3

Л окомотивен машинист и радио телевизионен техник поддържат животоспасяващите апарати в отделението по хемодиализа във Видин. Нито един от двамата не е завършил курс за работа с диализната апаратура, информира NOVA.

Сериозните нарушения излизат наяве след проверка на „Медицински одит“, направена по жалба на пациенти. За проблем във видинската хемодиализа се заговори след авария на водоочистващата система в началото на октомври миналата година.

Спешна проверка във Видин след смъртта на пациент

Според одита хемодиализните апарати са в предаварийно състояние. А за 2017 г. във Видин са починали 21 пациенти на отделението.

Пациенти са подали жалба към институциите на 15 август. Според закона болницата е задължена да ваксинира срещу Хепатит Б както пациентите, така и лекарите. Наложило се обаче пациентите да си плащат сами трите необходими ваксини, които струват около 60 лв. До момента са ваксинирани  5-6 души, въпреки че е трябвало да се поставят ваксини на 45 души.

Според становище на Министерството на здравеопазването обаче заетия персонал в Нефрологичното отделение на видинската болница съответства на обема, извършени хемодиализи. Лечебното заведение разполага с необходимите ресурси, пише още в становището и се посочва, че предстои да бъдат осигурени 7 нови диализни апарата и 6 диализни кресла. От здравното министерство съобщиха, че до дни ще бъдат доставени апаратите и креслата.

„Парите за ваксинация на всички трябва да се отпуснат от Министерството на здравеопазването.

А те си ги купуват сами, но после ги отчитат. Хепатит Б е нещо, което се лекува много трудно и може да си го „занесе” всеки един от персонала вкъщи”, каза Иван Димитров от Български пациентски форум.

„За съжаление, отпуснатите пари от здравното министерство са за легла и за 7 апарата, но не и за водоочистващата система. Безхаберието във видинското болница е ужасяващо“, каза той.

Още по темата вижте във видеото горе.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@