4

П одправяне на лични карти за получаване на шофьорска книжка – дотам стигнаха измамите за водачество за правоспособност.

Схемата е работила в няколко общини - Бургас, Стара Загора, Шумен и Сливен, съобщава NOVA

Разбиха схема за шофьорски книжки без изпит

Увеличават се нарушенията, при които се отнема книжката

Шестима от задържаните в ДАИ - с обвинения

В нейния център е бил Красимир Н. Той е собственик на автошкола в Бургас. Кандидат- шофьорите му плащали за книжка категория „B” – за правоуправление на лек автомобил.

Вместо тях обаче на изпитите се явявали други хора с фалшиви лични карти.

Въпреки че както писмените, така и практическите изпити се следят с камери, схемата е действала в продължение на месеци.

„Преди няколко години въведохме тези „бели стаи”, с които имаме лицево разпознаване между данните от личната карта и лицето, което се явява на изпит, както и спираме всякакви възможности за подсказване чрез допълнителна техника” посочи Дамян Войновски, заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”. „Единственият начин за преминаване на такъв изпит е с фалшива лична карта”, коментира той, как може да бъде измамена системата.

Oт ДАИ допълнително закупили специални поляризиращи стъкла за скенерите, с които да разпознават фалшивите лични карти. Така е била разкрита въпросната схема. Изпитите на всички установени измамници ще бъдат анулирани. В момента в базата с данни на агенцията се прави проверка за такива случаи в цялата страна.

Войновски подчерта, че се работи и по проект за обмяна на снимки с МВР, така че да се гарантира, че няма да има повече подобни схеми за измами.

„Не е толкова сложно. След като разполагаме с толкова много ИТ-специалисти, видите ли, не може да се изпрати един протокол по електронен път заедно със снимката и с протокола на хората, които са се явили в момента. Доколкото знам, МВР отказва да се даде възможност по време на самия изпит да се сравнят базите с лични данни на кандидата, който се явява, и много лесно се минава с лична карта”, смята Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@