207

В ътрешният министър Бойко Рашков направи коментар пред медиите, след като два часа беше разпитван в Софийската градска прокуратура заради негово изказване в интервю за БНР, в което посочва, че знае къде са отишли парите предназначени за строителството на АМ "Хемус". Малко след това от СГС излязоха с информация за проведения разпит, а от партия ГЕРБ изпратиха позиция до медиите, в която казват, че дават вътрешния министър на съд заради изявлението му пред медиите.

"От средствата, които са отделени за строителството на отделни лотове на АМ "Хемус", не всички пари са отивали за самото строителство. Колкото авансово са превеждани на някои от фирмите, представили се като строители на магистрали, са отделяни между 30 и 40% от тях, които са се насочвали към една политическа партия, прокуратурата поиска да ѝ я кажа, и аз им я казах днес, това е политическа партия ГЕРБ", каза Бойко Рашков пред медиите.

Бойко Рашков бе на разпит в Софийската градска прокуратура по делото "Хемус"

По делото за пране на пари, предназначени за строежа на магистралата, до момента има един обвиняем, Борислав Колев, който е задържан за постоянно в ареста.

По думите на Рашков задача на прокуратурата е "да докажат тези пари, че окончателно са били получени от представители на тази политическа партия - за мен няма никакво съмнение, че това е пътят на парите".

Вътрешният министър посочи още, че е заявил на прокурора, който е водил разпита му, че няма доверие на държавното обвинение.

"И съм напълно убеден, че ако кажа конкретни факти и задълбоча съвсем, тази информация ще отиде към Борисов, а той, нищо чудно, в един момент да стане мишена на самата прокуратура", допълни той.

Рашков добави, че прокуратурата не е обърнала внимание на няколко други материали, приключени от МВР и изпратени със становище да се образува досъдебно производство.

"От началото на декември до днешен ден нямаме отговор от прокуратурата взела ли е решение и какво е то", обясни вътрешният министър.

На въпрос дали се страхува, че прокуратурата ще предприеме действия спрямо него заради това, че разкрива пред медиите информация от разследването, министър Рашков заяви, че не се страхува от това.

"Защото за мен истината относно този случай, който съм дефинирал като "престъплението на века", е нещо много по-важно, отколкото моята лична сигурност", коментира министърът.

Бойко Рашков
Бойко Рашков Източник: Георги Димитров/ Vesti.bg

Малко след това от Софийската градска прокуратура излязоха със съобщение

по повод разпита на вътрешния министър, като заявиха:

"Разпитът се проведе по общия ред, като по искане на свидетеля Рашков не беше направен видео- и звукозапис на същия.  По време на разпита му в сградата на СГП днес Б. Рашков в качеството си на свидетел не посочи никаква конкретика, включително не посочи конкретни лица и места, на които евентуално да са предавани и/или укривани парични средства, предмет на разследване по делото. Свидетелят Бойко Рашков определи изказванията си пред БНР като "политически: и заяви, че "не могат да бъдат други".

Разследването ще продължи съгласно предварително очертания от екипа от наблюдаващи прокурори план за събиране и проверка на доказателства", казват от обвинението.            

От партия ГЕРБ също изпратиха до медиите своя позиция, в която заявяват:

"За пореден път Бойко Рашков лъже и хвърля в общественото пространство обвинения без да посочи доказателства за тях! Ето защо ГЕРБ ще даде на съд Бойко Рашков. Нека докаже твърденията си в съда или да понесе отговорност за лъжите си!

Бизнесът фалира, сметките за ток и газ са чудовищни, здравната система е на ръба, доходите на пенсионерите се оказаха по - ниски от обещаните, а Рашков за пореден път се опитва да отклони общественото внимание от проблемите на деня, с активни мероприятия, защото така му е наредил началникът му Румен Радев", казват от ГЕРБ.

Миналата седмица стана ясно,

че прокуратурата ще призове министъра на вътрешните работи Бойко Рашков като свидетел по разследването за строежа на магистрала "Хемус". Това съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Причината за искания разпит е интервю на Бойко Рашков от 23 декември, в което той заявява, че знае къде са отишли парите за строежа на магистралата.

От думите на Петрова стана ясно, че освен за пране на пари, прокуратурата наблюдава и още едно разследване - за данъчно престъпление. Тя обясни, че вероятно това е предикатното престъпление. От държавното обвинения посочиха още, че до този момент от МВР не са предоставили никакви данни за движението на парите. Ето защо прокуратурата се надява известните на Бойко Рашков факти да бъдат закрепени като доказателства по делото.

Разследва се още дейността на редица физически и юридически лица, за които има данни за съпричастност при трансфера на парите от първоначалното търговско дружество, получател на средствата, през посредниците от т. нар. "фирми бушони", до възможните крайни получатели, обясни още прокурор Петрова.

Тя припомни, че обвиняемият Борислав Колев на няколко пъти е отказал да даде обяснения пред органите на МВР, а по време на разпита пред наблюдаващите прокурори е изразил съмнения относно работата на служителите на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Едва на 21 декември, при разпит, обвиняемият е дал обяснения, посочвайки данни за конкретни физически лица, търговски дружества и места, имащи отношение към евентуално извършеното престъпление.

"В рамките на разпита си обвиняемият поиска прекратяване на досъдебното производство срещу него, като изрично заяви, че не се признава за виновен", каза още тя.

От своя страна заместник-градският прокурор Иво Илиев допълни, че вътрешният министър Бойко Рашков ще бъде призован като свидетел по законовия ред, а неговата информация би могла да доведе до повдигане на обвинения към по-широк кръг лица.

Прокуратурата: Бойко Рашков ще бъде призован

Коментари 207
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

207 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

Свят Преди 1 минута

Поддържащата фигура на Лари Барфлай дебютира в сериала през декември 1989 г.

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Свят Преди 5 минути

Според федералната прокуратура сътрудникът е обвинен, че е предал информация от ЕП на Китай

<p>Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ</p>

Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ, има ли повод за тревога

Свят Преди 1 час

По данни на Министерството на земеделието в САЩ до момента са засегнати 33 стада

Забравете за малките зелени човечета: Извънземните са лилави

Забравете за малките зелени човечета: Извънземните са лилави

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за извънземния живот може да прочетете в следващите редове

Снимката е илюстративна

Крясъци, паника и изстрели с автомат: Косово си спомня за клането в Поклек

Свят Преди 1 час

Четвърт век след случилото се, болката се засилва от факта, че справедливостта е неуловима, разказват близки на жертвите

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

Любопитно Преди 1 час

В забавния куиз „Съм/Не съм“ двамата разкриват повече за себе си

<p>Зрелищно небесно шоу: Розова луна и метеоритен дъжд&nbsp;</p>

Розова луна ще наблюдаваме в небето тази седмица

Любопитно Преди 1 час

За уникалния небесен феномен може да прочетете в следващите редове

Гърция е засегната от нова вълна на прах от Сахара, идва ли у нас (ВИДЕО/СНИМКИ)

Гърция е засегната от нова вълна на прах от Сахара, идва ли у нас (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

Жълто-оранжева мъгла задуши няколко региона след няколко дни на силни ветрове от юг

От "Възраждане" поискаха оставката на председателя на НС

От "Възраждане" поискаха оставката на председателя на НС

България Преди 1 час

В кулоарите на парламента Костадинов обяви, че причината е отказът да бъде допусната точка за гласуване на вот на недоверие на служебния кабинет

<p>&quot;Беше като огнено шоу, всичко се случи толкова бързо&quot;</p>

Последиците от руския ракетен обстрел в най-голямата водноелектрическа централа в Украйна

Свят Преди 1 час

Спирането на централата означава, че други електроцентрали трябва да работят по-усилено, за да запазят осветлението в Украйна

<p>Парламентарната група на ДПС с нов заместник-председател&nbsp;</p>

Ертен Анисова е новият заместник-председател на ДПС

България Преди 1 час

Парламентарната група на ДПС има още трима заместник-председатели: Хамид Хамид, Халил Летифов и Йордан Цонев.

<p>Кога ще бъде пикът на заболели от коклюш</p>

Служебният министър Галя Кондева: Около 400 са регистрираните заболели от коклюш

България Преди 2 часа

От министерството разкриха кога се очакват пикът на заболели

Да целунеш 10 мъже💋: Ан Хатауей описа свое "отвратително" прослушване

Да целунеш 10 мъже💋: Ан Хатауей описа свое "отвратително" прослушване

Любопитно Преди 2 часа

Хатауей не уточни за кой филм е било прослушването

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

България Преди 2 часа

Това заяви акад. Николай Денков от ПП-ДБ пред журналисти в парламента

<p>На 7 май приключва&nbsp;сагата с бащинството около жестокото убийство в София</p>

Велико Минков: При съвпадение на ДНК експертизата ще настоявам да отглеждам сина си

България Преди 2 часа

ДНК експертизата е само стъпка в съдебния процес, заяви той

Две земетресения разлюляха остров Крит

Две земетресения разлюляха остров Крит

Свят Преди 2 часа

Няма постъпили данни за пострадали или щети