12

П арламентарната група на ГЕРБ обяви своите кандидатури за членове и председател на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Общо седемте номинации съобщи на брифинг в парламента председателят на групата Цветан Цветанов, според когото партията е подбрала кандидати с високи нравствени и професионални качества.

За председател на ЦИК от ГЕРБ предлагат Стефка Стоева. Тя има богат професионален опит, защото близо 40 години упражнява юридическа професия. Била е съдия във ВАС и е оглавявала 4-то отделение в него, което разглежда жалбите за нарушения в изборния процес. Тя е заемала и позицията зам.-председател на ВАС.

За членове ГЕРБ предлагат Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Мария Бойкинова, които и в момента участват в комисията, както и Александър Андреев, досегашен говорител на ЦИК, избран от квотата на БСП. Също така Мирослав Джеров – юрист, специалист по гражданско право и син на известния Александър Джеров. А по предложение на „Асоциацията на политолозите в България” - политолога Димитър Димитров. Той е главен асистент в СУ „Св. Климент Охридски”, където преподава „Изборни системи”.

От ГЕРБ също така обявиха, че подкрепят номинации на БСП. „За нас е важно да дадем поредния важен знак, че ГЕРБ и парламентарната група искат колкото е възможно по-бързо да бъде сформирана новата ЦИК, за да отпадне една от опорните точки на БСП, че изборите ще бъдат манипулирани”, аргументира се Цветанов.

Малко по-късно БСП представи кандидатите на партията за членове на ЦИК.

„Нашата борба беше за закона и изпълнението му. Този закон важи и за нас и той ни вменява отговорност да предложим шест високи професионалисти, които да заемат отговорната задача да бъдат членове на новата ЦИК”, заяви депутатът Крум Зарков от левицата.

Предложенията на БСП са Таня Цанева, която е член на ЦИК и към момента, Николай Николов, Силва Дюкенджиева, Силвия Стойчева, Емил Войнов и Цветанка Георгиева.

„Единствените указания, които сме дали на нашите номинации е да спазват и да следят за спазването на закона”, подчерта Зарков.

По отношение на Александър Андреев, който беше избран от БСП, а сега е номиниран от  ГЕРБ, Зарков обясни, че е бил предложен от Коалиция за България, но от квотата на земеделците на Спас Панчев.

„Спас Панчев се раздели с нас съвсем наскоро, по-скоро го помолихме да си отиде, защото си сътрудничеше с ГЕРБ. Това е просто още едно проявление на това тяхно сътрудничество”, каза Зарков.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@