29

Н ови предсрочни избори или кабинет "Габриел"?

Това е въпрос, който сменя своя отговор вече няколко пъти за последните 24 часа.

Номинираната за премиер от ГЕРБ – СДС Мария Габриел върна вчера изпълнен мандата на президента Румен Радев със състав на проектокабинет.

В следобедните часове във вторник държавният глава подписа указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група.

По-късно от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) обявиха, че проектокабинетът не е съгласуван с тях, а номинираните за министри от партията заявиха, че отказват да се включат в този състав на Министерския съвет. От ПП-ДБ призоваха президента да оттегли указа си.

Последва отговор от Президентството, че указът по чл. 99 от Конституцията няма отношение към структурата и състава на кабинета.

Емоциите от вчерашния ден продължават да ескалират и днес:

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков бе категоричен в сряда сутринта: Случилото се вчера беше безпрецедентно, политическа измама.

Източник: БГНЕС

Въпросът е защо се прави всичко това. Така съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира пред NOVA ескалацията на политическото напрежение след връщането на изпълнен мандат от ГЕРБ-СДС.

"12 дни да преговаряш и да се появят имена, които не са споменати... Конституцията дава срок да се изпълни мандатът. Защо се бързаше и накрая се взриви процесът?", заяви Петков.

"Мария Габриел направи огромна грешка", категоричен бе съпредседателят на "Продължаваме Промяната".

Като коментира, че грешката се състои в това, че се е съгласила да бъде натисната от Борисов.

"Той не само не се появи, но и се скри и не вдигна телефона. Аз не умирам да си говоря с Борисов, но когато си политически лидер не може да се криеш зад четирима души, които си изпратил да бъдат изпържени. Той хвърли Габриел под автобуса. Нейната репутация беше унищожена с политически ход, който в Европа не е известен - да отидеш при президента с кабинет, който не е съгласуван", каза Петков.

Според него в Споразумението за реформите двете неща, които са им били отказани, са свързани с реформите на службите, за които от ПП-ДБ искали да има ясна дата до 31 юли, както и текстът за следствената тайна, който бил предложен от Христо Иванов.

"Вчера ми беше мъчно за тях. Бяха накарани да говорят абсолютно неверни неща. Ние показахме последната версия на договора, който бяхме готови да подпишем", каза Петков.

Той обяви, че кабинетът е абсурден, а министрите са подписали декларации, в които заявяват, че не искат да участват в него.

"Когато мандатът дойде при нас, ние ще съберем всички национални съвети на коалициите в ПП-ДБ и няма да бързаме, а ще мислим", добави Петков.

"Трите места, където имаше най-голям натиск от страна на ГЕРБ за това да има техни хора, бяха енергетиката, отбраната и страхът да се сменят службите. Това са трите аспекта, където Русия, в последните 30 години, е държала най-много да има контрол", допълни Петков.

Източник: Георги Димитров/Vesti.bg

В 8:30 часа от ГЕРБ-СДС се включиха с брифинг с коментар на вчерашната ситуация и обявиха, че очакват извинение. 

Очаквам извинение от ПП-ДБ за епитетите и обидите. Това каза кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел в сградата на Народното събрание.

Мария Габриел подчерта, че за 9 месеца не си е позволила нищо подобно.

"Не съм нарушила Конституцията, указът е за назначаване на премиер. Всички министри, които и сега са такива, са поели ангажимент за период от 18 месеца", категорична бе Габриел.

"Тяхно право е да си направят отвод, но в този момент може да бъде изтълкувано по различен начин. България има нужда от правителство, стабилност, както и ясно да заяви, че има нужда от кабинет на споделена отговорност. В него ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да бъдат равнопоставени. Тук идва и ясна заявка за политическо представителство. Сега е моментът да покажем своята отговорност пред България", каза още кандидат-премиерът.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от своя страна направи ретроспекция на събитията.

"Преди 9-10 месеца в странна конфигурация взехме решение да има правителство. През това време дадохме десетки пресконференции. Учудвам се, че за тези месеци от ПП-ДБ не се научиха да използват епитети. Показаха истинското си лице снощи. Дадените от вчера декларации за отказ са в нарушение на договорката ни, че кабинетите ще работят при ротация за 18 месеца", каза той, цитиран от NOVA.

"Винаги сме се придържали към решенията на изпълнителната комисия и парламентарната група. Преценихме, че ако искаме да има правителство и през следващите 9 месеца, трябва да изработим преговорен екип с пълен мандат. Още преди месец с Петков сме разговаряли по рокадите в кабинета, листът ми е на бюрото. Ако върнем времето много малко назад - преди 4-5 дни, излязохме предният петък и казахме, че сме готови да ротираме само премиер и вицепремиер, само и само да има правителство. Час-два след това колегите от ПП-ДБ казаха, че министрите не ги интересуват. Нашите преговарящи хвърлиха всички усилия по споразумението. Срокът за смяна на службите и разкриването на следствената тайна са проблем, според думите на Петков. За първото не се договорихме, защото твърдя, че са много добре интегрирани с международните ни партньори. Второто никъде го няма", допълни Борисов.

По думите му единственият им спор бил за министър Тодор Тагарев.

"Направихме компромис за министъра на спорта. ПП-ДБ иска Румен Радев да стане шеф на БЕХ, ако Жечо Станков е енергиен министър. Прекарали сме хиляди часове заедно. Не мога да си позволя епитет и да ги зачеркна. Как на Василев му се отрони това от устата? Дори когато ме нямаше, стоеше в кабинета ми да правим бюджета”, каза още лидерът на ГЕРБ.

„По време на всички тези преговори знаехме, че тези хора искат да са министри. Снощи се оказа, че вече не искат. Много трудно е да накарам партията да се върне назад. Преговорният екип беше направен, за да се случат нещата, не за да ги бламират. Правителството, което сме разписали, подаде оставка, без да ни пита докато бяхме на конгрес в Букурещ. Вчера отстъпихме от понеделник. Не вкарваме и точка за гласуване на мандата, ето ви 7 дни. Кое ги накара вчера да покажат истинското си лице? Каква равнопоставеност има, ако зад тях застанаха 11 министри от 19?", попита Борисов.

Той коментира и работата като финансов министър на Асен Василев.

"Той се хвали, че за 3 години четири пъти е бил министър. Упрекът ми към него е как се мачка дефицитът, докладът на Международния валутен фонд. Тези еквилибристики, които се правят сега, е да се вдигнат данъците. Колкото и партията да не е съгласна, сме изправени пред хипотезата да вдигаме данъци".

Бойко Борисов не скри, че не разбира с какво ГЕРБ е обидила Василев.

"Дадохме му абсолютно цялата власт", подчерта той.

"Дружбата на ПП-ДБ с ДПС е много по-голяма от тази на ГЕРБ". Така Борисов отговори на коментарите, че именно ДПС е в основата на раздора между доскорошните партньори във властта.

"Разбира се, че има път назад, но той минава през извинения за Мария Габриел", подчерта той.

Попитан дали трябва да има лидерска среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, Борисов отговори: "ГЕРБ има един лидер. Аз не искам да се срещам по 5-6 души наведнъж да ме награкат и после да ме обясняват по телевизията. Те се държат невъзпитано. Ако присъствате на среща, на която Кирил Петков чупи шишета и стъкла на масата, ще искате ли пак лидерски срещи? Ние винаги сме казвали – искаме да има правителство. Как ще стане обаче след казаното от тях?".

Източник: БТА

Отнасяме се отговорно към ситуацията, даваме си сметка, че обществото не иска избори, казахме го снощи независимо от емоциите, коментира в кулоарите на парламента лидерът на "Демократи за силна България" (ДСБ) Атанас Атанасов, който е един от лидерите в коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ).

"Бихме могли да се върнем към преговори, ще го предложа на колегите, но решението ще го вземем заедно", добави той. 

Не мога да разбера какво обяснява Христо Иванов за споразумението. Текста лично сме го написали с Кирил Петков и е съгласуван с ГЕРБ. Нямахме никаква претенция към него и всичко беше изяснено. Това заяви председателят на ДПС Делян Пеевски в коментар на напрежението между управляващите партньори.

Според него Христо Иванов иска избори, защото за него няма смисъл да остава в управлението.

"Вижда, че не може да овладее съдебната власт. Но ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да направят правителство. Не мога да разбера всички обяснения, които валят, както и размяната на кого сме по-добри приятели. Приятел съм и на Петков, и на Борисов, но най-вече съм приятел на България", обясни той, цитиран от NOVA.

Лидерът на ДПС беше категоричен - ДПС няма претенции към споразумението, нито е била тема в него.

"Двете точки за службите и следствената тайна са били обект на спор. Два пъти е имало решение за смяна на шефа на ДАНС - с генерал Атанасов и с кандидатурата на съветника на Денков - Веселин Марков, на която Петков се противопостави, след като първоначално беше съгласен. За нас няма нужда от смени в службите. Много добре са структурирани и имат доверието на западните ни партньори. Желанието да се овладяват политически не го разбирам. Там има само едно политическо назначение - на Петър Петров от ПП-ДБ", заяви Пеевски.

Той се обърна към Христо Иванов с думите: "Христо, седни си на столчето и недей да буташ България в безвремието".

В управлението на една държава значение имат само решенията, които се взимат от Министерския съвет, Народното събрание и другите институции. Затова трябва да се абстрахираме от всякакви емоции и да продължим да си вършим работата.

Николай Денков
Николай Денков Източник: БГНЕС

Това каза премиерът в оставка Николай Денков в началото на заседанието на Министерския съвет.

На него не присъства вицепремиерът Мария Габриел.

"Днес имаме да обсъдим 43 точки. Продължаваме да работим, както досега, докато бъде избрано ново правителство", допълни той.

Източник: Георги Димитров/Vesti.bg

Нормалният край на един ненормален сговор е нови избори. Това заяви пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя добави, че този парламент е изчерпан и досега не са водени разговори за подкрепа за втори мандат с "Продължаваме промяната -Демократична България".

"Ако ПП-ДБ отново "клекнат" след вчерашната им проява, това вече е дъното на човешкото достойнство и на политическия морал. Тези хора вече нямат морал да управляват, добави Нинова и визира коментари на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, че става въпрос за битка за службите, за главния прокурор, за съдебната система. Нищо за политика, нищо за хората, нищо за икономиката", посочи Нинова.

"ПП-ДБ прегърнаха мафията и "изпраха" Борисов", каза Нинова и добави, че е БСП е алтернативата на този сговор.

"Тези хора ги събраха страхът и алчността. Облякоха този сговор в евроатлантически целофан, който вчера се скъса. Видяхте, че няма нищо евроатлантическо в такова поведение. Борисов се страхува за себе си и единственото, което иска, е да оцелее и да си запази кожата. Затова изгаря всичко наоколо. Унищожи ПП-ДБ, изгаря собствената си парламентарна група, изгори Мария Габриел, някои от групата му я наричаха "царицата на шахматната му дъска", оказа се, че тя е една пешка, която той движи и дори принуди да излъже. Това е неговата цел - да оцелее", добави Нинова. 

Според нея ПП-ДБ са направили едно от най-големите предателства в модерната ни политическа история: "Излъгаха хилядите, които са били на площадите и са искали истинска промяна. Няма как това да свърши добре. Ние от БСП имаме моралното право да го кажем, защото останахме единствените през тези години,  които не се прегърнахме с мафията", добави тя.

Източник: БТА

„Възраждане” ще гласува против съставянето на кабинет. Това обяви пред журналисти лидерът на партията Костадин Костадинов.

„В този грозен, пошъл политически сценарий, в който участва управляващата тройна коалиция -  ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, потъват надеждите на българите за нормално развитие на нашата държава. Казахме го много пъти - успешна ротация означава неуспешно развитие за България. Това, което се случва, е безпрецедентно за последните 34 години. Грозни политически игри, пошли спектакли, цирк. Ще постигнем още по-ниска избирателна активност. Хората са отвратени от това, което се случва”, каза той, цитиран от NOVA.

Проектокабинетът "Габриел": Ще гласува ли НС новото правителство (20 март 2024 г.)

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 29
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

29 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 15 минути

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 29 минути

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 2 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 3 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 3 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 4 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 11 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 11 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 12 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 13 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

В Берлин искат отговори от „Алтернатива за Германия“

Свят Преди 14 часа

Хенрихман, обвини АзГ в „измяна и предателство на германския народ“

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 15 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 15 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 16 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 16 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 17 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда