8

В алежите в страната намаляват, но последствията от тях продължават да предизвикват свлачища, наводнения и блокиране на пътища. 

Хиляди клиенти на ЧЕЗ от Западна България продължават да са без ток заради аварии,

причинени от снега и силните дъждове в региона, предаде БНР.

Най-много населени места без електрозахранване има в Монтанско, в общините Георги Дамяново, Берковица , Чипровци и Вършец. В Софийска област най-много проблеми с отстраняване на авариите екипите на ЧЕЗ са имали в Своге и Сливница. Около хиляда клиенти в Брегово, Видинско също са без електрозахранване. Всички екипи на електроразпределителното дружество работят, за да може електроснабдяването да бъде възстановено по-бързо. 

В Бургаско ситуацията е тежка

Стигна се до затваряне на няколко пътища и евакуация на хора. Към момента четири пътни участъци са затворени заради силния дъжд. Най-тежка е ситуацията на пътя между Бургас и Созопол. Един язовир и реките Маринка, Отманлийска и Изворска преляха. Това доведе до евакуацията на хората от вилно селище Черниците, а много автомобили бяха закъсали именно около тези реки. Обявено е и частично бедствено положение на територията на село Равадиново край Созопол, информира БНТ.

Рано тази сутрин датчиците, монтирани на река Маринка, сигнализирали за опасност. Нивото на водата в коритото се покачило заради обилните валежи и реката започнала да залива дворовете във вилното селище Черниците край Бургас.

"Нивото е повишено. В червената зона е. В момента хубавото е, че няма никакъв риск за жителите, защото тези 20 човека, които живеят в заливаемата зона, са евакуирани. Предупредихме ги още в 5:30 ч. започнахме да ги събуждаме, за да напуснат домовете си", заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Общо 22 души, които живеят в ниската част на вилната зона, бяха евакуирани. Други останаха при имотите си.

Много от пътищата в Бургаско бяха наводнени, което доведе и до инциденти. След затварянето на общо четири пътни отсечки много хора останаха да чакат с часове. Лошото време причини проблеми и с електрозахранването. Черноморец за близо час остана без ток. Авариите към момента са отстранени.

Бургас
Бургас Източник: БТА

Тежка е пътна обстановка и по най-натоварените старопланински проходи

Повече от четири часа "Хаинбоаз" беше затворен за движение на тежкотоварни превозни средства. На няколко пъти и за всички автомобили. Образуваха се километрични опашки. 

Продължава разчистването на блокадата от паднали дървета на прохода "Петрохан".

Динамична беше ситуацията и на другия старопланински проход – „Шипка”. Той остана отворен, но обилният снеговалеж от северната му страна и силен дъжд от южната затрудниха движението на автомобилите. Снежната настилка достигна на места до 50 см.

Пътните служби ще дежурят през нощта, за да опесъчават, тъй като температурите започнаха да падат и пътната настилка вече е заледена на места.

Каква е ситуацията в Софийско

информират от NOVA:

Над 50 къщи в софийското село Петърч и около 10 в Костинброд са под вода. Помощ на засегнатите от стихията оказват пожарникари, доброволци и служители на общината. Стената на язовир "Маслово" е била пред рухване. През нощта е укрепена, а днес язовирът прелива, но само от своя преливник. Укрепеният с камъни бряг на река Блато обаче не издържа. Бушуващата вода го разруши и застраши строящата се сграда на Неделното училище. 

Остава критично положението и в Нови Искър

и населените места в района. Екипи на Гражданска защита отводняват къщи и дворове. Най-тежка е ситуацията в Мировяне, където пострадаха над 30 къщи, залети са десетки мазета, дворове и приземни етажи. Евакуирана от дома ѝ беше и 74-годишна жена.

След като вчера дигата на река Блато беше бутната при газостанцията на Нови Искър, днес се наложи да бъде възстановена заради опасност да спре газта на голяма част от София. Превантивно започна отводняването и на язовир „Суходол”. А хората са категорични, че не дъждът е причина за рязко покачилото се ниво на реката, а изпускането на язовирите. Близките язовири са в Костинброд и Опицвет.

Тежка е обстановката и в община Своге заради свлачища и липса на ток, информира БНТ.

Повишеното ниво на река Искър застраши пътя към София до село Гара Бов, където има опасност от срутване заради свличания на земна маса. От Пътната агенция съобщиха, че най-сериозно заливане на пътища има в областите Благоевград и Бургас.

Второкласният път към София край гара Бов остава под наблюдение заради опасност от пропадане. Още от вчера водите на река Искър са започнали да подкопават част от пътя. Движението ще се извършва двупосочна в една лента докато не бъде укрепен участъкът.

Засегнати от дъждовете са почти всички 38 населени места в община Своге. На места пътищата са блокирани от паднали дървета. Без ток са останали близо 10 села. Сред тях Искрец, Владо Тричков и Бов. В Искрец и Свидня са наводнени дворове и мазета. Стадионът в Своге също е под вода.

село Петърч
село Петърч Източник: БТА

Ситуацията в Благоевградско:

Безсънни часове и на юг. Придошлите води на Струма застрашиха газопровода към Гърция. Важни пътища в Благоевградско бяха затворени заради свлачища и срутвания. Десетки малки срутвания се активизираха в Кресненското дефиле през нощта и часове наред се налагаше движението да бъде спирано за кратки периоди, за да се чисти пътното платно. Прииждащите води на Струма обаче продължиха да нанасят щети надолу по течението на реката.

След като драстично повиши нивото си, река Струма увреди дигата край Струмяни и застраши минаващата оттам газопроводна тръба. С тежка техника и земна маса екипите на Напоителни системи опитваха да предпазят както тръбата, така и минаващата на 200 метра от реката автомагистрала „Струма”.

Часове по-късно аварийната ситуация се измести към пътя между Банско и Гоце Делчев.

Там свлачище напълно блокира движението при отбивката за село Борово. Багери опитваха да почистят трасето, но часове наред калната маса си проправяше път и образува огромен нанос върху асфалта. По на юг река Места събори моста между Хаджидимово и село Блатска.

В областта отнесени от реките бяха още десетки мостове. Край Благоевград се наложиха със спешни действия да се помага на хората от две къщи, залети от река Струма.

Язовирите в областта не създадоха проблем и през целия ден водите в тях останаха под критичните нива.

Благоевград
Благоевград Източник: БТА

Дежурни екипи и длъжностни лица наблюдават опасните участъци в община Банско,

съобщиха оттам. На този етап обстановката в общината е спокойна. В резултат на проливните дъждове има наводнени ниви и ливади, но това са единствените щети от падналите през последните няколко дни обилни валежи, посочват от общинския пресцентър, цитирани от БТА.

Заместник-кметът на общината Стойчо Баненски, заедно с кметовете и кметските наместници на селата от района на река Места в общината, са се включили в дежурните екипи за наблюдение и работа в рисковите участъци, съобщават още от община Банско. Оттам допълват, че количеството на придошлата вода в р. Места е огромно, като почти по цялото ѝ течение през територията на общината водата е извън коритото. Наводнени са много земеделски земи в близост до реката, а най-голям е разливът в местност край с. Места.

От пресцентъра на общината посочват, че се е активирало срутище в района на с. Осеново. Земни маси и дървета са задръстили движението по пътя за населеното място за кратко. Шосето е разчистено. Още през почивните дни, на базата на метеорологичните прогнози, кметът на Банско Иван Кадев е разпоредил наблюдението на места, където е възможно да възникнат проблеми, а техниката е в готовност, допълват от общината.

Обстановката след поройните дъждове в област Смолян се нормализира в края на деня,

според данни на областната пресслужба. Валежите в цялата област са спрели. Остава в сила частичното бедствено положение в общините Мадан и Доспат, информира БТА.

В Мадан продължава разчистването на затлачените от пороите улици "Туристическа" и "Родопи". Пътят между две села е затворен заради пропаднал участък от платното. Улица "Капитан Петко" в Рудозем е наводнена, а река в с. Змеица е излязла от коритото си. Екипи на пожарната отводняват къщи в с. Барутин, община Доспат.

В община Смолян има активирани свлачища, паднали камъни и дървета на междуселски пътища. Изпратени са екипи за тяхното разчистване, уточняват от областната администрация. Язовир "Златоград" прелива.

Припомняме, че 11 души пострадаха при свличане на земна маса върху къща в Смолян.

Седем от пострадалите са деца. Едното от тях - осемгодишният Александър, има най-сериозни наранявания и е настанен в смолянската болница. Другите са прегледани и изписани, предаде БНТ.

Обитателите на рухнала през нощта къща в Смолян ще бъдат настанени в общински жилища, съобщи общинският пресцентър. При спасителна акция от руините на къщата са изведени 12 души, а двама са настанени в областната болница, информира БТА. 

Постройката в ромския квартал на Смолян се срути след обилните валежи, паднали в областта. Активирани свлачища, паднали подпорни стени, преливане на реки и наноси по пътната инфраструктура са част от последиците от дъждовете. Нивото на р. Арда се е повишило с около 2 метра, а на р. Черна в пределите на областния град - с около 1-1.30 м, според данни на областната администрация.

Валежите в област Хасково намаляват, а обстановката в региона се нормализира,

съобщиха от областната администрация в обобщение на ситуацията с валежите от последното денонощие. В община Ивайловград след като по-рано днес река Бяла заля участък от пътя в района на село Гугутка, участъкът на водостока вече е бил обезопасен и движението към село Меден бук е проходимо за автомобили. От общината са уверили, че в района няма бедстващи хора и няма населени места без ток и вода.

Наблюдава се река Харманлийска /Олу дере/ при село Динево, община Хасково. Нивото ѝ е малко под котата на преливане. Всички диги са здрави. Има само един разлив в ниската част на коритото на реката в селото, от който частично са засегнати площи в стопански двор, допълват от администрацията. Нямало е залети жилищни сгради или селскостопански постройки, както и нарушения в електро- и ВиК-захранването.

От "Пожарна безопасност и защита на населението" през днешния ден са се отзовали на 12 сигнала за отводняване. От Областно пътно управление са отчели, че към 17,30 часа на територията на областта няма затворени пътища. От ВиК Хасково са заявили, че остава преустановено водоподаването от помпената станция за Тополовград, село Капитан Петко и село Орешник.

По данни на оперативните дежурни, цитирани от държавната управа, се очаква язовир "Студен кладенец" да достигне кота на преливане тази вечер и поради това ще започне контролирано изпускане на водата от язовира. Според данните, другият язовир от каскада "Арда" - "Ивайловград", има още 22 часа докато достигне кота на преливане.

Паднала скална маса по пътя Крумовград - Момчилград е причина за въвеждането на временна организация на движението.

Това посочиха от Регионалния пресцентър на МВР в Кърджали. Оттам допълниха, че полицейски патрули на управленията в Момчилград и Крумовград временно отклоняват преминаващите в двете посоки превозни средства в района на село Карамфил през рудник "Звездел".

Сигналът за аварийната пътна ситуация е подаден днес, малко след 17,00 часа. Вече е започнала работа по разчистване на пътното платно, след което движението по обичайното трасе ще бъде възстановено.

Полицията отправя призив към водачите да шофират с повишена бдителност, заради усложнената пътна и метеорологична обстановка в района.

Река Чая е излязла от коритото си и е заляла пътя за Крумово под ЖП надлеза Ягодово-Катуница,

съобщиха от пресцентъра на Областна администрация. Движението е спряно.

Предприемат се мерки като на мястото са екипи от РД "Пожарна безопасност и защита на населението" и полицията.

Нивото на река Марица е повишено, но е далеч под критичната точка. За момента единствено в две населени места - с. Крушево - община Първомай и с. Болярино - община Раковски, отводнителните канали са достигнали своя максимум и се следи ежечасно нивото им.

Обстановката с големите язовири на територията на областта е под контрол. Пикът на максималния приток вода към язовирите от каскада Доспат - Въча е достигнат по обед и се очаква в следващите часове намаляване на постъпващата в язовир Цанков камък вода. В язовир Въча към момента има още 15,6 мил. куб. м свободен обем, който е достатъчен да поеме постъпващата вода занапред.

Малките язовири, стопанисвани от общините в областта, имат достатъчно свободен обем, като само тези в община Карлово са 65 процента запълнени. Язовирите на Напоителни системи Пясъчник, Домлян, Брягово, Леново, 40-те извора, Сушица имат големи свободни обеми и няма риск от преливане.

Овладяна е ситуацията в радомирското село Прибой, евакуират 21 души

Овладяно е наводнението, възникнало вследствие на скъсаната дига при радомирското село Прибой, съобщи кметът на общината Пламен Алексиев.

Пострадали от наводнението са 7 къщи в населеното място. На техните 21 обитатели са осигурени места за настаняване. В момента се извършва евакуация на хората от наводнените къщи, като на пострадалите са предоставени хранителни продукти от първа необходимост. Община Радомир има готовност за настаняване и на други пострадали от наводнението хора. При наводнението в Прибой са залети и земеделски земи.

Изкуствено направен пробив на дига на река Струма при село Поцърненци, извършен от "Напоителни системи" е довел до спокойно оттичане на реката. От снощи до днес са укрепени три диги на река Струма, две от които са на моста, в близост до село Прибой, а третата - в самото населено място. Продължават дейностите по отводняване на залетите от реките къщи и дворове. На място работят и екипи на пожарната.

Нови Искър
Нови Искър Източник: БТА

Паднали камъни и земна маса бяха причина за временно преустановяване на движението по третокласния път Кричим - Девин.

Сигналът е получен малко преди 17 часа от водачи на преминаващи автомобили, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР Пловдив. Причина за падналата земна и скална маса в участъка на 85-тия километър, са интензивните валежи този следобед.

Възможно е вече движението на автомобили по пътя Кричим-Девин, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Пловдив.

Възстановено е движението на влаковете в междугарието Якоруда-Аврамово,

съобщава държавното предприятие "Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

Екипи на ДП "НКЖИ" продължават разчистването на скалната маса в участъка Люляково-Дъскотна. До един час се очаква да бъде възстановено движението по направлението Карнобат-Варна.

Тази сутрин от компанията съобщиха, че поради паднала скална маса е преустановено движението на влаковете в два участъка от железопътната инфраструктура: Якоруда-Аврамово (по направлението Септември-Добринище) и Разделен пост Люляково-Дъскотна (по направлението Карнобат-Варна). Пътниците от засегнатите влакове са превозвани с автобуси.

Очаква се речните нива в Източнобеломорския и Черноморския басейн да се повишат значително

Очаква се речните нива в Дунавския и Западнобеломорския басейн да се понижават, а речните нива в Източнобеломорския и Черноморския басейн да се повишат значително. Това сочи хидрометеорологичната прогноза, разпространена от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Водните количества на реките в по-голямата част от Дунавския басейн са около праговете за високи води. От днес започват понижения на водните нива, като в резултат на оттичане повишения ще има в долните течения на основните реки Искър, Вит, Осъм и Янтра. През следващите три дни речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения.

Водните количества на реките в Черноморския басейн са над праговете за средни води. В резултат на валежите днес нивата на наблюдаваните реки в басейна значително ще се повишат. Съществени се очаква да бъдат повишенията във водосборите на реките Провадийска, Камчия, Севернобургаските реки и във водосборите на реките южно от Бургас до Резово. През следващите три дни речните нива в басейна ще се понижават, като вследствие на оттичане повишения ще има в долните течения на основните реки.

В Източнобеломорския басейн през изминалото денонощие нивата на наблюдаваните реки са се повишавали, в резултат на валежи комбинирани със снеготопене. Водните количества са над праговете за средни води. От утре речните нива в басейна ще започнат да се понижават, като вследствие на оттичане в средните и долните течения на основните реки ще има значителни повишения.

Водното ниво на Марица при Първомай ще надвиши жълтия праг на предупреждение през тази нощ.

Нивото на Марица при Харманли и Свиленград ще надвиши жълтия праг на предупреждение през нощта на 13 срещу 14 януари.
Водното ниво на р. Мочурица при с. Чарда ще достигне оранжевия праг на предупреждение във вечерните часове днес.
Също тази вечер ще бъде преминат жълтия праг от Тунджа при Ямбол и Елхово.

В Западнобеломорския басейн водните количества на реките са около праговете за високи води. От днес и през следващите три дни речните нива в басейна ще започнат да се понижават, като вследствие на оттичане ще има значителни повишения в средните и в долните течения на основните реки.

Свлачище събори къща в Смолян, 11 души пострадаха

Наводнени домове в Пернишко, наложи се спешна евакуация на хората

Поройни дъждове и придошли реки, къде е най-сериозна ситуацията

Частично бедствено положение в Перник, Трън и Радомир

Пострадалите от наводненията могат да получат по 375 лв. еднократно

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 2 минути

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 6 минути

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 20 минути

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 39 минути

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 49 минути

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна

<p>Провалът и възходът&nbsp;на Путин от агент на КГБ до върха на Кремъл</p>

Путин: Как агент на КГБ от Ленинград стигна до върха на Кремъл

Свят Преди 1 час

През 1996 г. той се премества в Москва и започва работа в Кремъл

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 1 час

Те са били част от по-голяма туристическа група

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 1 час

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Любопитно Преди 2 часа

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Свят Преди 2 часа

При мащабна операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа са били убити десетки палестински бойци, арестувани са над 200 души

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 2 часа

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 3 часа

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 3 часа

На 19 март почитаме паметта на светите мъченици Хрисант и Дария

<p>&quot;Часовникът на апокалипсиса тиктака&quot;</p>

Гутериш предупреди: Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер"

Свят Преди 3 часа

Генералният секретар на ООН се опита да привлече вниманието към риска от ядрена война

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 4 часа

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта