47

Т ова, което си мислим, че правим, всъщност е спасяване по единично. Заминавайки за чужбина ти спасяваш себе си, семейството си, своя гръб. Държавата обаче си остава това, което е, което е била преди 10 години, преди 20 години. Ниско заплащане на нашия труд, масово напускане на младите хора и специалистите.

Това споделя медицинската сестра Дима в ефира на "Събуди се" по NOVA. Нейната история започва от болницата в Пазарджик до полето в Испания и обратно в България днес.

Дима е едно от лицата на протестите на медицинските сестри.

През 2016 година стотици българи заминаха да берат плодове в чужбина, заради ниското заплащане у нас. Дима обаче избира да се върне и да се бори за държавата ни. 

"Ако не обичаш хората, няма как да работиш тази професия. От дете си превързвах куклите и си ги лекувах. Това исках да уча винаги. Работя като медицинска сестра от 16 години. Имам голямо прекъсване, защото отидох да бера грозде в Испания, научих езика и започнах да работя по ресторанти”, разказва медицинската сестра.

След кризата от края на 90-те години, заедно с двете си деца Дима напуска България. Така на една българска сестра й се налага да работи на полето и да мие чинии в чужда държава. Преди година и половина се връща в родината, за да се бори за по-доброто бъдеще на България. 

"Искам да остана в България. Сега се налага да работя на 2 места”, казва още Дима.

Двете дъщери на медицинската сестра избират да останат в Испания и да създадат семейство там.

На 1 март медицинските сестри излязоха на национален протест в редица градове на страната. Исканията на сестрите са увеличение на заплатите в сектора и подобряване на условията на труд. Ако до 1 април исканията не получат адекватен отговор, ще последва нов ден на протест на 1 април, заявиха самите сестри. 

Министърът обеща да вдигне заплатите след протеста на сестрите

Перник дава жилище за лекар, остана без педиатри

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@