18

М иналата година София бе обявена от Европейската комисия за един от стоте климатично неутрални и интелигентни градове на бъдещето, които ще участват в мисията на Европейския съюз.

Това каза кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова на откриването на бизнес форум на тема "Заедно за по-малко CO2 емисии" под патронажа на столичния кмет.

Ангажиментите са до 2030 г. София да постигне климатична неутралност, изтъкна тя.

"Поставянето на София до градове като Копенхаген, Гьотеборг, Париж и Милано е оценка за нашата програма, но също така и за доверието, както и задача, с която може да се справим, само ако работим заедно", добави Фандъкова. По думите ѝ зелените политики включват целия спектър на човешката дейност и това означава осъзнаване, оценка и промяна в живота на всички. 

"Социалната отговорност се измерва и с реално участие в промяната на средата и то сега, защото от това зависи какви градове ще оставим на нашите деца и внуци. Най-важни са действията и се надявам всички ние да се обединим около действията", добави Йорданка Фандъкова.

"Климат, екология, трансформация, зелен преход, това са думи, които съпътстват ежедневието ни", каза главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) Митко Василев. Той добави, че трябва да си даваме сметка какво означават тези думи.

"Българското общество и българският бизнес са в очакване на промяната, която зависи от всички нас. За създаването на по-чиста среда и устойчива икономика трябва да се действа заедно", изтъкна главният управител на ГБИТК.

"24% намаление на емисиите на парниковите газове за 10 години и четвърта поредна година (2019-2022) изпълнение на нормите за средногодишна концентрация на фини прахови частици (ФПЧ) в София. Това са част от резултатите на последователната политика, която Столична община води вече повече от десетилетие, каза още кметът Йорданка Фандъкова по време на бизнес форума.

"Когато през 2011 г. подписах Споразумението на кметовете на големите градове в Европа за намаляване на парниковите емисии до 2020 г. с 22 процента спрямо нивата от 2007 г., това изглеждаше трудна задача. Изпълнихме я. Убедена съм, че София ще изпълни и втория ангажимент – намалението с 40 на сто до 2030 г.", отбеляза Фандъкова.

"Първо място в намаляването на въглеродните емисии се държи от проектите за намаляване на потреблението на енергия, енергийната ефективност и използването на енергия от възобновяеми източници. Това е сектор, в който общината работи изключително последователно вече повече от десетилетие", коментира Фандъкова.

Тя припомни, че преди 12 години е реализирана първата изцяло зелена детска градина, която се отоплява с термопомпи (в "Кремиковци"). До момента 47 общински детски градини и училища са с изградени инсталации за производство на енергия от възобновяеми източници.

"В 95 процента от всички 700 общински сгради са реализирани различни мерки за енергийна ефективност. В 135 детски градини, училища и социални домове са изцяло подновени отоплителни инсталации. Ефектът е 30 на сто намаление на потреблението на енергия, което означава както спестени емисии, така и спестени средства", заяви още кметът на Столична община.

"В последната година в изграждането на соларни инсталации се включиха и общинските лечебни заведения – две ДКЦ-а (12 и 22 ДКЦ) вече имат изградени фотоволтаични системи, а още две ги изграждат в момента (Първа МБАЛ и 25 ДКЦ)", коментира още Фандъкова. Заради огромния екологичен и финансов ефект от спестяването на разходи при използване на енергия от възобновяеми източници е направен анализ на потенциала за използване на покривите на общинските сгради.  

Идентифицирани са 38 общински сгради, при които над 80 процента от площта може да се използва за производство на слънчева енергия. "Готови сме с първите два проекта за изграждане на фотоволтаични инсталации на двата най-големи консуматори на енергия от общинските предприятия – това са столичният зоопарк и заводът за преработка на отпадъците. Общата мощност на тези две инсталации ще е над 2100 киловата (кW), с които ще се спестява около 15 процента от енергийното им потребление", заяви столичният кмет.

"Изключително важен проект за енергийната ефективност на града е реконструкцията на уличното осветление по основни пътни артерии", обърна внимание Йорданка Фандъкова. През октомври миналата година е завършено обновлението на осветлението с нови ЛЕД осветителни тела по голяма част от ключовите градски булеварди, с което ще постигнем икономия от 2,4 млн. киловатчаса на година и намаление на въглеродните емисии от 3 000 тона на година, каза тя. 

"София беше един от първите градове, който още преди 8 години реализира проект за отопление на публични сгради с геотермална енергия. Това е инсталацията за геотермална енергия на Музея за история на София в сградата на Централната баня с мощност от 330 кW.

До една година ще е готов проектът за фотоволтаична инсталация на метро-депото в "Обеля" и водородна инсталация за добавка на водород в газовите котли за отоплението. Това е един от иновативните проекти, който пилотно реализираме с "Метрополитен". "С него очакваме да спестяваме 25 на сто от разхода за природен газ и да произвеждаме 100 процента от електричество, което е необходимо", каза още столичният кмет.

"Второто голямо направление, в което последователно работим за спестяване на въглеродни емисии, е модернизацията на транспорта", обяви кметът на СО. Тя посочи, че 2,5 пъти са намалени вредните емисии с най-мащабната програма за модернизация на транспорта, като за 10 години София обнови 90 на сто от автобусния си парк и 100 процента от тролейбусите.

"Започнахме програма за транспорт с нулеви емисии със закупуването на 65 електробуса. До края на годината в София ще пристигнат още 61 електробуса, с които очакваме да спестяваме над 1500 тона годишно вредни емисии", заяви кметът.

ГБИТК организира днес бизнес форум на тема: "Заедно за по-малко CO2 емисии" под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Събитието се провежда в София тех парк.

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 30 минути

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 50 минути

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 1 час

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

България Преди 1 час

Нейните изследователски интереси я нареждат в състава на научноизследователската експедиция на БАН

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 2 часа

Трите модела идват в България през май

България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури

България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури

Свят Преди 2 часа

ЕК представи данни за общо четири наказателни процедури срещу нашата страна

Петте езика на любовта и как да ги разпознаваме

Петте езика на любовта и как да ги разпознаваме

Любопитно Преди 2 часа

Според д-р Гари Чапмън, всеки от нас говори на определен език на любовта

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 2 часа

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 2 часа

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 2 часа

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 2 часа

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 2 часа

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 3 часа

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 3 часа

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 3 часа

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове