7

С пециализираната прокуратура и ГДБОП извършват процесуално следствени действия срещу организирана престъпна група на територията на София, гр. Рила и гр. Ботевград, извършваща корупционни престъпления, съобщиха от прокуратурата.

Организираната престъпна група се състои от служители на НАП.

В момента се извършват действия по претърсване и изземване в служебни помещения и жилища.

Само преди седмица стана ясно, че сумата на установения при ревизии и дължим данък върху добавената стойност за периода от 1 януари 2000 г. до 31 декември 2017 г. възлиза на 16,2 млрд. лв. От тях за 5,79 млрд. лв. има влезли в сила ревизионни актове. Но 5,39 млрд. лв. са категоризирани като „трудно събираеми или несъбираеми вземания”, тъй като длъжниците не притежават активи или имущество, към което да се насочи принудително изпълнение.

Малко след това Галя Димитрова, изпълнителен директор на НАП, обясни, че отчетените от самата нея пред гражданското сдружение по Закона за достъп до обществена информация, 16 млрд. лв., не са несъбрани приходи от ДДС от 2000 до 2017 година, а сумата на всички разкрити злоупотреби с данък добавена стойност за периода.

При ръст на брутния вътрешен продукт за последните три години от 18%, данъчните постъпления в България са нараснали с 33%, съобщи тя.

От 2000 г. до 2017 г. са събрани около 200 млрд. лева за бюджета, посочи тя. През 2017 година НАП е събрала с около една трета повече пари, отколкото през 2014 година, добави тя (през 2014 г. беше регистриран спад с 3% на постъпленията за първи път от финансовата криза, както и рекорден дял на несъбраните вземания – бел. ред.)

Кой взе 16 млрд. лв. от българската държава

Очаквайте подробности 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@