32

Д нес се произвеждат изборите за 46-о Народно събрание.

В изборите за парламент ще участват 23 формации от отделни партии или коалиции, които ще търсят подкрепата на 6 711 048 души с право на глас по предварителни данни на ГД ГРАО към МРРБ. 

А ето и за какво гласуваха политиците: 

Служебният премиер Стефан Янев поздрави българите с днешния изборен ден, който по думите му е поредната дата, в която ние като граждани трябва да покажем нашето отношение и отговорност към конструирането на политическата власт. Гласуването е именно тази наша отговорност, нашата възможност чрез политическите партии, чрез коалициите да покажем нашите желания, нашите визии за конструирането на властта, за нейното отговорно, отчетно и прозрачно управление в интерес на България, изтъкна премиерът пред журналисти, след като упражни правото си на глас в изборите за Народно събрание в столичното 108 СУ "Никола Беловеждов", предаде БТА.

Той призова да не забравяме, че от нас зависи бъдещето на страната,

икономическото ѝ развитие, социалните, образователни политики, здравеопазването. В тази връзка премиерът призова всички да гласуват масово, защото от нашия глас зависят достойните старини на родителите ни, бъдещето на поколенията след нас, за да я има България - просперираща, цъфтяща и достойна.

Премиерът благодари на всички, които са ангажирани с изборния процес, и съобщи, че по данни към момента той протича нормално в страната. Има дребни детайли - неработещи машини, или малки проблеми, които се отстраняват и не представляват сериозен проблем по отношение на изборния процес до момента, каза премиерът и изрази надежда това да остана така. Той съобщи, че всички органи на изпълнителната власт, съдебната система, ЦИК и подразделенията й работят в синхрон. Надявам се в края на деня да имаме изборен резултат, който да отразява реалната електорална нагласа на всеки един български граждани, каза премиерът. 

В отговор на въпрос премиерът каза, че се надява този път да бъде съставен кабинет, защото бъдещето България зависи от предвидим, стабилен кабинет, който ще бъде съставен на базата на предвидимо и стабилно парламентарно мнозинство. Ние имаме нужда да се утвърди парламентаризмът в България, имаме нужда от стабилно управление, което да работи за прозрачно, отчетно управление в интерес на гражданите и на България, заяви премиерът.

Попитан дали служебното правителство е успяло да противодейства на купения вот, премиерът каза, че демонстрираното до момента е показало решимостта на кабинета да се справи с проблема или да го ограничи до минимум. И в момента има масово полицейско присъствие в страната и се надявам в деня на изборите, ако има такива опити, те да бъдат пресечени, каза премиерът.

Млад човек, който присъства на изявлението на премиера пред медиите,

поиска от министър-председателя съдействие за решаването на проблем, свързан с път в "Студентски град", който вече седем месеца е в ремонт и затруднява живеещите там. Вероятно този път е важен за всички живеещи в "Студентски град", но е в отговорностите на Софийска община, съмнявам се, че аз лично бих могъл да направя нещо, но ще проверя въпроса, отговори премиерът.

"Гласувах за възстановяване на държавността, за рестарта на държавата",

каза пред журналисти в Кърджали председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Той допълни, че в България през последните 12 години се наблюдава криза на държавността, на демокрацията, на отстояването на правата и свободите. От тази гледна точка през последните години повтаряме, че трябва да се възстанови държавността, каза още Карадайъ.

Той упражни правото си на глас минути след началото на изборния ден и призова хората да бъдат активни и да гласуват. Гласува с машина, като поиска от комисията да му окаже помощ за попълване на протокола.'

По повод днешното машинно гласуване Мустафа Карадайъ коментира, че за да има доверие в електронния резултата трябва да се борят контролните разписки от машините. "Ако съм член на СИК, не бих подписал изборния протокол, без да съм преброил контролните разписки. Изборите трябва да бъдат прозрачни и към резултата трябва да има доверие", каза още той.

