29

С кандал с брошура с хомосексуално съдържание. Листовки с прегърнати мъже на тях са били раздавани на ученици в различни училища в страната. Веднага, след като това стана ясно, здравният министър Кирил Ананиев нарече разпространението им "провокация". Започнало е разследване как брошурите са попаднали в клас, а виновните щели да бъдат наказани.

Засега информацията е, че листовките са стигнали до училищата в пет области - Монтана, Видин, Ямбол, Кърджали и Хасково. Брошурата обаче била предназначена само за кабинетите за анонимно консултиране на хомосексуалисти и изследване на тези хора за СПИН. Информационният флаер „Любов без последствия“ не е бил за училищата. Тази брошура е част от образователната програма, която се финансира по линия на глобалния фонд на ООН.

"За мен е необяснимо как са попаднали в РЗИ-Ямбол - ние нямаме такъв кабинет. Обикновено всички здравно-образователни материали, които получаваме, ги раздаваме на учениците в големите класове. Вината е наша, че не сме преценили, че тази дипляна не е подходяща за тази възрастова група", каза д-р Лиляна Генчева от РЗИ-Ямбол.

"Медицинските специалисти, които са в здравните кабинети в училищата и които не са на подчинение на директора - чрез тях в повечето случаи е разпространена брошурата", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. 

"От една седмица правим всичко възможно да приберем тези брошури, за да не стигат до децата, които са невинни и нямат общо с този проблем. Това е една провокация, която ние разследваме в момента и всички виновни лица ще бъдат наказани по съответния начин", каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@