо разпределение на средства, така че в най-кратък срок да обезпечим и преодоляване на щетите и превантивни дейности", каза той.

Иван Иванов от ПГ "БСП за България" посочи, че Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане разполага със 77 млн. лв. бюджет за миналата година и попита каква част от тези средства се разходват за превантивни дейности. "До кога този фонд ще бъде една партийна касичка?" - попита Иванов.

Министър Терзийски уточни, че заседанията са открити, протоколират се и решенията се гласуват по съответните правила за работа на тази комисия. Той обясни, че бюджетът за миналата година е приблизително 80 млн. лв., но исканията, постъпили в секретариата на комисията, надвишават 320 млн. лв. По думите му решенията за разходването на средствата се взимат при пълно мнозинство.

"Една част от тези средства са за превантивни дейности, една част за преодоляване на щети и аварии. Това не е една партийна комисия, ние не оценяваме по това дали една община се ръководи от кмет от определена политическа сила, а по това каква е необходимостта и нуждата на хората за преодоляването на съответното бедствие", коментира Терзийски.

В отговор на въпрос за почистването на речните корита от страна на народния представител Искрен Веселинов от "Обединени патриоти", министър Терзийски обясни, че около 20 на сто от бюджета или приблизително 15 млн. лв. се разпределят за почистване на речните корита.

Лъчезар Борисов също подчерта, че ситуацията с язовирите вече е спокойна

"Към този момент в наблюдаваните от кризисния щаб към Държавната агенция по метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ язовири не са възникнали аварийни ситуации и ситуация вече е спокойна", каза при изслушването си от парламентарната трибуна министърът на икономиката Лъчезар Борисов, цитиран от БТА.

Той изтъкна, че климатичната обстановка е била тежка, с изключително интензивни стойности на валежи на определени места в страната. По тази причина е бил създаден кризисен щаб, който да работи в координация с останалите държавни органи, ангажирани с проблема, и да прави денонощно наблюдение на всички язовири, за които агенцията отговаря. Обходни екипи са били на място, където е било необходимо е направено контролирано изпускане на водните обеми от язовирите.

При обявеното бедствено положение в различни общини при нито един от язовирите, които са ремонтирани или сега се ремонтират, не е имало проблем, каза министърът.

Той изброи някои от по-конфликтните точки, на които е било обърнато по-сериозно внимание със съответните превантивни действия, визирайки два язовира в близост до Костинброд, по един язовир в общините Земен, Кирково, Средец. Подобни ситуации, които са изисквали по-сериозно наблюдение, е имало и в язовир в с. Караново и при още един в тази област, където е направено контролирано преливане, както и при язовир, собственост на "Лукойл Нефтохим", където също е овладяна ситуацията, обясни министърът.

Той изтъкна, че с промените в Закона за водите, приети от НС, отношението на държавата към тези обекти вече е различно и тя за първи път от 30 години сериозно ги наблюдава и се грижи за тези съоръжения.

В отговор на депутатски въпрос министърът отговори, че

"Завършени напълно към момента и предадени са пет язовира, а други, които напълно са завършени и в момента документацията им се предава, са 30". Язовирите, по които са изпълнени ремонтно-възстановителните дейности, се намират на територията на над 40 общини.

Министърът напомни, че по данни на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ в страна има 6844 язовира. Определените за ремонт с решение на МС са 416, от тях 62 са държавни и са дадени за управление и стопанисване на други институции, 29 съоръжения са отдадени на концесия. За 20 язовира са получени становища от общините, че са ги привели в добро експлоатационно състояние и не се нуждаят от ремонт. Остават 305 язовира, по които Държавната консолидационна компания /ДКК/ има съответните ангажименти, каза министърът. Той обясни, че стартирането на ремонтите по някои от язовирите се бави, защото общините стопират процеса, защото по закон, ако те не ги прехвърлят на държавата, остават общинска собственост, като ДКК следва да фактурира тези средства към общините.

Към 13 януари ДКК е възложила на дъщерното си дружество "Монтажи" ЕАД обследването, проектирането и изпълнението на ремонтите на 208 язовира.
По данни към същата дата са одобрени от експертен съвет проекти за 159 язовира, като стойността на ремонтите е 386,7 млн. лева, а на проектирането им - 12,5 млн. лева. От тях 101 съоръжения са с открити строителни площадки, като парите за ремонтите на тези язовири са 243,16 млн. лева, а за проектирането им - 7,88 млн. лева. "На 70 броя язовири от горепосочените в момента са площадките", каза министърът. Той съобщи, че са останали 58 язовира, за които не е открита строителна площадка, но са приключили процедурите по одобрение от експертния съвет. Други 26 язовира с в процес на проектиране.

Министърът на околната среда и водите коментира, че сме видели как действат климатичните промени

"Язовирите са пълни, за този сезон учудващо пълни, те бяха пълни и преди дъждовете, но никой не искаше да си го признае", каза Емил Димитров. 

"Видяхме климатичните промени как действат - за четири часа се излива норма, която иначе за четири месеца не се излива", коментира той. И даде пример: "Ако се къпете с количеството вода за 160 дни наведнъж, сифонът няма да я поеме".

Екоминистър посочи, че язовирите действат като буфери - събират високата вълна, задържат я, преразпределят я помежду си и я изпускат контролирано едва тогава, когато речните корита са по-празни. Ако ги нямаше, всичката вода щеше да тръгне по речните корита и да отнесе всичко, коментира той.

Министър Димитров отбеляза, че в р. Конска, за която, по думите му, никой не знаел, че съществува, са се излели 100, 150, а някъде и 200 кубика на кв. м. Той коментира, че каскадите по р. Арда са изиграли своята роля.

Екоминистърът посочи, че всички води, които е трябвало да се излеят в р. Марица, са били задържани в язовирите, и равномерно, бавно от язовир в язовир се изпуска водата, за да не се наводни Пловдив. В момента се изпуска вода от големия приток, без никой да пострада. Уведомили сме кметове, информира той.

По думите на министъра всичките ни язовири са добре и в тях към днешна дата имаме вода поне за една година,

а някои имат за три, други - за две. 

"Нямаме язовир, който да не може да задоволи населението през настоящата година. Всичките ни язовири имат достатъчен ресурс, посочи той. По думите му, в национален план за питейно-битово водоснабдяване има наличен воден ресурс от 68,3 процента от общия обем.

"Така че с водите тази година, ако правилно ги управляваме, не би трябвало да имаме проблем", коментира Емил Димитров.

Той отбеляза, че само за земеделието трябва да се положат усилия за преразпределение на воден ресурс в 3-4 язовира, които са на изключително ниски нива.

"Проблемът, който стои пред нас, който премиерът ми е възложил, е за три язовира - Домлян, Пясъчник и Тополница. Това са трите язовира, които трябва да напълним, за да могат земеделците в Пловдивско да получат на 100 процента необходимата им за тях вода", каза той.

Министърът отчете, че в яз. Искър има вода за три години. В яз. Камчия има вода, която да стигне за цяла година. В яз. Тича има вода за две години. Яз. Дяково е пълен както никога досега, посочи още Димитров.

Парламентарните групи поставиха и въпроси за нерегламентираните сметища, както и кога МОСВ е било информирано за прогнозите за опасни валежи.

Екоминистърът коментира, че са били уведомени навреме за предстоящите опасни валежи и са направили организация. Той посочи, че още в четвъртък, когато са получили първите прогнози, са влезли в контакт с НЕК, с Министерството на енергетиката и са разчели резервите. Уведомили са и съседните страни Турция и Гърция. Всички каскади, които можеха да предизвикат проблеми, изиграха ролята на буфер, каза министърът. Относно опасността за газопровода България-Гърция, Димитров коментира, че има един нанос в средата на реката, който е трябвало да бъде изчистен своевременно.

"Не сме ние тези, които трябва да чистят реките, това е ангажимент на кметовете. Това, което виждате в Своге, не го е направило МОСВ, това е отпадъкът, който се е събрал от голямата преливна вода на територията на цяла София", коментира още Емил Димитров. Според него трябва да се направи уведомителна кампания хората да не изхвърлят отпадъци на нерегламентирани места.

Теменужка Петкова увери депутатите, че електроенергийната система на страната е стабилна и работи в нормален режим

По думите ѝ българските граждани трябва да бъдат спокойни.

Вследствие на усложнената метеорологична обстановка, за периода от 10 до 13 януари Електроенергийният системен оператор /ЕСО/ е констатирал аварии по четири електропровода на 110 kV и два - на 400 kV. Авариите по три от електропроводите на 110 kV вече са отстранени. В момента се работи по подмяната на стълб за 110 kV в община Чипровци. Отстранена е аварията на 400 kV на подстанцията "Чирен". От 13 януари е аварирал и 400 kV електропровод "Петрохан". Девет екипа на ЕСО работят за отстраняването на авариите и възстановяването на нормалната работа на електропроводите, добави министър Петкова.

По отношение на електроразпределителните дружества, вследствие на усложнената метеорологична обстановка, причинена от обилни валежи, към 8.00 ч. днес без електрозахранване или със смущения в тока са 26 населени места и 4227 клиенти. Тези населени места се намират на високопланински територии - в община Сливница, Своге, Костинброд и Драгоман. Създадена е необходимата организация, така че авариите в рамките на днешния ден да бъдат отстранени, допълни Теменужка Петкова.

По отношение на "Мини Марица-изток", в резултат на усложнената обстановка, не са създадени рискове за протичане на нормалната работа на комплекса. Там са добити необходимите количества въглища и ситуацията е спокойна.

"Реагира се абсолютно адекватно на фона на усложнената метеорологична обстановка", заяви още министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Всички водноелектрически централи /ВЕЦ и ПАВЕЦ/, които Националната електрическа компания /НЕК/ притежава, работиха и продължават да работят с пълна мощност и към настоящия момент", така отговори министърът на енергетиката Теменужка Петкова, при изслушването ѝ днес в парламента, на въпрос на депутата от ПГ на "БСП за България" Таско Ерменков какви са количествата енергийно неоползотворени води по време на валежите и дали е можело да се използват за тази цел всички водни ресурси, а не да бъдат изпуснати в реките. Според него пълните язовири е трябвало да намалят и борсовата цена на електроенергията.

Теменужка Петкова отбеляза, че водните ресурси се управляват напълно адекватно и съобразно сигурната работа на съоръженията. По думите ѝ, НЕК стопанисва и управлява едни от най-големите, значими и комплексни язовири в България. Министърът заяви, че НЕК управлява по най-добрия начин тези съоръжения. "Те са поддържани, те са сигурни, и работят напълно в съответствие с всички правила и изисквания за ефективна и сигурна работа", добави Петкова.

Енергийният министър допълни, че няма как определен язовир да не изпусне известни количества вода, ако има опасност от преливане. Фактът, че всяко едно такова съоръжение има преливник, показва, че това са съвсем нормални процеси. Количеството на запасите на водните съоръжения зависи от природата. Когато има такива валежи, обемът на водата в язовирите става по-голям. Затова те имат съответните преливни съоръжения, като при контролираното изпускане да няма проблем в тази посока.

Цената на българската енергийна борса, спрямо съседните борси, е с 30 лева по-ниска, посочи Петкова по отношение на цената на електрическата енергия. "Това са борсови цени. Няма как ние да определяме борсовата цена на електрическата енергия", добави Теменужка Петкова.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 42 минути

Те са били част от по-голяма туристическа група

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Свят Преди 1 час

При мащабна операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа са били убити десетки палестински бойци, арестувани са над 200 души

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 1 час

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 2 часа

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 2 часа

На 19 март почитаме паметта на светите мъченици Хрисант и Дария

<p>&quot;Часовникът на апокалипсиса тиктака&quot;</p>

Гутериш предупреди: Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер"

Свят Преди 2 часа

Генералният секретар на ООН се опита да привлече вниманието към риска от ядрена война

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 3 часа

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 3 часа

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 3 часа

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 3 часа

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

<p>Готви ли ни изненада времето в следващите дни</p>

Времето във вторник: Облаци с валежи от дъжд

България Преди 3 часа

През страната ще премине студен атмосферен фронт

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 4 часа

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 10 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 11 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията