18

С офийската света митрополия разпространи официална позиция за деловите си отношения с „Инерком“ ЕООД.

Компанията, известна с това, че беше избрана за купувач на енергоразпределението в Западна България от чешкото дружество ЧЕЗ, има предварителен договор със Софийската митрополия за наем на емблематичната сграда на епархията в центъра на София, която е нейна собственост.

Петкова: Финансирането на сделката за ЧЕЗ не касае държавата

Борисов: Да се извади всичко за ЧЕЗ, обвиняваха ме, че ги обичам

Румен Радев свиква КСНС заради ЧЕЗ

От Софийската митрополия посочват, че Българска патриаршия, ръководена от Светия Синод като юридическо лице не е страна по този договор и споразумение, сключени на 22.12.2016 г.

Сделката не е била предмет и на обсъждане и вземане на решение от страна на Светия Синод.

Договора е на Софийската света митрополия на БПЦ, като самостоятелно юридическо лице със свои органи на управление.

Той е подписан от епископ Браницки епископ Григорий, който е бил упълномощен за това от Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, в качеството му на представител на Епархийския съвет.

Предварителният договор и споразумение с „Инерком” ЕООД е изготвен и предложен на Епархийския съвет за обсъждане и приемане от адв. Мария Тодорова Тодорова от Софийската адвокатска колегия. Но решение за сключването на окончателен договор не е взето.

Епархийският съвет, ръководен от Негово Светейшество Неофит, след консултации със специалисти е предприел действия за уреждане на деловите отношения с „Инерком” ЕООД в интерес на Софийската света митрополия, гласи официалната позиция.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@