32

З ам.- главният прокурор Иван Гешев съобщи в неделя, че е констатирана сметка на Николай Банев в размер на 1 млрд. лв в швейцарска банка. Във връзка с твърдението адвокат Марин Марковски коментира в „Здравей, България“ по NOVA, че лесно може да се докажат всички съществуващи сметки на семейството.

Адвокатът уточни, че има разлика между притежател на сметка и контролиращ сметка.

„Възможно е в свободният свят на бизнеса даден бизнесмен да контролира сметка, която е собственост на друг. Разликата между притежавате и контролирате е много голяма“, каза адвокатът.

„Тези категории дела са възможно най-добре подплатени с шанс за прокуратурата и следствието да докаже фактите, защото присвояване, пране на пари, офшорни сметки – всичко това подлежи на доказване с документи. Когато документите говорят и адвокатите мълчат”, посочи още той.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви: „Най-накрая трябва да възтържествува някаква справедливост.

Николай Банев наистина е нарицателно за българската приватизация.

Това, което се случи в неговите предприятия няма аналог. Над 10 хил. души са директно пострадали от неговите действия. Говоря за тези, работили в „Полимери” – Девня“.

Той добави: „В касата на „Полимери” - Девня има 6 млн. долара, когато Банев придобива предприятието. Той го придоби за някакви жълти стотинки през масовата приватизация. Тогава там работеха 2000 души. Това са драматични човешки съдби, които през всички тези години, всички управляващи не виждаха”.

„Да говорим, че семейство Баневи са жертва на системата, на някой си, според мен, е абсолютно грешно,

тъй като има доказани много на брой дела, които хората са пострадали от техни действия, конкретни работници, конкретни семейства през всички тези години. Народът иска възмездие и правосъдие”, каза още Пламен Димитров.

На въпрос дали е възможно в момента да се извършва също такъв грабеж, но ние да не го забелязваме, защото гледаме в посока Баневи, адвокат Марковски отговори: „Когато в Рим са качвали цените са хвърляли гладиатори и християни да ги колят. Винаги тези, които управляват могат да стигнат до тази идея. Но в цивилизованото общество, 1000 години по-късно има разум, цивилизация, почтеност. Много е лесно да се каже „абе щом е богат, той е престъпник“.

Това, че г-жа Банева си е купила рокля, че се е държала несъобразено във времето, в което живее, не ги прави престъпници

и въпросът с присъди, с арестувания, с мерки, не може да бъде така лесно поставен. Справедливост трябва да има, но тя трябва да бъде разумна, балансирана и доказана”.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@