10

Б ившият главен секретар на МВР Калин Георгиев коментира в предаването „Здравей, България” по NOVA вербувания от „Ислямска държава” ученик и изтеклата информация за самоличността му в публичното пространство.

„Не знам начинът, по който е изтекла информацията и личните данни на детето и семейството. Нямаме никакви съмнение, че детето е жертва. Все пак говорим за 16-годишно момче. Травмата ще му остане за цял живот. Родителите му са изключително силни хора и реакцията им е била наистина адекватна.

Изтичането на информацията за самоличността на детето мога да определя като безобразие и се надявам журналистите да проявят някаква съвест.

Знам, че новината е важна и когато има секс и кръв е много интересно, а когато става дума за тероризъм звучи още по-интересно, но трябва да имаме някакво съзнание. Не би трябвало да унищожаваме бъдещето на едно 16-годишно дете, а ние това правим на практика”, заяви Георгиев.

„Хората на „Ислямска държава”  успяват доста умело да промият мозъка на човек. По света има практика да се създават антитерористични центрове. Идеята им е да предотвратят подобни атаки и вербувания”, каза още той.

По думите му спирането на комуникацията с останалите, е един от първите признаци на заявка за екстремистки действия. „Криминалните психолози на ФБР говорят за т.нар.

смъртоносна триада при радикализация на личността.

Първият елемент от нея е именно отчуждението от семейната среда, от приятелския кръг, промяната на поведението

Втората фаза на смъртоносната триада е т.нар. проектиране или проекция на бъдещия си живот, на бъдещите си действия, свързани с групата или с лидера на престъпната група. Третата е рационализацията, т.е. извършването на определени действия, които биха могли да бъдат терористични или екстремистки с волята свише. Обикновено при религиозно мотивирания тероризъм става така, то и при политическия тероризъм е подобно”, обясни Георгиев.

Според него

България е застрашена от терористични атаки също толкова, колкото и другите страни по света.

Той добави: „За нас е важно да вземем такива мерки, които да не пречат на нормалния живот на хората. Дали искаме и у нас драконовските мерки, които действат в САЩ? Трябва да се намери баланса”.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@