12

П ротестиращите медицински сестри връчиха подписка на здравния министър Кирил Ананиев. Това заяви след срещата Диана Чаушева, главна сестра на болницата в Девин, предаде БГНЕС.

На срещата те са дали 20-дневен срок за разпределяне на отпуснатите от кабинета допълнителни 20 млн. лева за нуждите на общинските болници.

“Ще видим тези пари докъде биха могли да решат проблема със заплатите на медицинските специалисти и пак да водим разговори. Ще изчакаме да мине 20-дневният срок, но няма да спрем и да се откажем“, смята сестрата и определя срещата с министъра като позитивна.

Едно от исканията е да се махне статутът на болниците да не са търговски дружества. Ананиев е заявил, че това искане ще бъде много трудно изпълнимо, тъй като ще трябва да има воля и от управляващите и законодателни промени.

Друго опасение е, че няма ясни регламенти как ще се разпределят парите, след като влязат в бюджета на общинските болници и дали цялата сума ще отиде за заплати – също не е ясно. 

Ако до 20 дни не се промени заплащането на професионалистите по здравни грижи - медицински сестри, акушерки, лаборанти, медицински сестри в ясли и детски градини, рентгенови лаборанти, кинезитерапевти, рехабилитатори и др., започваме протест на палатки.

Това каза пред журналисти Мая Илиева, медицинска сестра в частна болница, след среща на контактна група от протестиращите с министъра на здравеопазването.

Професионалисти по здравни грижи протестират пред Министерството на здравеопазването с искане лечебните заведения да не са търговски дружества, увеличаване на възнагражденията им, като стартовата заплата да е равна на две минимални заплати, заплащане по 3 лв. на час нощен труд, промяна в категорията труд от трета на втора и др. 

Даването на този 20-дневен срок, който министърът сам постави, е по-скоро отлагане на протестите ни, не вярвам за толкова кратко време нещо да се промени, каза още Илиева. 

Главната медицинска сестра в болницата в Девин Диана Чаушева също потвърди след срещата, че ще изчакат срокът да мине и няма да се откажат от исканията си.

Имаме надежда, че поне ще ни чуят, те са наясно с проблемите ни, но лошото е, че искането ни да се премахне търговският статут на болниците ще се постигне изключително трудно, тъй като за това е нужна волята на управляващите и законодателни промени, добави още тя.

Притесненият ни са и за това, че няма ясно разписани правила за разпределянето на средствата в лечебните заведения, както и това дали наистина всички допълнителни средства ще бъдат за възнаграждения. По думите й министър Ананиев е обещал, че ще следи стриктно потока на парите и ще се срещне с директорите на болниците.

Днес медицинските сестри излязоха на национален протест пред Министерство на здравеопазването. Протести освен в столицата, имаше и в други градове на страната.

Протест на медицинските сестри в София
Протест на медицинските сестри в София Източник: БГНЕС

Основните им искания са за стартова работна заплата от две минимални работни заплати и регулиране на работното време. Проблемът идва от факта, че често им се налага заради ниското заплащане да работят извънредно и на две работни места.

Секторът настоява също за цялостна държавна политика за работата на медицинските сестри, лаборанти, фелдшери, физиотерапевти.

Лидери на синдикални и съсловни организации се срещнаха с премиера и здравния министър в четвъртък. По-късно самият Кирил Ананиев заяви, че проблемите ще се решат с диалог, а не с протести.

Извънредна среща на медицинските сестри в МС

В Бургас протестите ще бъдат на две места – пред общината и пред университетската многопрофилна болница от 12:00 ч.

Радостина Димитрова работи в отделението по хемодиализа на университетската болница в Бургас вече 26 години.От началото на годината основната й работна заплата се повишила с 50 лв. и станала 650 лв. Не била променяна от 2014 г. и затова й се налагало да работи извънредно.

"В продължение на около 10 години съм работила на две места.Просто в момента ангажиментът ми като председател на Регионалната колегия не ми позволява да продължавам да работя на две места.Но тук също полагаме на извънреден труд заради недостиг на персонал”, сподели медицинската сестра пред "Здравей, България" по NOVA.

Димитрова смята, че заплатите на медицинските специалисти трябва да бъдат поне 2 или 3 минимални месечни заплати, за да се подобри и качеството на полагания от тях труд.

"Една заплата, която да бъде в границите на 1000 до 1500 лв., би позволила на колегите да работят на едно място, да бъдат максимално в кондиция в това, което вършат. Това би се отразило и на пациентите, защото е  нормално, когато работиш на няколко места, това е за сметка на твоето свободно време, за сметка на почивката ти, за сметка на ангажиментите ти към семейство и всички останали и това няма как да не ти се отрази и на теб и вероятно и на работата ти”, казва Радостина. За момента въпреки неудовлетворението си от заплата и условия на труд не смята да се преквалифицира в друга сфера.

"Това, което ни накара да излезем на национален протест е, че вече 5-6 години имаме подписани колективни договори, които са само на хартия. В повечето от лечебните заведения са с неактуализирани повече от 5 г.", продължи Радостина. 

Медицинските сестри коментираха и изказването на министъра на здравеопазването, който смята, че в момента не е време за протести. "Повече така не може. Трябва да се промени цялата система, която е в пълен хаос. Вероятно синдикатите, нашата съсловна организация и министърът на здравеопазването, са отговорни за всичко това”, заяви Добринка Христова.

В четвъртък в социалните мрежи се появи и декларация от страна на медицинските специалисти, че снемат отговорност от ръководството на съсловната организация. Според медицинските сестри ръководството на асоциацията на специалистите по здравни грижи трябва да подаде оставка.

В Благоевград двадесетина медицински сестри от ЦСМП и МБАЛ-Благоевград излязоха на протест днес с искане за достойно заплащане на труда им.

Протестът се състоя в обедната почивка, медицинските сестри си размениха мартенички, на реверите им бяха поставени лентички "Протест“.

"Днес протестираме, за да защитим правата си, както и да не бъдем унижавани, а уважавани и по-добре заплатени“, каза пред БГНЕС Йорданка Иванова от Центъра за спешна помощ. Тя се оплака, че често, отивайки на адрес ги ползват не като медици, а като таксиметров автомобил.

"Аз съм бъдеща медицинска сестра, в момента уча в четвърти курс, надявам се когато завърша, условията да бъдат малко по-добри. В момента заплащането е ниско за грижите, които се полагат, да не забравяме, че носим отговорност за човешкия живот“, каза друга протестираща.

Над стотина медицински сестри и акушерки се включиха от Пловдив

в националния протест за по-високи заплати на средния медицински персонал. Те бяха подкрепени и от лекари, а на място към каузата им се присъедини и КТ "Подкрепа", предаде БГНЕС.

На плакатите, издигнати днес от мирния протест в Пловдив, се четеше: "Днес подкрепете нас, за да има кой да се грижи утре за вас". Протестиращите подкрепят исканията на национално ниво- да се увеличи процентът прослужено време на 1.2%, да се увеличат доплащанията за нощен труд и да има доплащане за спешни и интензивни отделения. Ако до 1 април исканията не получат адекватен отговор, ще последва нов ден на протест на 1 април.

Протест на медицинските сестри в Пловдив
Протест на медицинските сестри в Пловдив Източник: БГНЕС

"Никой не се разграничава от нищо.

Ние от самото начало на нашите действия през последните четири-пет години залагахме и искахме увеличения. Преди четири години започнахме една кампания "Искаме 100лв над заплатата". Тогава хората бяха скептични и се смееха. Много от тях обаче излязоха и протестираха през последните години. Успяхме да извоюваме между 50-100 лв. върху много заплати".

Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в "Здравей, България”. Димитров припомни, че през месец май миналата година КНСБ и Асоциацията на специалистите по медицински грижи излязоха на протест на площада пред Министерството на здравеопазването заедно с 5 000 сестри и лаборанти.

"Тогава исканията бяха за минимално заплащане поне две или три минимални заплати. Това, което успяхме да  постигнем е увеличение на минималното възнаграждение чрез колективен договор в здравеопазването от 700 лв на 900 лв”, коментира Димитров и призна, че все пак тези числа ги няма навсякъде.

"През тези две години, откакто подписахме този колективен договор, има увеличение със 100 лв. на година в много болници”, каза Димитров.

По думите му не протестът, а диалогът е работещо решение. "30 млн.лв.  за малките общини успяхме да издействаме на масата на преговорите. Те ще доведат до увеличение сега и то не защото някой е протестирал, а защото чрез преговори се извоюват реални неща”, коментира Димитров.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 6 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 6 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 10 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 10 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 10 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 11 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 12 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 12 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 13 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 13 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 13 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 13 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 13 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 14 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 14 часа

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 14 часа

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР