14

Л ора от Русе и Пиер от Франция се срещат в Швеция. Страна, която те описват като свръх модерна и технологизирана. Но вместо да изберат високия стандарт и материалните удобства, те решават да се преместят с малката си дъщеря в уединено кътче от Еленския Балкан в България. Историята на двамата разказва Галя Щърбева по NOVA.

„Тук си човек. Тук можеш да бъдеш човек. Просто себе си. Хората забравят колко е ценно да можеш да бъдеш човек”, посочва Пиер.

Тримата с Лора и дъщеря им живеят в малко селце в планината, недалеч от град Елена. Те решават да си отгледат детето там. Двамата споделят, че това е един от най-добрите им избори в живота. 

„Оказа се, че Швеция не е нашето място. Постоянно изпитвах носталгия към планината. Балканът явно е останал в мен като някакъв символ”, споделя Лора.

„Тази гледка, това спокойствие. Тук никога не минават коли. Това е безценно. Чист въздух. Небе пълно със звезди през нощта. Наистина свобода. Това е най-важното за нас и за детето – свободата. Истинската свобода”, казва Пиер.

Той признава, че идвайки в България след Швеция е изпитал цивилизационен шок.

„Аз съм учил бизнес. Как се движат парите. Когато бях там си мислех – колко е хубаво, спокойно, всичко е наредено. Но след като почнах да работя там, да плащам данъци и видях истината, защо Швеция е такава държава. Всичко е голям балон от пари – те все едно падат от небето. Хората ги ползват, консумират, парите пак падат, пак консумират и това правят по цял ден”, смята Пиер.

„Нямат време за нищо. Имахме съседи, които трябваше да каним три седмици предварително, за да ни дойдат на гости. Това не е живот“, пояснява Пиер.

Родители те му също често посещават България. Тук те открили филето и скарата от Еленския Балкан. По думите на Пиер, тази храна е много по-хубава и вкусна от френската.

Французинът посочва, че хората обикновено гледат доходите, а не разходите. А в България разходите за повечето неща са много по-ниски.

Kмет у нас – 332 лв., строител в Испания – 1200 евро

За едно българче в Молдова … и толерантността (видео)

Първи бежанци от Източна Украйна у нас

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@