16

Най-висок дял недействителни гласове за общински съветници има в общините Луковит с 33,86%, Брусарци с 31,17% и Димово с 30,88%. Това отчетоха от Института за развитие на публичната среда (ИРПС), съобщиха от неправителствената организация.

След отпадането на машинното гласуване броени часове преди изборния ден, гласуването на местните избори в неделя се състоя само с хартиени бюлетини. Това отново повдигна темата за недействителните гласове, на които ставаме свидетели в изборите за местна власт и по-конкретно в тези за избор на общински съветници, отбелязват от института.

Така, след гласуването на 29 октомври, във всички общини вече са ясни формациите, получили представители в общинските съвети. В по-малките общини, а и не само, няколко гласа могат да променят състава на местния парламент. Трудно е да се предположи какво ще бъде доверието в работата на общински съвет, в който формацията с най-много представители е получила само няколко гласа повече отколкото са недействителните гласове в общината, посочват от ИРПС.  

Защо гласът може да е недействителен?

Според Изборния кодекс (чл.437, ал.3) гласът е недействителен, когато: бюлетината не е по установения образец; на гърба на бюлетината няма два броя печати на СИК; в бюлетината има вписани букви, цифри и др. знаци; вотът е отбелязан със знак различен от ✕ или ✓ или с цвят различен от син; липсва отбелязан вот – бюлетината е празна; в бюлетината има отбелязано повече от едно квадратче за политически субект (партия/коалиция/независим или “Не подкрепям никого”); в бюлетината е отбелязана само преференция.

Когато на бюлетина, отговаряща на изискванията за действителност, не е откъснат поредният номер, гласът се брои за недействителен, ако този номер не съвпада с никой от номерата в кочаните, от които са откъсвани бюлетини в съответната секция.

В изборната неделя станахме свидетели на решение на ЦИК, с което тя допусна широко тълкуване на Изборния кодекс по отношение на действителните гласове. След множество публични призиви към избирателите да не подлагат бюлетините си една под друга при гласуване, ЦИК реши в края на деня секционните комисии да отчитат като действителни бюлетини, които имат отпечатък вследствие на такова подлагане, но ясно показват волята на избирателя, посочват още от института.

Какво показват данните?

ИРПС обработи данните от протоколите на общинските избирателни комисии за избор на общински съветници, публикувани на страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК). За да покажем дела недействителни гласове, подадени за общински съветници, взехме данните за всички гласували според подписите, положени в избирателните списъци, и недействителни гласове, подадени за листите, уточняват от института.

Общият брой на недействителните гласове за общински съветници е 412 701 или 15,46% от подадените от избирателите гласове (за справка – на предишните местни избори недействителните гласове са били 466 077 или 15,09%). От ИРПС отбелязват, че избирателите в Столичната община са най-много, а в същото време едва 4,9% от тях са подали недействителни гласове. Ако столицата не участваше в разпределението на данните, то средният дял на недействителни бюлетини за страната щеше да е 17,14%, посочват от института.  

За последните десет години такива високи проценти недействителност има само при гласуването за общински съветници на местните избори през 2015 г., 2019 г. и 2023 г., отчитат още от ИРПС.

И в тези избори има общини, в които 20% и повече процента от гласовете, подадени за общински съветници, са недействителни. Това са 122 от всички 265 общини в страната, посочват от института.

Най-висок дял недействителни гласове за съветници има в общините Луковит с 33,86%, Брусарци с 31,17% и Димово с 30,88%. След тях се нареждат Котел с 30,4% недействителни гласове за общински съветници, Долни Дъбник – 28,9%, Средец – 28,8%, Медковец и Искър – с по 28,7%, Бойчиновци – 28,3% и Брезово – 28,1%.

Някои обяснения за недействителните гласове

Проблемът с действителните гласове можеше изобщо да не съществува, ако машинното гласуване не бе отменено часове преди изборния ден от ЦИК, смятат от ИРПС. Дори употребявайки ги само като принтери, машините не допускат недействителен глас и в този смисъл няма и предпоставки за съмнение в секционните комисии при отчитането в края на деня. Данните от последните шест кампании, в които се гласуваше с машинни устройства, ясно показват ниския дял на недействителните гласове от 2021 г. насам – такива бюлетини имаше само в секциите, в които се гласуваше с хартия, посочват от института.

Тъй като и в този първи тур на местните избори избирателите гласуваха само с хартия, отново наблюдаваме висок процент на недействителни бюлетини, добавят от ИРПС. Според техния екип има няколко хипотези за причините, довели до този висок дял недействителни гласове. Те са базирани на наблюденията им по време на кампанията и в изборния ден, анализът на изборните резултати и работата на организацията в сферата на изборния процес.

Основен фактор е неефективната и закъсняла информационна кампания на ЦИК, която явно не е достигнала до широк кръг избиратели, смятат от ИРПС и добавят, че липсва публична информация за изготвени от Комисията проучвания на очакванията на отделните групи избиратели. Не е ясно и дали има разработен комуникационен план за разпространение на материалите по време на предизборните кампании, според института.

Оттам отбелязват, че нямаше и сериозна ангажираност от страна на политическите партии и участниците в изборите, които наблягаха повече на политическата агитация. Тяхната кампания в местните избори основно се състоя по линията на гласуване за кмет, без да се обяснява ролята и значението на Общинския съвет, смятат от ИРПС.

Според тях друг фактор е и слабият интерес от страна на избирателите, които не са се запознали предварително с вида на бюлетината и начина за гласуване и това може да е довело до грешки при попълването на бюлетините и впоследствие недействителност на гласа.

Секционните избирателни комисии взимат решение за това дали един глас е недействителен. Дали членовете им са запознати с методическите указания, дали до тях са стигнали решенията на ЦИК от самия изборен ден, колко от тях са преминали обучения, какво е текучеството на хората в съставите на секционните комисии – всичко това също има отношение към коректното отчитане на гласовете в края на изборния ден, посочват от ИРПС.

Според организацията от съществено значение е и нежеланието на ЦИК да се извърши анализ на недействителните бюлетини, за какъвто те, а и Общественият съвет към ЦИК, се застъпват от години. Така липсва яснота за причините за високия дял недействителни гласове, особено при гласуването за общински съветници на местни избори. С оглед на наличието на видеозаписи от броенето на гласовете в секциите, препоръчително би било ЦИК да направи извадков преглед по места, чрез който да се проследи в каква степен секционните комисии изпълняват методическите указания и на какво се дължи големият дял недействителни гласове. Такъв анализ на практика може да допринесе за адресирането на причините за недействителните бюлетини и за повишаване на доверието в изборния процес, посочват от ИРПС.

Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 1 час

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 1 час

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 3 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 3 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 4 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 4 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 5 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 5 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 6 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 7 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 7 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 7 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 7 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 7 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 8 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 8 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена