16

С лужители на Националната агенция по приходите (НАП) излязоха на протест в София заради планирани структурни промени и съкращения.

Промените предвиждат звеното „Оперативни проверки”, в което работят около 300 служители, да бъде закрито.

Решението е заради съмнения за корупционни практики и идва след акцията на специализираната прокуратура в края на март, при която бяха арестувани 20 данъчни служители от същото звено по обвинение за участие в организирана престъпна група и изнудване на търговци.

Акция срещу корумпирани служители на НАП

Арестуваните данъчни вземали между 500 и 5000 лева като подкуп

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че става въпрос за преструктуриране на системата и всеки ще може да кандидатства отново за работа.

След 40 години стаж в системата днес Веска е в задънена улица. Остава без работа, а има само 1 година до пенсия, разказва NOVA

„Къде да отида на моята възраст, какво да направя със заемите си. Нека да дойдат вкъщи, да видят колко пари има. Това е срамота”, възмущава се Веска Наджакова, ст. инспектор по приходите в НАП. „Не съм направила нищо лошо, ако някой е направил, да си понесе последствията”, кава още тя.

"Просто седим и не знаем какво да правим. Ще бъдат уволнени не само тези служители зад мен, а служителите от цялата страна”, коментира Владимир Дамянов, отдел „Оперативни проверки", НАП.

Източник: БГНЕС

„Това е абсолютно неприемливо. 300 човека, от които 200 с огромен стаж и опит, да бъдат уволнени”, коментира Николай Наков, КТ "Подкрепа".

„Няма промяна в позицията ни за закриване на отдела и това е нашата позиция. Общественото доверие в тази функция е стигнало до критично ниски нива”, заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров след разговори с протестиращите.

„Говорим за изцяло закриване на отдела, изцяло модернизиране на процеса и обявяване на конкурс за хора, които отговарят на заложените очаквания”, обясни Бъчваров. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@