6

„Ислямска държава” е разработила цяла онлайн методология за вербуване, твърдят експерти по киберсигурност. А нейни агенти под прикритие могат да бъдат открити на практика навсякъде, където са и младите хора – социални мрежи, форуми за видеоигри и канали за споделяне на съдържание.

Процесът по вербуване, може да продължи от няколко седмици до няколко месеца и дори година,

информира NOVA. За целта „Ислямска държава” използва обучени комуникатори, психолози, които да уловят проблемите на жертвата си – семейни, в училище, в любовта.  Дълго време комуникацията е само в сферата на приятелството, без дори намек за радикални действия, към каквито се преминава постепенно.

У нас данните показват, че всеки трети профил на дете е публичен. Това означава, че дори то да не попадне само в определени сайтове, всеки може да научи лична информация за него и да я използва. Най-голям е процентът на отворени профили във възрастовата граница 12-14 години.

„В тази възраст те са любопитни, вижда нещо, отива по-нататък и в един момент към него се закача съответният човек и го прехвърля в анонимизираща програма – това са „Телеграм”, „Сигнал” – има различни варианти”, казва Георги Апостолов от Центъра за безопасност в интернет.

Не се тръгва с екстремистки подход и говорене за убийства. Той стартира като обикновен разговор,

като човек, на който можеш да се довериш, да споделиш някакъв проблем.

Младите хора са много уязвими, защото могат да имат някакъв проблем в училище, да са жертва на насилие и тези хора са обучени много конкретно и ясно да се възползват от подобен тип сигнали, които човек излъчва в социалните мрежи и го насочват бавно и постепенно към едни такива действия”, коментира Борис Гончаров от Центъра за безопасност в интернет.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@