3

С лед по-малко от месец папа Франциск ще посети България. Вълненията в католическата общност в град Раковски, който е част от програмата на папата, вече са много големи.

Те се засилват и от факта, че Светият отец ще даде първо причастие на около 240 деца. Този уикенд те направиха репетиция за този важен момент.

В пътя към причастието помагат и родителите. А те още не могат да повярват, че техните деца ще вземат първо причастие от самия папа Франциск, разказва в репортажа си NOVA.

"Не сме вярвали, че той може да даде това свято тайнство на нас и нашите деца и страна. Първото причастие е едно голямо тайнство”, коментира Красимира.  

Репетициите за срещата на децата с папата започват с молитва, а след това и с песни. 

Папа Франциск
Папа Франциск Източник: БГНЕС

Освен с песни и молитви всички 240 деца ще бъдат подготвени със специални дрешки.

Те ще бъдат бели и вече се шият.

Над 700 гости ще бъдат в църквата "Пресвето сърце Исусово” в този момент. А 3000 ще могат да гледат на монитори пред храма.

А след като папа Франциск даде първо причастие, ще проведе обяд с католическите епископи в манастира на сестрите Францисканки. И там вече кипи пълна подготовка. В момента манастирът се освежава отвътре.

ВИЖТЕ СНИМКИ КАК СЕ ПОДГОТВЯ РАКОВСКИ

Раковски се подготвя да посрещне папа Франциск

В помещението, където ще обядва папата, остава да бъдат поставени масата и столовете. На обяда папата ще бъде с тримата католически епископи у нас, както и апостолическия нунций. 

Сестрите са подготвили и някои изненади за папа Франциск. Точно преди обяда той ще получи първия си подарък - българска роза.

А сестра Луиджа вече е избрала приборите, с които папата ще се храни.

И те не са случайни, защото с тях се е хранил папа Йоан 23.

През 1960 година сестрата отива на служба в нунциатурата в Турция. Там предимно работи като готвачка.

Подготвила е обеди за папа Павел Шести и папа Йоан Павел Втори. През 90-те идва у нас. И сега иска да готви и за папа Франциск.

Папа Франциск
Папа Франциск Източник: БГНЕС

Приготовленията за посрещането на папа Франциск са към края си,

ремонтирани са ключови улици в града, освежени са и сгради, работи се и по пролетното почистване на града, каза кметът на Раковски Павел Гуджеров. 

"Ремонтите са ангажимент на нашите свещеници, сигурен съм ,че ще се справят в срок. Това, което имахме ние като ангажимент – ремонт на някои ключови улични артерии, вече сме към финала на тези мероприятия", заяви в ефира на "Здравей, България" по NOVA кметът на Раковски Павел Гуджеров.

Визитата на главата на Римокатолическата църква в България ще бъде от 5 до 7 май,

като програмата му включва посещение в град Раковски и София. Веднага след това папа Франциск ще отпътува за Скопие, като балканската му обиколка включва и посещение в Румъния в края на месеца. 

Това е второ посещение на папа в България. През 2002 г. страната ни беше посетена от папа Йоан Павел II.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@