41

Ф ирма спечелила обществена поръчка за над 1 млн. лв., спря работа, а собственикът не може да бъде открит. Така, дни преди началото на учебната година, езиковата гимназия „Пловдив” е в състояние на основен ремонт, завършен на 20%, съобщава NOVA.

Преди време същата фирма - „Термикс ЕС”, спечелила поръчка от пловдивската община за ремонт на детски градини и тогава не изпълнила коректно договора, като си спестила част от поръчаната по проект работа.

Сега ремонтът на гимназията започнал през април, но внезапно спрял, а усилията на общинските власти в Пловдив да намерят собственика на строителната компания остават безрезултатни.

 „Когато беше избрана предупредих заместник-кмета Кацарски, но получих уверението, че тя е голяма, сериозна фирма и всичко ще бъде наред”, обясни Николай Радев, директор на учебното заведение.

„Доколкото разбрах от Община Пловдив, тъй като за съжаление ние нямаме тези възможности за комуникация, за упражняване на контрол, самият собственик на фирмата е заявил, че не може да продължи и е напуснал изобщо договора”, обясни Радев.

От общината пък коментират, че са безсилни в случая с некоректната фирма от Пазарджик.

„Ние нямаме ефективни действия, които да отстранят фирмата след като има решение на съда, че тя печели поръчката. Законът за обществените поръчки е предвидил възможности, в които при такава ситуация да бъде стартирана нова поръчка във възможно най-кратки срокове, избор на изпълнител, подписване на договор и довършване на обекта”, обясни инж. Димитър Кацарски, зам.-кмет „Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции”.

Така, тъй като до момента фирмата е направила около една пета от ремонта, останалите 80% от дейностите ще бъдат дадени на нов изпълнител чрез директно възлагане или бърза обществена поръчка.

Документално обаче договорът с „ТермиксЕС” не е прекратен, защото от общината не могат да открият собственика на дружеството.

От училището уверяват, че първият учебен ден ще започне нормално, въпреки недовършения ремонт. 

Как съпруг на депутат от ГЕРБ печели поръчка в София

Прокуратурата се самосезира за пропадналата улица в Асеновград

Прокуратурата проверява скандалната обществена поръчка в Неделино

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@