30

Т урски граничари са навлезли на българска територия при ГКПП Лесово и са нанесли побой над български гражданин.

За инцидента, който се е случил сутринта на 29 октомври, съобщиха днес от прокуратурата.

Сигнал до ЕК за корупция на българските граничари

Чужденци биха граничари на „Капитан Андреево“

"Започнаха да ме ритат, да ме удрят без никакви обяснения", заяви потърпевшият пред NOVA. 

След получен сигнал от служителка на гранично банково гише, двама български граничари установяват, че техни турски колеги от пункта Хамзабейли са влезли в пределите на нашето ГКПП, за да упражнят физическа сила спрямо български гражданин.

Преди това потърпевшият вече бил преминал границата с автомобил. 

Той, съпругата му и още една жена искали да се разходят в Турция. На границата обаче служителите на южната ни съседка не ги допуснали заради липсващ печат. Българите решили да се връщат, но стигнали само до пункта за дезинфекция на наша територия. 

Тогава шофьорската врата се отворила и "униформени турски митничари" започнали да удрят мъжа. Впоследствие го изкарали и продължили побоя, въпреки че той бил в шок, разказва самият пострадал. От ударите той е с отток и проблеми с едното око, отчупен му е и зъб. 

Повиканите български граничари видели агресията и че тя се извършва на наша територия. 

Вчера прокуратурата в Елхово е повдигнала обвинение на турските длъжностни лица за причиняване на лека телесна повреда по време на служба.

Все още не са ясни причините за инцидента и конкретният повод за насилието, употребено от граничарите, както и начинът, по който са влезли на българска територия, уточняват от прокуратурата.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров досъдебното производство ще се извършва лично от служител на обвинението и в максимално кратки срокове. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@