102

О ще през 2009 г. стана ясно, че Баневи нямат намерение да работят и да развиват "Полимери", разказа Мария Николова, бивш юрист и пълномощник на семейството, в "Здравей, България".

„От 2008 г. работя с тях. Първият казус беше изключването на Николай Банев от съдружие с Ветко Арабаджиев, те имаха едно общо търговско дружество. След това започнах да работя навсякъде, където имаше проблеми. Започнах с "Полимери”, разказа Николова.

"Полимери” беше изключително предприятие, единствено по рода си в България. Баневи, с взимането на "Полимери", завариха едно работещо предприятие с утвърдени позиции. Ако работеше нормално, то щеше да има милиони печалба на месец. Още 2009 г. стана ясно, че те нямат намерение да работят и да го развиват. Можеше да бъдат направени хиляди неща”, смята Николова.

Евгения Банева: Това е пълен абсурд

Тя разказа, че след като е започнала работа в "Полимери" е направила правен анализ и поискала информация за всички вземания. „С тогавашния главен счетоводител в рамките на 2-3 седмици събрахме около 1,5 милиона лева по сметка на „Полимери”, които бяха от несъбрани вземания. Моето предложение към г-жа Банева, която беше изпълнителен директор, беше да се платят заплати на работниците, които не бяха взимали пари от шест месеца. На аванс и заплата им бяха давани по 50 лева с обещание, че следващия път ще си получат парите. Г-жа Банева каза, че ще си помисли, първоначално каза "да", но след това се обади Николай Банев и каза тези пари да му бъдат пуснати по неговата сметка, защото смята да си купи автомобил. И си купи кола”, разказа още Мария Николова.

Много били случаите, в които пари от "Полимери" били превеждани по лични сметки на Баневи без никакво правно основание. Г-жа Банева е човекът, който взима решения, каза още юристът.

Николова разказа, че подобна била съдбата и на приватизираното от Баневи предприятие "Елма" - Троян. Според нея още с приватизирането на „Елма” между Борис Бояджиев и Николай Банев е имало негласна договорка предприятието да бъде фалирано и нарязано на скрап, за да може г-н Бояджиев, който има същия бизнес, да го развива.

Изключително цинично е Баневи да излязат и да се правят на жертви, смята Мария Николова. Банева сега иска да се грижи за децата си, които никога не е гледала, посочи тя.

Мария Николова напуска през 2017 г.  Напуснах, защото се случи инцидент, каза тя и не пожела да даде повече подробности, тъй като се водело разследване, единствено поясни, че е била застрашена сигурността й. Сега тя е свидетел по разследването.

Миналата година Николова се преместила във фирмата „Джи енд Джи” 90 , с която Баневи са в конфликт заради къмпинг Каваци, съобщи NOVA.

Евгения и Николай Баневи бяха задържани във френския град Ница в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест. На 6 декември те бяха екстрадирани в България. Прокуратурата им повдигна обвинения за 7 престъпления - за източване и присвояване на пари от приватизирани от тях предприятия, за неплащане на данъци и пране на 1 милиард лева.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@