10

В резултат на приложеното преизчисление няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската, заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков на изслушване в парламента, предаде БТА.

Изслушването е по искане на ГЕРБ-СДС колко и по какви причини някои от пенсионерите да получат намаляване на доходите си спрямо последните месеци на 2021 година.

"Този проблем е следствие на решения на 46-ото НС,

без да ги квалифицирам като популистки, а единствено като решения, довели до усещането за несправедлив подход при определяне на пенсиите", коментира Гьоков.

"Няма по-ниска пенсия за месец януари спрямо пенсията от декември 2021 г.,

каза министърът. Той посочи, че това се отнася за пенсиите за трудова дейност - пенсии за осигурителен стаж и възраст и за инвалидност, така и за социалната пенсия за старост и за инвалидност, пенсиите за военна и гражданска инвалидност и персоналните пенсии.

Размерите на пенсиите на всички пенсионери са повишени от 25 декември 2021 г.,

като средното увеличение на изплатения размер на пенсията е 12,9 процента и отговаря на среден ръст от 61 лева и 25 ст. Това се отнася за 2 млн. и 47 200 пенсионери. Изключение е само по отношение на 945 пенсионери, за които или няма промяна, или има намаление в размера на пенсията, посочи Георги Гьоков. По думите му това са пенсии, за които има грешно подадена информация и не са преизчислени на този етап; на които е променен видът на получаваната пенсия - например преминават в по-ниска група степен на увреждане и неработоспособност; и такива, за които е влязло в сила разпореждане на длъжностно лице за промяна на размера на пенсията.

В сравнение с декември 2021 г. през януари 2022 г. 1 068 100 пенсионери получават по-малък общ сбор от пенсия

и допълнителната сума към нея - COVID добавката, каза министърът. Той посочи, че причината е преди всичко в това, че през декември размерът на изплатената допълнителна сума към пенсията е 120 лева, докато през януари 2022 г. е 60 лева.

Няма намаление на нито една пенсия, увеличение има на всички пенсии,

българите са подведени от COVID добавката, коментира Георги Гьоков.

Новият начин за определяне на размерите на пенсиите след 25 декември 2021 г. и за преизчисляването на отпуснатите преди тази дата пенсии оказва влияние върху пенсиите на т.нар. категорийни работници, при които има разлика между стажа в календарно време и общият превърнат осигурителен стаж, обясни Гьоков. На това основание при преизчисляване на пенсиите на лицата, които имат осигурителен стаж от първа и втора категория труд, процентното увеличение на пенсията е по-малко от обявения среден размер на увеличението от 12,5 на сто, посочи министърът.

Министърът посочи, че хората, чийто доход е по-малък през януари спрямо декември,

ще бъдат компенсирани, като първите плащания ще бъдат извършени с пенсиите за февруари. Той посочи, че 104 млн. лева ще са нужни за шест месеца и допълни, че средствата са налични.

Източник: БТА

От 1 юли 2022 г. е планирано редовно осъвременяване на пенсиите с 6,1 процента

по Кодекса за социално осигуряване /КСО/. Това каза още министърът на труда и социалната политика. Наред с това в коалиционното споразумение е предвидено за шестмесечен срок да бъде извършен анализ на пенсионната система и намиране на решение за устойчив във времето механизъм за осъвременяване на пенсиите. Ако бъде постигнат консенсус и със социалните партньори, този механизъм може да бъде приложен още след юни 2022 г., посочи Гьоков.

В момента предполагаемият процент на осъвременяване показва с 6,1 процента да се увеличат пенсиите, каза социалният министър.

Той обаче изрази надежда увеличението да е чувствително по-високо предвид инфлацията.

Гьоков посочи, че как ще се случи увеличението е съвместно решение на правителството и на парламента. Според социалния министър пенсиите трябва да растат според приноса в осигурителната система, а всички, които имат нужда, да бъдат подпомагани чрез системата на социално подпомагане до линията на бедност.

Трябва да имаме предвид, че COVID добавката няма да се изплаща до безкрайност,

коментира още министърът на труда и социалната политика. Той допълни, че трябва да се търси някакъв начин да бъдат компенсирани тези пари, които са добавени към пенсията. "Невинни в тази зала няма", заяви Гьоков. Според него ситуацията около пенсиите в последните месеци е следствие не само от действие и бездействие на парламентарно представените партии, но и следствие от политическото говорене.

Източник: БГНЕС

За това дали добавките са били популизъм или не, Деница Сачева /ГЕРБ-СДС/ коментира, че пенсионерите е нямало да могат да издържат зимата и месеците октомври, ноември и декември, ако са нямали добавката от 120 лева. Без тези добавки ние щяхме да имаме протести на пенсионерите отвън, коментира тя. Ние трябва да направим всичко необходимо да не се създаде отново обществено напрежение с компенсациите, които предстоят да бъдат дадени, апелира Сачева. По думите ѝ това е възможно да се случи, защото през февруари пенсионерите ще вземат две компенсации - за януари и февруари, а след това през март отново ще вземат една компенсация. "Нашият апел е да се обмислят много добре тези решения, особено свързаните с компенсациите, защото компенсациите ще бъдат между 0,50 лв. и 30 лв", каза тя. По думите ѝ трябва да се намери механизъм, с който пенсионерите да имат ясна представа кое формира основната им пенсия и кое представлява добавката.

Източник: БТА

Хасан Адемов от ДПС посочи, че COVID добавката трябва да се изплаща от Агенцията за социално подпомагане /АСП/, защото това плащане няма общо с осигурителния принос. Всички български граждани са равни пред COVID кризата, каза Адемов, след което припомни, че в края на 46-ото НС служебният кабинет е предложил актуализация на бюджета на ДОО, а министърът на финансите - 1,6 млрд. лв. да се разпределят като COVID мерки. Адемов посочи, че въпросните 120 лева са били предложени от ДПС на база възможния финансов ресурс. "Тогава изрично казахме, че това е антиковид мярка, която е временна и е добре да се дава отделно от пенсиите. Какво направихте вие? Това, което направихте, е, че подменихте тези 120 лв. с 60 лв.", отчете Адемов. Той бе категоричен, че управляващите е трябвало да предложат друга мярка.

Според Драгомир Стойнев /"БСП за България"/ Националният осигурителен институт трябва да започне да плаща COVID добавката отделно и хората да знаят, че тази добавка е временна и е нещо различно от пенсиите. Ако хората не разберат, че до юни тази добавка свършва, наистина ще има много голямо напрежение, допълни той.

Източник: БТА

Димитър Ганев /"Демократична България"/ посочи, че няма намалена пенсия, но има хора с по-нисък доход, защото социалната добавка беше намалена от 120 на 60 лева. Когато COVID си отиде, трябва и добавката да си отиде заедно с ковида, заяви той.

От "Има такъв народ" не взеха отношение във връзка с изслушването на социалния министър.

Искрен Арабаджиев, председател на социалната комисия /"Продължаваме Промяната"/ посочи, че пенсионната система по същество е система на справедливостта. Той отчете, че от 2009 г. насам в пенсионната система са се натрупали много несправедливости и добави, че планират до края на юни детайлен анализ на пенсионната система, в която да се предвидят мерки, които да влязат в сила от юли и реално да започнат да работят по премахване на тази несправедливост. Сред мерките Арабаджиев визира актуализацията на пенсиите спрямо осигурителния доход, за продължаване на увеличаване на коефициента за стаж. "Всичко това ще го прецизираме в следващите месеци, съвместно с НОИ, ще изискаме детайлна информация, на която да стъпим, така че искам да уверя настоящите пенсионери и настоящите осигуряващи се, че ще заложим справедлив модел на пенсионната система", каза депутатът.

Цончо Ганев /"Възраждане"/ критикува министър Гьоков, че се е оправдал за допуснатата грешка с политическо говорене и не са получили ясни и конкретни отговори на поставените от тях въпроси, свързани с инфлацията и плановете на управляващата коалиция.

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 43 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 49 минути

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 4 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 6 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 6 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 6 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 7 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 8 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 8 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 9 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 9 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба