31

"Нека у вас да не остава усещането, че "Републиканци за България“ ще управлява от джипка, от която безотчетно ще се раздават пари".

С тези думи бившият втори в ГЕРБ - Цветан Цветанов, учреди политическия си проект "Републиканци за България". 

А повече от 200 служители на „Лев Инс“ се появиха на събитието и му връчиха протестна декларация. В нея те изразяват възмущението си от желанието му да се върне в политиката.

Застрахователите зададоха въпроса, кога ще получат обяснение „за нанесения им психически  и физически тормоз и уронване на доброто им име, по негова заповед”, предаде NOVA.

Учредителното събрание започна с живо изпълнение на химните на Република България и на Европейския съюз в изпълнение на оперния певец Георги Пандуров.

Водещият Виктор Серафимов представи Цветан Цветанов като "един от най-успешните български политици, и идеолог на проекта "Републиканци за България“.

"Идеологът на този проект сте вие, вие носите енергията и всички заедно можем да направим промяна за България – прозрачност в управлението, ценности, които обединяват, а не разделят. Това, което наблюдаваме през последната една година, е липсата на ясен хоризонт за бъдещето на страната. Наблюдаваме и 80 дни протести – а това е негативна енергия, натрупвана през времето. В "Републиканци за България" ще затвърдим пътя ни към евроатлантическите ценности на страната", допълни Цветанов.

"Днес повече от всичко се нуждаем от политически проект, който да обединява всички, независимо от тяхната работа, раса или вярвания.

В края на едно ефективно управление ще имаме ефективно електронно управление, с което да знаем, че всички българи ще могат да гласуват по електронен път – това е ключът към високата избирателна активност и премахването на страха, който вирее в определени райони", допълни Цветанов.

"Благодаря за това, че за всички тези години за политиката за българите в чужбина има един достоен човек – генералният ни консул в Чикаго – генерал Иван Анчев – неговият мандат приключи преди два дни, но от днес той е в "Републиканци за България", подчерта Цветанов и допълни, че "знаещите и можещите имат място в този проект; щастлив съм, че много българи се върнаха от чужбина и застанаха с лицата си в проекта. За първи път хора с професионализма си застават с лицата си в този проект. Благодаря на целия екип и огромния обем свършена работа, както и на всички вас, които давате реалната енергия за посоката, в която да върви страната ни", обърна се Цветанов към учредителите на партията.

"Ще се стремим в проекта ни да има диалог и нормалност на отношенията така, че всеки да има своето мнение. На агресията ще отговаряме с реални решения. Когато обсъждахме темата с устава на партията, много предложения дойдоха, но водещото бе този проект да не бъде лидерски проект на един човек, а да е подплатен с широк изпълнителен съвет, който да може когато се обсъждат дадени въпроси, да сме получили обективен резултат от експертизите на специалистите", допълни Цветанов.

Политическата партия ще се ръководи от председател, чийто мандат ще бъде четиригодишен, като той може да бъде повторен само веднъж.

"Трябва да се стремим към екипната работа и приемствеността в политиката. Нека да сме активни, давайте предложения. Радвам се, че всеки от вас носи тази енергия, но и че имаме правилната посока – искаме справедливост и съдебна реформа, която да отговаря на публичните очаквания, а не да има превземане на бизнеси на хората. Трябва да имаме прозрачност и приемственост във всяко едно наше решение, затова искаме да има секторни политики във всички сектори. Без тези сектори няма как да градим бъдещето. Най-важното е, че даваме възможност на всички граждани да има национален проект, който да обединява всички. През годините имах големи разочарования от разделенията по места, хората не искат да се връщат към омразата и разделянето на обществото", каза още Цветанов.

"Благодаря на хората, които се присъединиха в Инициативния комитет, защото без тези успели и качествени хора, няма как да пристъпим към този проект. Имаме невъзможност да се работи в българския парламент и да се обсъждат финансовите теми за новия период от ЕС.

Сегашният парламент е изчерпал лимитът на доверие, затова колкото по-бързо има предсрочни избори с гаранция за повече честност в изборите, ние подкрепяме исканията на демократичната общност в България за предсрочни избори", допълни Цветанов.

Много са тези, които ще ни упрекнат, че сме станали радетели на президентската институция. Различията ни с президента са били много ясни, но никога не съм се отклонявал от евроатлантическата посока на страната ни, и никога не съм влизал в междуличностни нападки, за да не подкопавам доверието в институциите, уточни Цветанов.

"Подкрепяме исканията за оставка, трябва да изградим ново доверие по места, защото без доверие няма как да се управлява. Партията е готова за преговори с всяка друга, която споделя ценностите й. Нека България да постигне тази енергийна независимост, която ще ни даде сила в Европа, нека имаме партньорство със САЩ, но европейските ценности да са ни пътеводител. Има много българи, които искат да се върнат, нека създадем тази високотехнологична среда, за да ги привлечем", призова още Цветанов.

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов официално учредява партията си "Републиканци за България". Преди седмица беше представен и инициативният комитет за учредяването, състоящ се от 89 души.

Плътно до него застават и бившият председател на Парламентарната комисия по външните работи Джема Грозданова, журналистът Горан Благоев, както и щангистът Благой Благоев.

Цветан Цветанов: При всички положения щях да напусна ГЕРБ

Дариткова: Модерно е да се говори срещу ГЕРБ, но оставката не е решение

Караянчева: Цветанов рязко смени отношението си към президента

Точно преди седмица Цветанов представи инициативния комитет за учредяване на новата му партия "Републиканци за България".

Той се състои от 89 члена и в него влизат бившият председател на парламентарната комисия по външни работи Джема Грозданова, журналистът от БНТ Горан Благоев и известният щангист Благой Благоев.

Цветанов допълни, че позиционира проекта си в център-дясно, обяви за приоритет евроатлантическата посока на развитие на страната. Увери, че новата партия няма да е лидерска и няма да е концентрирана около един човек, "както е било досега в политическите проекти в България".

"Един проект, който трябва да отстоява евроатлантическите ценности, евроатлантическата посока, един проект, който да даде възможност за многообразието, което имаме в България, на етносите, които имаме в страната ни - да бъдем заедно и да няма това противопоставяне, което наблюдавах през всичките тези години, участвайки активно в политиката", заяви Цветан Цветанов.

В учредителната декларация, прочетена от Горан Благоев, се посочва още, че "сега България се управлява без ясна визия за дългосрочно развитие" и се призовава за "спиране на противопоставянето и търсене на диалогичност".

Коментари 31
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

31 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 2 минути

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 9 минути

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 43 минути

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна

<p>Провалът и възходът&nbsp;на Путин от агент на КГБ до върха на Кремъл</p>

Путин: Как агент на КГБ от Ленинград стигна до върха на Кремъл

Свят Преди 54 минути

През 1996 г. той се премества в Москва и започва работа в Кремъл

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 1 час

Те са били част от по-голяма туристическа група

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 1 час

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Любопитно Преди 1 час

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Свят Преди 2 часа

При мащабна операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа са били убити десетки палестински бойци, арестувани са над 200 души

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 2 часа

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 3 часа

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 3 часа

На 19 март почитаме паметта на светите мъченици Хрисант и Дария

<p>&quot;Часовникът на апокалипсиса тиктака&quot;</p>

Гутериш предупреди: Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер"

Свят Преди 3 часа

Генералният секретар на ООН се опита да привлече вниманието към риска от ядрена война

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 3 часа

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Преговорите продължават: До 12:00 ч. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да имат решение

Преговорите продължават: До 12:00 ч. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да имат решение

България Преди 4 часа

В понеделник президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат за кабинет на Мария Габриел

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 4 часа

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен