1

О бстановката в област Бургас след поройните дъждове, причинили наводнения, се нормализира. Това съобщи кореспондентът на NOVA в региона в ефира на „Здравей, България”.

Пътят Бургас-Приморско, който беше затворен около 20 часа във вторник заради прелялата река Ропотамо, вече е пуснат за движение. Затворен за движение е пътят Ахтопол - Резово в двете посоки, заради преливането на река Велека. Тя е излязла от кортитото си и е заляла пътното платно. Забраната за движение ще е до оттеглянето на водата. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас.

Затворен за движение на моторни превозни средства е и пътят междуселата Димчево - Присад заради повишено ниво на язовир "Мандра". Девет къщи в близост до язовира са със залети дворове. Хората са предупредени, че ако водата продължи да се покачва, ще трябва да напуснал домовете си. Засега това не се налага, посочиха от Община Бургас. Една необитаема стопанска постройка е под вода. Извършва се оглед на място.

Наводнението в с. Петърч: Беше нещо страшно, кошмар

Вилно селище „Черниците” край Бургас е най-пострадало в цялата община. Там бяха евакуирани около 20 души. „Обстановката продължава да се нормализира. Всички реки, които бяха със завишени стойности, се оттеглиха. Дъждът спря. Всички наводнения къщи и дворове, за които получихме сигнали, са отработени. Относно вилно селище „Черниците” все още не сме разрешили на жителите да се завърнат. Това ще стане след оглед на ситуацията в светлата част на деня. За последното денонощие сме получили около 80 сигнала – основно за наводнени къщи и дворове”, заяви Веселин Василев – УКОРС, община Бургас.

Атанас Стоев, един от живущите във вилното селище разказа, че ситуацията е най-тежка в долната част на населеното място. Нанесени са сериозни щети не само на имуществото, но и на инфраструктурата. В селото има около 30-40 души, които постоянно живеят там. „Адекватно се реагира на ситуацията с наводнението и от страна на властите, и от страна на живущите, които веднага се съобразиха и се евакуираха”, категоричен е г-н Стоев.

Още по темата вижте във видеото горе.

Частично бедствено положение е обявено със заповед на кмета на община Враца

в квартал Бистрец и селата Бели извор и Горно Пещене след обилните валежи от дъжд и сняг, съобщиха областната администрация. Заповедта е издадена заради увредена общинска инфраструктура - мостове и речни диги, от придошлите високи води на местни реки вследствие на валежите, допълниха от община Враца. Заради многото паднали дървета и клони за 16 домакинства в града и частично в няколко села е прекъснато електрозахранването. Аварийните екипи работят и се очаква до края на деня да бъде възстановено подаването на ток, се посочва в съобщението на областната управа.

Обстановката след спирането на валежите в станалите девет общини в област Враца е спокойна, допълват от областната администрация. Нивата на реките на територията се следят и засега са под критичните за преливане. Единствено нивото на река Огоста е достигнало 190 сантиметра при село Хайредин при критични за преливане 200 сантиметра. Високи са водите и на река Искър в общините Мездра и Роман, но са далеч от нивата за преливане. Язовирите в областта се контролират постоянно.

Какви са щетите след наводненията в Благоевградско

Пороите наводниха къщи в Благоевградско. В Хаджидимово цял квартал е под вода, там река Места излезе от коритото си и над 10 къщи бяха наводнени, информира NOVA.

Водата придошла в следобедните часове на вчерашния ден и заляла домовете на хората. Наложило се децата на семейството в една от най-пострадалите къщи да бъдат евакуирани по спешност.

„Казаха ни, че се е скъсала дига, и водата е влязла в къщите”, разказва Стоян, един от потърпевшите. Все още няма ток. „До късно през нощта сме източвали водата с помпи. Нивото беше около 60-70 сантиметра”, допълни той.

Кметът на община Струмяни Емил Илиев заяви, че днес ще отмени частичното бедствено положение. Остава обаче в сила 24-часовото наблюдение на реките и язовирите в цялата Благоевградска област, информира БНР.

Река Места подкопа пътя Банско - Гоце Делчев

Река Места подкопа главния път между Банско и Гоце Делчев. Движението се извършва само в едната лента. Пропускат се единствено леки автомобили. На място има много полицаи, включително началникът на дирекцията Дойчин Дойчинов.

Съществува опасност от рухване на пътя. Очаква се експерти от "Пътно управление" да огледат участъка и да преценят доколко основите му са компрометирани.

В Смолянско всички общини са засегнати от поройните дъждове, които вече спряха. Общините ще разплащат със собствени средства възстановителните дейности. В частично бедствено положение остават общините Доспат и Мадан. И 10-те общини в Смолянска област са засегнати от поройните дъждове.

Обстановката на територията на област Пловдив след валежите към този момент е нормална. Няма проблеми с проходимостта на пътната мрежа, няма откъснати населени места, наводнени къщи и пострадали хора. Това съобщиха от пресцентъра на областната управа. Електроснабдяването, водоснабдяването и телекомуникациите не са нарушени и функционират нормално.

Пътят Ягодово - Крумово, който през вчерашния ден бе[e наводнен от повишеното ниво в р.Чая в района на жп надлеза, вече е проходим.

Моментното състояние на реките и язовирите не създава проблеми и риск от наводнения за населените места и земеделски площи в областта, разбра БТА от кметовете на общините. Налице е тенденция към понижение и нормализиране на нивата на водите в реките. Не се очаква изпускане на допълнителни водни количества в р.Въча от яз.Въча и яз.Кричим. Според метеорологичните прогнози, в периода 15-17 януари, се очаква да настъпи застудяване и температурите в област Пловдив да достигнат до минус 8, минус 9 градуса.

13 сигнала за наводнени помещения и 1 за паднало дърво на пътното платно са били подадени вчера в районните служби по пожарна безопасност в област Кърджали. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР. 10 от съобщенията са от областния град. 30 спасители са отводнявали мазета, столови и котелно помещение на жилищни сгради и училища в Кърджали, Момчилград и Джебел. Екип на пожарната служба в Ардино отстранил паднало дърво на платното по пътя към Кърджали.

Фандъкова провери работата на аварийните екипи в засегнатите от наводнението райони

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери на място работата на аварийните екипи в засегнатите от наводнението райони и възложи да започнат огледи на нанесените щети по къщите и инфраструктурата.

Аварийните екипи на общината продължават отводняване на дворове и домове в район Нови Искър – в с. Мировяне и в район Надежда - в кв.“Требич“. В момента се работи в 7 къщи в с.Мировяне, а през нощта екипите са отводнявали къщи и във Волуяк и Житен, съобщиха от Столичната община.

Аварийните екипи на общината помагат на засегнатите от наводнението хора като изпомпват вода от имотите им и ще им съдействат при необходимост от почистване. Заедно с районната администрация три екипа на аварийната дирекция ще извършат огледи на място на засегнатите имоти и ще направят опис на щетите от наводнението.Кметът Фандъкова се срещна и разговаря на място с хора от с.Мировяне, чийто къщи са пострадали.

Тя възложи също общинска комисия да направи огледи и опише щетите по речни корита и диги, както и на опасности по пътната инфраструктура в районите „Нови Искър“, „Надежда“ и „Връбница“. Целта е да се набележат необходимите дейности за бързо възстановяване на засегнати обекти.

Днес кметът провери и изпомпването на водата от язовир „Суходол“ 2, което се извършва от екип на столичната пожарна. Целта е да не се допусне покачване на нивото на язовира, който е в близост до околовръстен път.

От днес приемат заявления от засегнатите при наводненията

От днес пострадалите при наводненията могат да подават заявления към Агенцията за социално подпомагане за отпускане на еднократна помощ от 375 лв., съобщава NOVA. Служители от дирекции „Социално подпомагане” ще се включат по места в сформираните от общините комисии за оглед и оценка на нанесените щети. Те ще предоставят декларации на пострадалите. Право на помощ имат хора, притежаващи на свое име едно жилище или с право да ползват такова.

Къде ще живее семейството, чиято къща беше съборена от свлачище

Свлачище затрупа 11 души в Смолян. Огромно количество земна маса се свлече върху къщата им. Под стените на две постройки бяха затрупани общо 7 деца и четирима възрастни. Всички бяха спасени.

„Не усетих нищо от срутването. Според мен всичко се случи заради дъждовете. В едната стая бяхме девет души. Около 25 души бяхме в къщата, сега спим при близък”, сподели Асен пред NOVA. Той уточни, че по-сериозно пострадалото дете е с три счупени ребра и днес предстои да бъде изписано.

Зам.-кметът на Смолян Мариана Цекова каза, че пострадалите семейства ще бъдат настанени в жилища, предвидени за подобни случаи. „Те са настроени малко скептични относно общинските апартаменти. Страхуват се, защото децата са палави и се опасяват да не се случи нещо”, разясни тя.

Зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров обясни, че ситуацията в областта се нормализира. Няма блокирани населени места, но в различни части са се образували свлачища. Нивата на реките, по думите му, спадат и няма преливащи язовири. „Снощи една подпорна стена в кв. „Райково” е паднала в реката. Ще направим оглед и ще се вземат действия за укрепване на брега”, информира той.

Наводнения и свлачища в страната, каква е ситуацията

Свлачище събори къща в Смолян, 11 души пострадаха

Наводнени домове в Пернишко, наложи се спешна евакуация на хората

Поройни дъждове и придошли реки, къде е най-сериозна ситуацията

Частично бедствено положение в Перник, Трън и Радомир

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Скок при втората ковид - вълна на самоубийствата в Япония

Скок при втората ковид - вълна на самоубийствата в Япония

Теми в развитие Преди 25 минути

Самоубийствата сред децата са се покачили с 49 процента

В Сърбия доставиха милион китайски ваксини за ковид - 19

В Сърбия доставиха милион китайски ваксини за ковид - 19

Теми в развитие Преди 1 час

Вучич: Това е невероятно нещо, което означава много за нашата страна

Армин Лашет

Армин Лашет е новият лидер на германския ХДС

Свят Преди 3 часа

Тъй като канцлерът Ангела Меркел обяви, че няма да се кандидатира, предполага се, че именно новият лидер на ХДС ще поведе консерваторите на тазгодишните парламентарни избори

Грета Тунберг: Момичето, което иска да спаси света

Грета Тунберг: Момичето, което иска да спаси света

Любопитно Преди 4 часа

Разберете повече за историята на шведската екоактивистка

Незаконно парти с известен фолк изпълнител в Пловдив

Незаконно парти с известен фолк изпълнител в Пловдив

Теми в развитие Преди 7 часа

След сигнал на граждани в известен рибен ресторант е констатирано празненство с над 50 души и с участието на известен фолк изпълнител

Нов тест измерва имунитета срещу коронавируса

Нов тест измерва имунитета срещу коронавируса

Теми в развитие Преди 7 часа

Подробности за него разказа доктор Ирена Иванова

Алекс Азар

Здравният министър на САЩ Алекс Азар подава оставка

Свят Преди 8 часа

Министърът на здравеопазването на САЩ Алекс Азар осъжда нападението на американския Конгрес в писмо до президента Доналд Тръмп

Mercedes-Benz AAVision

SUV историята на успеха на Mercedes започва преди 25 години

Технологии Преди 9 часа

В началото бе AAVision, от който се ражда M-Class.

Bitcoin за 140 млрд. долара е практически недостъпен

Bitcoin за 140 млрд. долара е практически недостъпен

Технологии Преди 9 часа

Заради забравени пароли и блокирани профили някои хора не могат да станат милионери

Откриха тъкан от животно, живяло преди 540 млн. години

Откриха тъкан от животно, живяло преди 540 млн. години

Любопитно Преди 18 часа

Скелетът на това животно наподобява осмоъгълник

Опасно усложнение при деца, прекарали COVID-19 у нас

Опасно усложнение при деца, прекарали COVID-19 у нас

Теми в развитие Преди 20 часа

Повече от 20 деца са в тежко състояние в три града на страната

В Русия: Тестови системи за определяне мутациите на вируса

В Русия: Тестови системи за определяне мутациите на вируса

Теми в развитие Преди 21 часа

"Производството им ще отнеме 2-3 седмици", съобщи ръководителката на руския регулатор "Роспотребнадзор"

"Пфайзер" временно ще намали доставките за Европа

"Пфайзер" временно ще намали доставките за Европа

Теми в развитие Преди 23 часа

Урсула фон дер Лайен: ЕС ще получи предвидените количества

Катастрофа затвори пътя Пазарджик – Велинград

Катастрофа затвори пътя Пазарджик – Велинград

България Преди 1 ден

Инцидентът е станала след разклона за Дорково