„За първи път сме свидетели на безпрецедентния брой "маймуни", които се опитват да се качат на клона, наречен „управление на България”, за да я ограбват, без идеология, без никакви идеи за развитието на страната и с единствената цел да безчинстват в родината ни. Гласувах за това, заедно с останалите българи, да спасим България и да не ги допуснем до властта”. Това заяви лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки, след като упражни правото си на глас, цитиран от NOVA.

И допълни: „Винаги говоря много преди всички. Единствен аз споменавах още в парламента, че трябва да се броят разписки. Тогава тези, които бяха на власт, не искаха, а тези, които не бяха – искаха. Сега пък новите, които са на власт, не искат. Това е обърканото в България - това двуличие. Надявам се да се случи нещо по-добро у нас”.

"Гласувах промяната да продължи, да бъде сигурна и необратима", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова

пред журналисти след като даде своя вот на предсрочните парламентарни избори в 25 ОУ "Д-р Петър Берон" в столицата.

Тя посочи още, че е гласувала "за правова държава, която се управлява от официалните институции, а не от скрити кръгове, за образовани деца, за здрава нация, за стабилна икономика, работни места, високи доходи и пенсии, за чист въздух, чиста земя и вода и за независима и суверенна България".

"Трябва да се направи кабинет, защото ни предстоят много важни решения за България",

каза Нинова в отговор на журналистически въпрос. Приемането на бюджет за следващата година, Планът за възстановяване и устойчивост, реакция на повишаването на цените със съответно повишаване на доходите - всичко това минава през работещ парламент и редовно правителство, добави тя.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова прогнозира, че избирателната активност ще е по-ниска. Тя посочи, че, освен че е лято, съди и по активността на частичните местни избори в Благоевград. Използвам да призова - излезте и гласувайте, аз гласувах с машина, много е лесно, добави тя.

Докато говореше пред медиите млад мъж разпъна плакат зад гърба ѝ

и я призова да бъде оправен стесненият път в Студентски град при УНСС. В отговор Нинова го покани да обсъдят въпроса и да намерят решение.

Ще работим да се състави не какъв да е кабинет, а кабинет, който има волята,

амбицията и капацитета да направи дълбоката трансформация, от която България се нуждае. Това каза пред журналисти съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, след като гласува на извънредните парламентарни избори в 93 СУ "Александър Теодоров - Балан" в София.

Той уточни, че все още не се водят преговори за съставяне на правителство.

Да обърнем нова страница, призова Христо Иванов. Иванов е оптимист за добра изборна активност. Опитите, по думите му да се внушава страх, да се създава хаос са неоправдани и засега всичко върви добре. Като политически субект правим всичко възможно да има честни избори, каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Миналата година на площада в центъра на София имаше

едни малки момиченца, които пееха и свиреха на китара. Искам да се случи това, което те пееха. Трябва да има промяна, за да може утре тези деца да живеят по-добре от нас", заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи в служебния кабинет Бойко Рашков, след като упражни своето право да гласува в София. 

Няма нарушения от началото на изборния ден. Процесът протича нормално, всичко е спокойно засега, каза пред медиите вицепремиерът и министър на вътрешните работи в служебния кабинет Бойко Рашков, след като упражни своето право да гласува в София. "Мисля, че ограничихме в много голяма степен т.нар. "купен вот", каза Бойко Рашков като добави, че е имало доста недоволства от някои политически партии заради действията на МВР срещу купуването на гласове.

Президентът Румен Радев призова българите масово да гласуват на

парламентарните избори днес.

Най-важното днес е българите да излязат и масово да гласуват. Това не е само мярката да преодолеем всякакъв опит за преиначаване на нашия глас, това е начинът да осъзнаем, че ако искаме да имаме легитимно и стабилно правителство и парламент, ние трябва да ги направим такива с нашия глас, каза държавният глава след като гласува на предсрочните парламентарни избори в Професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" в София.

Президентът Румен Радев призова българите масово да гласуват на парламентарните избори днес.

Най-важното днес е българите да излязат и масово да гласуват.Това не е само мярката да преодолеем всякакъв опит за преиначаване на нашия глас, това е начинът да осъзнаем, че ако искаме да имаме легитимно и стабилно правителство и парламент, ние трябва да ги направим такива, с нашия глас, каза държавният глава след като гласува на предсрочните парламентарни избори в Професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" в София, предаде БТА.

Румен Радев каза, че е гласувал за България, в която гражданите живеят достойно

и младите хора виждат своето бъдеще, за държава, която принадлежи и работи в интерес на обществото, а не на скрити кръгове.
Попитан какви резултати очаква на изборите, президентът каза, че очаква започнатите промени към по-добро да бъдат необратими.
На въпрос дали очаква да има стабилно правителство след вота, Румен Радев изрази надежда, че "партиите са извлекли своя урок от предишните избори и ще подходят много по-конструктивно и по-отговорно, за да бъдат на висотата на очакванията на гражданите". Попитан дали го притеснява възможността да не се състави правителство, държавният глава посочи, че това трябва да притеснява всички и отново призова да се гласува масово. Когато имаме висока избирателна активност, това означава, че ще имаме легитимен парламент и надявам се той да роди енергично, предвидимо, легитимно правителство, каза президентът.

Както виждам няма проблем с машините, няма опашки, гласува се бързо, лесно, удобно, коментира още Румен Радев на въпрос за машинното гласуване. Той поздрави служителите от органите на реда, ЦИК, изборната администрация за организацията на изборния ден "за превенцията и профилактиката да се справим най-сетне с уродливото явление на българска демокрация - купения и корпоративния вот".

В отговор на въпрос на медия от Република Северна Македония

дали очаква след избора на новото българско правителство да има промяна на политиката спрямо съседната ни държава, президентът Радев посочи, че политиката на България спрямо Република Северна Македония не зависи от това кое правителство ще бъде на власт и кой парламент. По думите му тя зависи от това да има открит, конструктивен диалог между Скопие и София и той да се води в една от двете столици, а не в Брюксел, Париж, Берлин. Тук, ние между нас, трябва да се разберем и трябва да е ясно, че зависи от изпълнението на Копенхагенските критерии за членство от страна на Република Северна Македония, посочи Радев. Какво вие разбирате под "блокада", попита президентът Радев на въпрос, че правителството в Скопие очаква промени в контекста на "блокадата". Ние очакваме нашите приятели от Република Северна Македония, нашите братя, най-вече ръководството на държавата сами да вдигнат блокадата, каза Радев. Тази блокада не е наша, ние очакваме реални, необратими, устойчиви резултати в нашите отношения, така че вие да зачитате Копенхагенските критерии за членство, каза президентът Радев.

Гласувах за единствената демократична партия,

заяви пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след като гласува в 78-о СУ "Христо Смирненски", Банкя. Влизат уж специалисти, пипат машините, никой не ги знае какви са, каза той. Хаосът е виден, добави Борисов. По думите му, целта е вотът да бъде провален. Демокрацията за тях е лошо нещо, коментира Борисов.

Лидерът на партията заяви, че ГЕРБ няма да иска касиране на изборите.

Да ги касират, те и сега имат цялата власт, добави той. Да завършим живи и здрави, народът да си каже думата, ще се видим пак, отговори Борисов на въпрос дали ще се опита да състави кабинет. Да свършат изборите, не се знае кои ще влязат, колко ще влязат в парламента, коментира кого биха подкрепили ГЕРБ за евентуален кабинет, ако се наложи.

След като гласува на машина, Бойко Борисов попита член на комисията дали ще се броят контролните разписки, за което от партията отдавна настояват пред ЦИК.

Мая Манолова, председател на коалицията "Изправи се! Мутри вън!",

призова българските граждани да гласуват, след като упражни правото си на глас в Шесто помощно училище в столичния кв. "Хладилника".

"Гласувах за промяната, гласувах за обикновените хора, за това техните проблеми да бъдат решавани веднага. Политическата класа се занимава със себе си, време е дневният ред на обикновените хора да бъде изведен напред", заяви Манолова.

Днес е решаващият ден, днес е денят, в който всичко зависи от вашия глас, посочи тя. Манолова прогнозира, че в следващия парламент ще има мнозинство на промяната. "Очаквам, че ще има правителство, тъй като хората наистина искат час по-скоро властта да се заеме с решаване на техните проблеми", категорична бе тя. Сред приоритетните задачи визира подкрепата за малкия и среден бизнес, за семействата, както и преизчисляването на пенсиите за българските пенсионери.

Гласувах връщането на държавността да продължи, гласувах за държава с правила и закони.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, след като упражни правото си на глас на изборите за Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Обнадеждена съм от голямата енергия за промяна, която виждам напоследък. Хората видяха ясна алтернатива, видяха, че може да се управлява по различен начин, професионално, с експертиза, с амбиция, с визия за развитието на България. Първите резултати за по-мащабни инвестиции вече са налице", е подчертала Илияна Йотова, цитирана в съобщението.

Вицепрезидентът е призовала българите в България и сънародниците ни в чужбина да гласуват. "Само масов вот ще покаже, че сме преборили страха, че сплашванията с машинното гласуване, с манипулации не могат да ни накарат да си останем у дома, а ще излезем и ще дадем своя глас за нашето бъдеще. Да бъдем отговорни към себе си и към децата си и да направим своя избор", е заявила Йотова. Тя е отбелязала, че опитите за манипулации никога няма да спрат, защото има партии, които години наред така печелят избори.

"Убедена съм, че машинното гласуване ще намали драстично фалшификациите. С машини се гласува лесно и много бързо. Не вярвам, че възрастните хора няма да се справят с машините, да не ги подценяваме", е посочила още Илияна Йотова. Тя е благодарила на цялата изборна администрация за усилията и професионалната работа.

„Призовавам всички да бъдем човечни и да гласуваме за бъдещето на нашите деца, за една държава с правила”.

Това каза председателят на „Републиканци за България” Цветан Цветанов, след като упражни правото си на глас в Хуманитарната гимназия във Велико Търново.

„Това, което се случва днес е, че изборите трябва да бъдат много по-честни от последния парламентарен избор, който направихме на 4 април. Вярвам, че правилата ще бъдат еднакви за всички и по този начин ще чуем реалния глас на българското общество и реалната представителност, която трябва да има в българския парламент”, коментира още Цветанов.

„Имаме доста опасения, че това гласуване няма да бъде честно, въпреки уверенията на служебното правителство”, заяви пък лидерът на „Атака” Волен Сидеров. Според него машините за гласуване са опасни.

„Аз искам първо да уточня, че направихме публично изявление за опасността от машинното гласуване. Тези машини не са тествани. Няма контрол между бележките, които получавате, и крайният резултат в машината. Самата фирма, която ги предлага, е съмнителна, защото е дискредитирана след избори във Венецуела и Филипините”, каза Сидеров и добави, че след изборите ще настояват за одит на софтуера и евентуално касиране на вота.

ВИЖТЕ ГЛАСУВАНЕТО НА ПОЛИТИЦИТЕ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Парламентарни избори, политиците гласуват

Проблеми с машините за гласуване на места в страната

България избира 46-о Народно събрание

ЦИК разреши заснемане на броенето на бюлетините

Българите в чужбина ще гласуват в 784 секции

Как ще гласуват избирателите под карантина или изолация

ЦИК разяснява: Как да гласуваме с машина

Коментари 32
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

32 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 1 минута

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 11 минути

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Обвиниха рапърката Megan Thee Stallion в тормоз

Любопитно Преди 27 минути

Емилио Гарсия обвинява изпълнителката, че го е принудила да гледа интимности между нея и друга жена

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 42 минути

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 1 час

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 1 час

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 2 часа

На 25 април почитаме паметта на свети апостол и евангелист Марк

<p>Стево Пендаровски и Гордана Давкова отиват на балотаж в РС Македония</p>

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 2 часа

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 3 часа

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 3 часа

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 3 часа

И да, може да завива на място като танк

Старт на делото за смъртта на 14-годишния Филип, убит на пешеходна пътека

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 3 часа

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

<p>САЩ: Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса</p>

САЩ подозират, че Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса

Свят Преди 4 часа

Москва наложи вето на резолюция на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в междупланетното пространство

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 4 часа

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи