52

4 събития на папата у нас ще могат да бъдат гледани на живо от всички, които искат. Вече започна затварянето на улици и забрана за паркиране, като тепърва за визитата - 5-7 май, ще има сериозни мерки. 100 милиона души по цял свят ще гледат едно от събитията на папа Франциск у нас - толкова обикновено гледат неделната молитва. 

Негово Светейшество папа Франциск ще пристигне на 5 май в София с папска свита, съставена от 35 души - най-висши представители на Светия Престол. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Нивото на делегацията е още по-високо от обичайното за такива посещения и в нея са: държавният секретар на Светия престол кардинал Пиетро Паролин, кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за източните църкви, който отговаря за Католическа църква в България и неведнъж е посещавал страната ни, кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на единението между християните, архиепископ Едгар Пеня Пара, заместник-държавен секретар - с ранг вицепремиер, архиепископ Пол Ричард Галахър, секретар за отношенията с държавите - с ранг министър на външните работи, монсиньор Гуидо Марини, главен церемониал майстор на Папските литургични чествания, координаторът на папските пътувания монсиньор Маурицио Руеда и др. 

По време на апостолическото си пътуване в София папа Франциск, който ще бъде посрещнат на летище „София“ от министър-председателя Бойко Борисов, ще проведе среща с президента Румен Радев, гражданското общество и дипломатическия корпус. Главата на Римокатолическата църква ще се срещне с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в Синодалната палата, след което ще проведе тиха молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм „Свети Александър Невски“. 

Министър-председателят Бойко Борисов ще подари златовезана икона, омофор и българско кисело мляко на Негово Светейшество папа Франциск.

Златовезаната икона е на светите братя Кирил и Методий, чието велико дело главата на Римокаторическата църква отбеляза и в специалното си видео обръщение към българския народ в навечерието на посещението му у нас. Лентата, символизираща епископската власт – омофорът, който премиерът Борисов ще дари на папа Франциск, впечатлява с украсата си. В краищата му са извезани златни кръстове, а в горната му част – образите на Свети Петър и Свети Павел. Премиерът е подготвил подарък и за държавния секретар на Светия престол – кардинал Пиетро Паролин, който също ще получи златовезана икона на Свети Петър и Свети Павел.

И двете икони се отличават с прецизна и фина изработка, както и с вложените златни конци. Те са дело на българско ателие за богослужебни одежди.

Министър-председателят Бойко Борисов ще подари на Светия отец и традиционно българско кисело мляко. Продуктът, който целият свят свързва с нашата страна, е добре познат на папа Франциск още от детството му в Аржентина.

Оригинално, ръчно изработено разпятие с резбовани флорални мотиви, които се вплитат като детайли в централна част на българския възрожденски иконостас. Това ще подари президентът Румен Радев на папа Франциск. 

Материалите, върху които е резбовано разпятието, са стогодишен орех, както и кестеново дърво. Изработката е характерна за художествената школа от района на град Банско в началото на 19 век.

Точно в 13.00 часа българско време на 5 май папа Франциск ще произнесе на пл. „Свети Александър Невски“ неделната молитва „Царице небесна“. Това е първото основно събитие със Светия отец, на което ще могат да присъстват граждани и гости на столицата. 

„Царице небесна“ всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят. Този път тя ще е от столицата на България. 

Молитвата към Света Богородица носи името „Царице небесна“ в периода след Великден, докато в останалото време се нарича „Ангел Господен“. Докато папа Франциск я произнася, на сцената на пл. „Св. Александър Невски“ ще бъде изложена икона на Месемврийската Богородица, любима на папа Йоан XXIII или т. нар. Български папа – Анджело Ронкали. Почти 10 години - от 1924 до 1935 г. той е бил в България като апостолически легат. 

Папа Франциск ще се помоли пред иконата на Месемврийската Богородица и ще прочете своето размишление, посветено на неделното Евангелие, както и на посещението му в България. 
Накрая папа Франциск ще направи кратко обръщение към света, свързано с актуални въпроси. 

В приветствието си към българите папа Франциск изтъква, че неговото апостолическо пътуване, което ще се проведе в периода 5-7 май, ще мине под мотото – „Мир на земята“. Това е заглавието на енцикликата, написана през 1963 г. от папа Йоан XXIII или т.нар. Български папа - Анджело Ронкали. Той прекарва почти десет години в София като апостолически легат и установява връзки на уважение и обич с българския народ, които продължават и до днес, заявява във видео обръщението си папа Франциск.

Второто основно събитие със Светия отец, на което ще могат да присъстват гражданите, е неделната литургия на пл. „Княз Александър Първи“. Това ще е най-масовото събитие с участието на Светия Отец като на него ще присъстват над 7600 души. Литургията представлява традиционна католическа меса, на която освен католици от цялата страна, са поканени и представители на властите, както и на другите вероизповедания. Неделната литургия ще бъде много тържествена, организирана от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини. 

На 6 май папа Франциск ще посети бежанския център „Враждебна“, след което в град Раковски ще проведе света литургия с първо причастие на 250 деца в църквата „Пресвето сърце Исусово“. Първото причастие е паметен ден за децата католици, а този път те ще бъдат със самия папа. На площада пред църквата ще има около 2000 души. 

С част от католическата общност Светият отец ще се срещне в църквата „Св. Архангел Михаил“ в Раковски. 

Посещението на папа Франциск у нас ще завърши със събитието за мир на пл. „Независимост“ в София. Тогава Светият отец ще отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители различни вероизповедания. Шест деца - техни представители, ще държат запалени факли, символ на мира. На сцената на събитието ще има маслиново дърво и рози, символ на България. 

Както ще е посрещнат от българския министър-председател, папа Франциск ще бъде и изпратен от премиера Бойко Борисов на 7 май сутринта. 

Раковски трескаво се готви за посещенето на Папа Франциск. На 6 май Светият Отец ще отслужи литургия в града и ще даде първо причастие на 200 деца.

Над 50 000 вярващи от страната и чужбина се очакват да пристигнат за визитата на папата в Раковски. Колкото повече наближава идването на Светия Отец, толкова повече са притесненията, вълненията, както и мерките за сигурност.

"Очакваме Светият Отец да бъде в Раковски между 10-10:30ч. Той ще дойде по ул. "Михаил Добромиров". Първата спирка ще бъде на автогарата в квартал "Генерал Николаево". Оттам с папамобила ще бъде пътят на Светия Отец до пред площада на "Генерал Николаево", каза кметът на община Раковски Павел Гуджеров пред "Събуди се" по NOVA.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Гуджеров обясни, че има асфалтиран рампа и предстои да бъдат премахнати паркинг ограничителите. Той допълни, че металните ограждения ще служат за обособяване на пътя на Папа Франциск към църквата, както и са предвидени сектор за родители, за хора в неравностойно положение.

"Очаквам пропусквателните пунктове да са 3 или 4, но вярвам, че от МВР ще вземат мерки, за да минават проверките гладко. Съветвам всички хора да са покрай площада около 9-9:30ч., за да се настанят и да изчакат идването на Светия Отец", каза още кметът на община Раковски.

Той допълни, че в църквата "Пресвето сърце Исусово" ще могат да влязат около 720- 730 човека, но по думите му площадът е достатъчно голям, за да събере 7-10 000. Кметът уточни, че идеята на видеостените е да направят съпричастни всички хора на площада към случващото се в църквата.

"Важно е да отбележим, че след светата литургия и светото причастие, Светият Отец отива с папамобила към църквата в квартал "Секирово" - "Св. Архангел Михаил". Осигурили сме буферни паркинги, които ще поберат най-малко 4 000 автомобила", добави Гуджеров.

Той уточни, че в понеделник в града през главната улица Пловдив-Стряма-Раковски през главния път ще може да се влиза до 9:00ч., а след това, влизането ще бъде от град Брезово и село Шишманци.

От вчера е забранено движението по булевард „Цар Освободител” в отсечката между улиците „Раковски” и площад „Независимост”. Забранено е движението и по улица „Оборище”, в отсечката между улиците „Г.С.Раковски” и „11-ти август”. Паркирането също ще бъде забранено в голяма част от центъра на София.

​Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва:

От 22.00 часа на 01.05.2019 г. до приключване на мероприятията на 06.05.2019 г. на всички паркинги на пл. „Княз Александър I“.

От 22.00 часа на 02.05.2019 г. до приключване на мероприятието на 05.05.2019 г. на северозападната дъга на пл. „Св. Ал. Невски“ между ул. „11-ти август“ и ул. „Оборище“, зад храм „Св. София“.

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва:

От 08.00 часа на 04.05.2019 г. до приключване на мероприятията на 06.05.2019 г.:

- на пл. „Николай Гяуров“;

- на паркинга на моста пред Националния стадион „Васил Левски“;

- на ул. „Ген. Гурко“ между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. „Васил Левски“;

- при сектор Г на Националния стадион „Васил Левски“.

От 12.00 часа на 04.05.2019 г. до приключване на мероприятията на 06.05.2019 г.:

- ул. „Славянска“ между ул. „Г. С. Раковски“ и площада пред Народния театър „Иван Вазов“;

- ул. „Иван Вазов“ между ул. „Г. С. Раковски“ и площада пред Народния театър „Иван Вазов“;

- ул. „Г. Бенковски“ между бул. „Цар Освободител“ и ул. „Иван Вазов“.

От 22.00 часа на 04.05.2019 г. до приключване на мероприятията на 07.05.2019 г. на:

- пл. „Св. Александър Невски“;

- ул. „Оборище” между ул. „Г. С. Раковски” и бул. „Васил Левски” и да се закрият базарите за художествени изделия;

- ул. „11-ти август” между бул. „Кн. Ал. Дондуков” и пл. „Св. Ал. Невски”;

- ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”;

- ул. „Врабча“ между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „Васил Левски“;

- ул. „Московска” между бул. „Васил Левски” и бариерата на британското посолство;

- ул. „Дунав“ между бул. „Кн. Ал. Дондуков“ и пл. „Св. Александър Невски“;

- бул. „Кн. Александър Дондуков“ между бул. „Васил Левски“ и пл. „Независимост“;

- ул. „Съборна“ между пл. „Св. Неделя“ и ул. „Кн. Александър I“;

- ул. „Дякон Игнатий“ между бул. „Цар Освободител“ и ул. „Ген. Гурко“;

- ул. „Кн. Александър I“ между бул. „Цар Освободител“ и ул. „Ген. Гурко“;

- ул. „Аксаков“ между ул. „Г. С. Раковски“ и ул. „Дякон Игнатий“;

- ул. „Будапеща“ в частта пред „Арена ди Сердика“;

- ул. „Париж“ между бул. „Кн. Ал. Дондуков“ и ул. „Московска“.

От 22.00 часа на 05.05.2019 г. до приключване на мероприятието на 06.05.2019 г. на:

 - ул. „8-ма“, ж.к. „Враждебна“, от бул. „Владимир Вазов“ до Летище София;

- на паркинга на София хотел Балкан;

- на ул. „Кн. Борис I“ между бул. „Тодор Александров“ и ул. „Екзарх Йосиф“;

- на ул. „Триадица“ между ул. „Сердика“ и бул. „Кн. Мария-Луиза“.

- бул. „Кн. Мария-Луиза“ между бул. „Кн. Ал. Дондуков“ и ул. „Триадица“;

- ул. „Екзарх Йосиф“ между „бул. „Кн. Мария-Луиза“ и ул. „Кн. Борис I“.

Забранява се  влизането в двете посоки на пътни превозни средства:

От 00.00 часа на 03.05.2019 г. до приключване на мероприятията на 06.05.2019 г. по бул. „Цар Освободител“ между ул. „Г. С. Раковски“ и пл. „Независимост“.

От 08.00 часа на 03.05.2019 г. до приключване на мероприятията на 05.05.2019 г. по ул. „Оборище“ между ул. „Г. С. Раковски“ и ул. „11-ти август“.

Забранява се  влизането на пътни превозни средства  в двете посоки, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР, както следва:

От 10.00 часа на 05.05.2019 г. до приключване на мероприятията на 07.05.2019 г.:

- по бул. „Кн. Ал. Дондуков“ между бул. „Васил Левски“ и пл. „Независимост“;

- по ул. „11-ти август” между бул. „Кн. Ал. Дондуков” и пл. „Св. Ал. Невски”;

- по ул. „Врабча“ между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „Васил Левски“;

- по ул. „Московска” между бул. „Васил Левски” и бариерата на британското посолство;

- по ул. „Дунав“ между Бул. „Кн. Ал. Дондуков“ и пл. „Св. Александър Невски“;

- по ул. „Париж“ между бул. „Кн. Ал. Дондуков“ и ул. „Московска“;

- по ул. „Будапеща“ в частта пред „Арена ди Сердика“;

- по ул. „Оборище“ между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „Васил Левски“;

- по ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”.

От 07.00 часа до приключване на мероприятията на 05.05.2019 г. и от 12.00 часа до приключване на мероприятията на 06.05.2019 г. по:

- ул. „Кн. Александър I“ между ул. „Ген Гурко“ и бул. „Цар Освободител“;

- ул. „Аксаков” между ул. „Г. С. Раковски” и ул. „Дякон Игнатий”;

- ул. „Г. Бенковски” между ул. „Иван Вазов” и бул. „Цар Освободител”;

- ул. „Леге” между ул. „Съборна” и бул. „Цар Освободител”;

- ул. „Дякон Игнатий“ между ул. „Аксаков“ и бул. „Цар Освободител“.

От 12.00 часа на 05.05.2019 г. до приключване на мероприятията на 06.05.2019 г. по бул. „Цар Освободител“ между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „Васил Левски“.

От 12.00 часа до приключване на мероприятията на 06.05.2019 г. по:

- бул. „Кн. Мария-Луиза“ между бул. „Александър Стамболийски“ и ул. „Екзарх Йосиф“ с изключение на колите на масовия градски транспорт;

- бул. „Тодор Александров“ между бул. „Христо Ботев“ и бул. „Кн. Мария-Луиза“;

- ул. „Кн. Борис I“ между бул. „Тодор Александров“ и ул. „Екзарх Йосиф“;

- ул. „Екзарх Йосиф“ между бул. „Кн. Мария-Луиза“ и ул. „Княз Борис I“;

- ул. „Триадица“ между ул. „Сердика“ и бул. „Кн. М.-Луиза“.

От 00.00 часа на 03.05.2019 г. до 05.00 часа на 06.05.2019 г. нощните автобусни линини ще се движат по  променени  маршрути, както следва:

• N1 (в посока ж.к. "Младост 4"): от бул. „Тодор Александров” през пл. „Независимост”, по бул. „Княз Александър Дондуков”, надясно по бул. „Васил Левски” и по бул. „Цар Освободител” по маршрута двупосочно;

За линията се закриват спирки:

- двупосочна за прекачване с кодове 6435, 6436, 6455 и 6468 „Площад "Княз Александър I”;

- с код  6457 „Ул. "Париж”;

- с код  6456 „Ул. "6-ти септември”;

• N2 (в посока "Студентски град"): от бул. „Тодор Александров” през пл. „Независимост”, по бул. „Княз Александър Дондуков”, надясно по бул. “Васил Левски” и  по маршрута двупосочно.

За линията се закриват спирки:

- двупосочна за прекачване с кодове 6435, 6436, 6455 и 6468 „Площад "Княз Александър I”;

- с код  6457 „Ул. "Париж”;

- с код  6456 „Ул. "6-ти септември”;

• N3 (в посока автостанция "Изток"): от бул. „Тодор Александров” през пл. „Независимост”, по бул. „Княз Александър Дондуков” и след кръстовището с бул. „Васил Левски” направо по маршрута до автостанция "Изток" двупосочно.

За линията се закриват спирки:

- двупосочна за прекачване с кодове 6435, 6436, 6455 и 6468 „Площад "Княз Александър I”;

- с код  6457 „Ул. "Париж”;

- с код  6456 „Ул. "6-ти септември”;

- двупосочна с кодове 6439 и 6440 „Площад "Св. Александър Невски”;

- с код 1241 „Площад "Паметник Левски”;

- с код 2012 „Ул. "Кракра”;

• N4 (в посока ж.к. "Дружба 2"): от бул. „Тодор Александров” през пл. „Независимост”, по бул. „Княз Александър Дондуков”, надясно по бул. „Васил Левски” и наляво по бул. „Янко Сакъзов” по маршрута двупосочно.

За линията се закриват спирки:

- двупосочна за прекачване с кодове 6435, 6436, 6455 и 6468 „Площад "Княз Александър I”;

- с код  6457 „Ул. "Париж”;

- с код  6456 „Ул. "6-ти септември”;

- двупосочна с кодове 6439 и 6440 „Площад "Св. Александър Невски”.

За маршрутите на автобусни линии №№ N1, N2, N3 и N4 се разкрива временна двупосочна спирка за прекачване на пътниците между 4-те линии на бул. „Княз Ал. Дондуков“ при ул. „Сердика“.

На 6 май (понеделник) за кратки интервали от време преди обяд и в следобедните часове ще бъде спряно движението по АМ „Тракия“ в участъка от 119-ти до 165-ти км. Ограничението е във връзка с посещението на папа Франциск в Раковски.

2/3 от българите са разбрали за посещението на главата на Римокатолическата църква папа Франциск в България към датата на провеждането на теренната работа по проучването на изследователски център "ТРЕНД". То се е провело в периода 5-12 април. Малко над една трета обаче не са разбрали за това посещение.

60% от българите оценяват положително посещението на папа Франциск в България, а малко под една трета не могат да преценят каква оценка да дадат. Младите хора на възраст 18-29 г. в най-малък дял са запознати с посещението на папата и в най-голям дял не могат да преценят каква оценка да дадат – близо половината от тях.

"Регистрираме високи стойности на положително отношение (57%) към главата на Римокатолическата църква. Едва 8% от българите посочват, че имат отрицателно отношение", обясняват от "ТРЕНД".

Ограничения в движението, специални мерки за сигурност и промени в движението на нощния градски транспорт заради посещението на папа Франциск на 5 и 6 май.

„Призовавам гражданите, които желаят да посетят мероприятията в София и Раковски, да бъдат по-рано на място, за да бъдат проверени и свободно да присъстват на мероприятията. Гражданите ще бъдат пропускани през КПП-та без обемисти багажи, да не носят оръжия, включително хладно. Времето не работи за нас - дават лоша метеорологична обстановка. Разрешено е използването на чадъри, дъждобрани, бутилки от половин литър. Отделно на самите КПП ще има центрове на БЧК, където допълнително при необходимост ще бъде раздавана минерална вода”, заяви заместник-директорът на ГД „Национална полиция“ ст. комисар Тодор Гребенаров.

Папа Франциск, точно преди своето Апостолско посещение в Северна Македония на 7 май в Скопие, изпрати послание до всички нейни граждани.

„След като вашата страна стана независима, Светият престол искаше да установи приятелски и дипломатически отношения с вас. Днес, повече от всякога, в Европа и по света има нужда да се развие културата на контактите, културата на братството, и аз ще дойда сред вас, за да засеете това семе. Сигурен съм, че земята ви е добра, че ще отгледате това семе и ще ожънете плодове“, се казва в посланието.

Специфичната красота на вашата страна се дължи на различните култури, етноси и религии, които живеят в нея, отбелязва папа Франциск. Разбира се, съвместното съществуване не винаги е лесно, знаем го, но си струва да се положат тези усилия, защото най-красивите мозайки са онези, които имат много цветове, добавя Светият отец.

В посланието той подчертава, че посещението му е посветено на един велик светец, роден на територията на съвременна Македония – майка Тереза, която чрез Божията благодат стана смел мисионер на Христовата милост в света, давайки утеха и достойнство на най-бедните сред бедните. 

Ден преди да потегли на обиколка в България и Северна Македония, папа Франциск написа в Туитър, кратко съобщение за предстоящото пътуване, предаде БТА.

"Моля ви да придружите с молитва моето пътуване в България и Северна Македония, което започвам утре като поклонник на мира и на братството", написа папата в акаунта в Туитър.

Папата ще бъде в България и Северна Македония от 5 до 7 май.

Всичко за посещението на папата: 

София и Раковски се готвят за посещението на папата

Как и кога може да бъде видян папата

Българският папа, за когото не знаем много

Как Раковск се готви за папата

Православнаа църква за посещението на папата

Папа Франциск ще бъде в България

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 52
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

52 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Женската коалиция донесе триумф за Силните в “Игри на волята”

Женската коалиция донесе триумф за Силните в “Игри на волята”

Любопитно Преди 1 час

Грешка на рапъра Павел лиши Дръзките от победа

Израел удари в Сирия

Израел удари в Сирия

Свят Преди 3 часа

Атаката е извършена близо до луксозния хотел "Голдън Мазех" в центъра на Дамаск

Хизбула атакува израелски войници в няколко села

Хизбула атакува израелски войници в няколко села

Свят Преди 7 часа

В същия район групировката е обстрелвала с артилерия израелски войници

„Гунди – Легенда за любовта“ оглави Топ 20 на всички времена в България

„Гунди – Легенда за любовта“ оглави Топ 20 на всички времена в България

Любопитно Преди 8 часа

Филмът, подкрепен от NOVA, отчете най-успешния старт в модерната история на кината у нас

ЕК: Това показва слабостта на Русия

ЕК: Това показва слабостта на Русия

Свят Преди 8 часа

Това е в нарушение на няколко резолюции на Съвета за сигурност на ООН

,

„Звездите на бъдещето“: Нова селекция в EON Видеотека посветена на младите български спортисти

Любопитно Преди 8 часа

В основата на всеки филм е историята на младите таланти, които преодоляват невероятни трудности и постигат на пръв поглед невъзможното

Жаби, паяци, мухи: Животински видове, кръстени на известните

Жаби, паяци, мухи: Животински видове, кръстени на известните

Любопитно Преди 9 часа

Редица животински видове носят имена на известни личности, почитайки тяхното наследство

<p>&quot;Това&nbsp;промени живота ми - от слушател се превърнах в главен герой&quot;</p>

La Colifata: Радиото промени живота ми - от слушател се превърнах в главен герой

Свят Преди 9 часа

Мечтата на тези, които съставляват La Colifata, е да разширят радиото в други провинции на страната

Радев: Трябва да отдадем дължимото на българската държава и учени

Радев: Трябва да отдадем дължимото на българската държава и учени

България Преди 10 часа

Президентът Румен Радев връчи националния флаг на антарктиците от 33-ата българска полярна експедиция

,

Украса за Хелоуин с висящи тела шокира деца и родители (СНИМКИ)

Свят Преди 10 часа

От детския център се извиниха за неподходящата украса

<p>Григор Димитров с признание: Три пъти бях на път да се оттегля от тениса</p>

Григор откровен за паник атаките и трите пъти, в които е бил готов да се откаже от тениса

Свят Преди 10 часа

Тенис играчът призна, че три пъти е бил близо до пенсиониране

Хиляди украинци са освободени от руски плен

Хиляди украинци са освободени от руски плен

Свят Преди 10 часа

Зеленски: Изтезания, унижения и глад – ето какво изтърпява нашият украински народ в руските затвори и лагери

Хеликоптер се разби в САЩ, четири жертви, сред които дете (СНИМКИ)

Хеликоптер се разби в САЩ, четири жертви, сред които дете (СНИМКИ)

Свят Преди 11 часа

Кметът на Хюстън отбеляза, че е „късмет", че катастрофата не е предизвикала по-голяма експлозия

Какво знаем за участието на КНДР във войната в Украйна

Какво знаем за участието на КНДР във войната в Украйна

Свят Преди 11 часа

Военнослужещите са снабдени с руски военни униформи, оръжия и фалшиви документи, твърди НРС

ЕС за изборите в Молдова: Русия се намеси "безпрецедентно" в процеса

ЕС за изборите в Молдова: Русия се намеси "безпрецедентно" в процеса

Свят Преди 11 часа

Очакваме окончателните резултати и оценките на международните наблюдатели