18

"Това е най-сериозният случай за корупция по горните етажи и няма аналог в новата ни история", каза заместник-главния прокурор Иван Гешев на брифинг по повод извършваните под ръководството на Специализираната прокуратура процесуално-следствени действия за подкупи, длъжностни и документни престъпления в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

"Проверките в ДАБЧ започнаха с информация от МВР и всички други градски легенди, които циркулират, не са верни", посочи той.  

Румен Радев: Акции много, но присъди – малко

Председателят на Агенцията за българите в чужбина започнал да иска подкупи още с встъпването си в длъжност. Каза още зам.-главният прокурор. Петър Харалампиев взимал рушвети през посредници, които му носели парите в кабинета.

Сумите били искани за придвижване на документите за издаване на удостоверение за български произход дори на хора, които имали доказан такъв.

В агенцията са намерени забавени над 20 000 преписки. Исканите суми били между 5000 и 8000 евро и разпределяни по веригата. Харалампиев получавал най-голям дял. Той е обвинен и като лидер на организирана престъпна група за подкупи и длъжностни престъпления. С обвинение е и главният секретар на ведомството и двама посредници - сръбски гражданин и българка.

"Проверките в ДАБЧ започнаха с информация от МВР и всички други градски легенди, които циркулират, не са верни. Това е най-сериозният случай за корупция по горните етажи и няма аналог в новата ни история, защото сме събрали конкретни доказателства за конкретни престъпления към този момент. Т.нар. корупция по високите етажи се наблюдава от около година, а от около април има правомощия в тази насока и КПКОНПИ. Зад тези резултати седи един кръг от мотивирани хора, които плащат сериозна цена, работят при мизерни условия – и съд, и следствие, и въпреки това дават резултати, каквито към момента не са се случвали в България“, каза още Гешев и благодари за съдействие на премиера и главния прокурор, тъй като днес е отпуснато финансиране от Министерски съвет за построяване на сграда на Комисията по сигурността на информацията.

"Този случай не е резултат от въздействие на чужди служби или правителства. Случаят започна с информация от МВР и всички други градски легенди, които циркулират, изобщо не са верни. Такива афери се случват в много страни в ЕС, включително и в Германия“, обясни Гешев.

Работата по случая е започнала през юли миналата година, съобщи наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Той посочи, че обвинения са повдигнати на четирима души от агенцията – председателят й Петър Харалампиев, главният секретар и двама посредници – сръбски и български граждани.  Обвинението срещу шефа на ДАБЧ е за търговия с влияние, като според данните на разследващите той е получил суми  чрез посредници. Той е влияел и върху работата на служителите си.

"Шефът на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев е получил обвинения и за шест подкупа, освен че е подведен под отговорност за лидер на престъпна група.Размерът на рушветите бил от 350 евро до 5000 лв. на човек”, каза наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев.  

Разследващите са установили, че подкупите били предавани директно в кабинетите на шефа на агенцията и на главния секретар в София. 

"Много български граждани, които имат документ, са им бавели удостоверението, много хора са не са го дочакали”, уточни председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Според него срокът от 3 месеца и половина за разкриването на работата на групата, действала в агенцията, е кратък срок за мащабите на свършената работа.

Иван Гешев коментира, че към момента разследването няма връзка с вицепремиера Красимир Каракачанов, предвид факта, че задържаният Петър Харалампиев е близък до ВМРО. Зам.-главният прокурор отрече сигналът за корупция да е пристигнал в прокуратурата от президента Румен Радев.

Политическите коментари 

Правителството показва ясна политическа воля за борба с корупцията, смята председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Там, където има сигнали и там, където се извършват проверки и има събрани доказателства, за да се пристъпи към реализация от компетентните органи, ние винаги сме толерирали подобен подход. И Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, както и всички, които са част от коалиционното ни управление, са били винаги за това, институциите да си свършат своята работа. Там, където има дефицит, където има проблем и съмнение за корупция, всички сигнали да бъдат проверени. От тази гледна точка има ясна политическа воля“, смята Цветанов.

Във връзка с настояванията вицепремиера Валери Симеонов, в чийто ресор ДАБЧ попада, да подаде оставка, Цветанов коментира: "Всяка една от парламентарните групи има право на своята политическа позиция“.

Цветанов призова всички, които активно участват в политическия живот на страната, да подкрепят институциите да свършат своята работа по случая. Председателят на ПГ ГЕРБ коментира и внесеното от ДПС през месец юни искане за създаване на временна анкетна комисия за разследване на сигнали за нередности при получаване на българско гражданство. Въпреки че необходимият брой подписи е събран, тя още не е създадена.

"Мога да задам и аз същия въпрос. Ние също сме се присъединили към тази инициатива. И народните представители от "Обединени патриоти“ също са се подписали под искането за създаването на тази комисия. Недейте да смятате, че някой иска да крие някаква информация“, каза още Цветанов.

Източник: БГНЕС

"Това, което става с Държавната агенция за българите в чужбина, е политически удар", заяви лидерът на "Атака“ и председател на ПГ на "Обединени патриоти“ Волен Сидеров.

"Ние сме се борили с Красимир Каракачанов България да бъде правова държава, тоест човек, когато бъде осъден и то на последна инстанция, тогава може да бъде определен като нарушил закона“, подчерта Сидеров, визирайки задържания председател на ДАБЧ Петър Харалампиев. Вчера срещу него беше повдигнато обвинение за лидерство на престъпна група, вземала подкупи.

Сидеров определи това като удар върху цялата патриотична коалиция, но нямало основания да се смята, че управлението е нестабилно.

"Напротив! Имаме подобрени икономически показатели. Сега ще се види, при приемането на бюджета, че доста неща във финансово-икономически план са подобрени. Може би точно заради това се правят тези внушения“, каза Волен Сидеров.

Агенцията попада в ресора на вицепремиера Валери Симеонов, чиято оставка беше поискана и от Волен Сидеров. На въпрос на журналисти по тази тема лидерът на "Атака” заяви: "Не ме карайте да коментирам оставки. Когато аз критикувам своите коалиционни партньори, го правя във вътрешно коалиционен план. Сега виждаме нещо като политическа офанзива и смятам, че тя е насочена срещу патриотичната коалиция като цяло, която пък крепи управлението“. 

Източник: БГНЕС

"Няма да говорим кой ще носи наказателната отговорност, защото това не е наша работа, а е работа на органите на досъдебното производство, прокуратурата и съда. Но ние ще говорим, че трябва да се носи политическа отговорност за всички скандали", заяви народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид.

На брифинг в парламента от ДПС също коментираха разследването в Държавната агенция за българите в чужбина. 

"В нормалните държави ресорният вицепремиер, ресорен министър, си подават ставката. Искаме и настояваме за оставката на вицепремиера Валери Симеонов“, подчерта Хамид.

Четин Казак, който е член на Централното оперативно бюро на партията припомни, че през месец юни т.г. ДПС поиска създаването на специална временна анкетна комисия, която да разследва евентуални злоупотреби при издаването на българско гражданство. Причина за това стана публикация в чужди медии, според които чужди граждани с криминално досие са получавали българско гражданство.

"Събрахме тогава подписите на всички парламентарни групи, с изключение на БСП. Не знам защо те не се подписаха. Все още, към днешна дата, тази анкетна комисия не е създадена. Защо не е създадена? Трябва да питате управляващите, начело с ГЕРБ, които имат инициативата и ръководят дейността на Народното събрание“, подчерта Казак.

Той изрази надежда разследващите органи за да си свържат добре работата, за да бъде разрита цялата обективна истина по случая, а ако има виновни лица – те да понесат своята отговорност.

"В България и в чужбина има кръгове, които искат да нанесат политически удар на Красимир Каракачанов и ВМРО.  Този удар няма да ни събори! Напротив! Ще излезем още по-силни, защото знаем, че нещата, които казваме, са истината и че сме прави“, заяви пред журналисти в кулоарите на парламента народният представител от партията Юлиан Ангелов.

Той коментира и обвинението на лидера на "Воля“ Веселин Марешки, който по-рано заяви, че ДАБЧ е била „подчинена на ВМРО и Красимир Каракачанов“.

"Всеки политически джендър, който довчера е бил либерал, след това е станал демократ и един е за въоръжаване, а друг ден - против, а след това е станал патриот, няма как по никакъв начин с подобни тези и лъжи на гърба на ВМРО да си прави политически имидж“, заяви още Ангелов.

"Имах възможността няколко пъти да обясня, че ние нямаме проблем с това българските органи да си вършат работата и там, където има корупция и нарушаване на закона, хората да си носят последствията. Въпросът е, че всички беше обърнато така, че да има политически удар върху цялото управление на страната и върху ВМРО. Без никакви доказателства“, допълни още той.

Давали гражданство срещу пари, арестуваха шефове на агенция

Петър Харалампиев е с повдигнати обвинения

Бивш шеф на ДАБЧ: Това е атака срещу ВМРО

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мърмотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Мърмотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 5 минути

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 36 минути

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 2 часа

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 2 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 10 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 11 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 12 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 12 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 12 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 13 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 14 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 14 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 15 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция